Totala depravare înseamnă

Am scris cândva ce nu înseamnă totala depravare – câteva concepte pe care unii le identifică cu totala depravare dar care nu o definesc.

Acum vom spune ce este:

1. … că imaginea lui Dumnezeu în om a fost serios deteriorată, sau desfigurată și corupția morală a poluat întreaga personalitate – trup (Romans 6:6,12; 7:24; 8:10,13), rațiune (Ieremia 17:9 minte pe sine și pe alții; Evrei 3:13 – tinde să creadă înșelăciuni și erezii; Romani 3:11 și 1 Corinteni 2:14 – nu înțelege lucruri spirituale; Eclesiastul 7:29 – inventează noi căi de a păcătui; Romans 1:21; 2 Corinteni 3:14 15; 4:4; Epeseni 4:17-19), emoțiile (Proverbe 21:10; Romans 1:26 27; Galatians 5:24; 2 Timotei 3:2-4; Ioan 3:19), voința (Iov 15:16; Ioan 8:34,44 – rob păcatului și al diavolului; Romans 6:16,17 – rob păcatului; 7:14-15; 2 Timotei 2:25-26; Ioan 5:40; 6:44,65; Romani 3:11) și conștiința (Tit 1:15 – pângărită; Evrei 10:22 – rea; 1 Timotei 4:2 – diferite grade de degradare).

2. … că omul este născut cu o mare predilecție sau înclinație înspre păcat (Geneza 6:5; 8:21). Toți oamenii sunt capabili de cele mai mari păcate, crime indescriptibile, și cele mai rușinoase perversiuni. În plus, există o înclinație către rău, o alergare spre tot ce e mai rău și un dezgust pentru bine.

3. … că tot ce oamenii fac este contaminat de propria lor corupție morală. Corupția morală a omului și păcatul pătrunde în cele mai lăudabile fapte (Isaia 64:6; Eclesiastul 9:3). Depravarea înseamnă că până și altruismul omului conține întotdeauna și o motivație nepotrivită. Faptele bună nu sunt făcute în întregime sau în primul rând din dragoste perfectă pentru Dumnezeu.

  • același lucru e valabil cu privire la necreștinul drăguț, simpatic, profund, săritor și generos. Depravarea îl afectează și pe El pentru că înseamnă a nu-L iubi, a nu-L onora și a nu-L servi pe Dumnezeu. Până și cea mai amabilă persoană are nevoie de Evanghelia vieții noi.

4. … că faptele omului nu sunt făcute din dragoste față de Dumnezeu sau vreo dorință de a se supune poruncilor Sale. Nici un om nu Îl iubește pe Dumnezeu într-o manieră vrednică sau cum legea poruncește (Deuteronomy 6:4-5; Matthew 22:37), nici nu este vreun om care să-l glorifice pe Dumnezeu în fiecare gând, cuvânt și faptă (1 Corinteni 10:31, Romani 1:21). Toți oamenii se preferă pe sine decât pe Dumnezeu (2 Timotei 3:2-4). Toate actele de altruism, eroice, datorii civice, și bune acte religioase sunt conduse de dragoste pentru sine, și nu din dragoste pentru Dumnezeu.

5. … că mintea omului este ostilă față de Dumnezeu, nu se poate supune pe ea însăși voii lui Dumnezeu, nu poate place lui Dumnezeu (Romani 8:7,8). Postura în care se află un om care nu este regenerat este cea a unui fugar – tendința naturală de a fugi de Dumnezeu (Romani 3:11). Omul se află în dușmănie față de Dumnezeu și nu este neutru.

6. … că umanitatea este înclinată către cele mai mari corupții morale, și deteriorarea ei poate fi mult mai rapidă decât este dacă nu ar fi harul lui Dumnezeu care restrânge răutatea omului (Geneza 20:6). Autoritățile impul legea ca mijloc de intimidare. Când poliția nu mai e capabilă să-și îndeplinească sarcinile în mod normal, crima și alte fapte se dezlănțuie în proporții mari. Bunătatea relativă a omului în circumstanțe normale nu ar trebui să ne facă să combatem ideea păcatului originar. Această bunătate poate fi motivată de teama de a fi prins și pedepsit.

7. … că omul nu se poate elibera pe sine de păcat și condiția sa depravată. El este mort spiritual (Efeseni 2:1,3) moral corupt (Psalmul 51:5) și nu se poate schimba pe sine (Ieremia 13:23). Omul nu se poate schimba prin puterea voinței și prin reformă (Efeseni 2:1-2,5; Coloseni 2:13; Evrei 6:1; 9:14). Nu înseamnă că ei sunt insensibili la stimuli spirituali ci incapabili să facă ceea ce trebuie să facă.

8. … că natura omului este depravată și păcătoasă. În omul căzut e aceeaşi natură coruptă care este şi în diavol şi în îngerii lui – Ioan 8:44. „Voi, care sunteţi răi”, a spus Isus ucenicilor (Matei 7:11). Corupţi. Noi nu suntem păcătoși fiindcă păcătuim ci păcătuim fiindcă suntem păcătoși.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s