Cum se manifestă harul?

Unii oameni au alergie și nu își pot imagina un Dumnezeu care nu este egal față de toți oamenii. Indiferent de imaginația oamenilor Biblia ne arată un Dumnezeu care nu este egal dar care este totuși drept.

Dumnezeu dă oamenilor daruri diferite și în măsuri diferite după o măsură care se găsește în Sine Însuși și nici un om nu are dreptul să judece standardele bunătății și dreptății lui Dumnezeu după care El își împarte bunătățile.

Harul pe care Dumnezeu îl oferă oamenilor ar putea fi împărțit în 2 categorii: harul comun și harul mântuitor. Dumnezeu dă har comun oamenilor, așa cum îl explicam într-un post anterior, în următoarele domenii:

  1. Domeniul fizic – fiecare suflare a necredinciosului se datorează harului, pentru că plata păcatului este moartea, nu viața. Pământul de altfel nu produce doar spini și pălămidă (Geneza 3:18), și în natură a mai rămas frumusețe și aceasta este o mărturie a harului comun al lui Dumnezeu.
  2. Domeniul intelectual – Chiar dacă diavolul este tatăl minciunii (Ioan 8:44) Dumnezeu lasă totuși tuturor oamenilor capacitatea de a înțelege, aprecia și vedea adevărul (Ioan 1:9), de a-l deosebi de greșeală, de a experimenta creșterea în cunoaștere – înseamnă că toată știința și tehnologia folosită de necredincioși sunt un rezultat al harului comun.
  3. Domeniul moral – Dumnezeu stabilește niște limite răutății umane. Una dintre cele mai eficiente căi este forța conștiinței (Romani 2:14-15). Conștientizarea lăuntrică a binelui și a răului îi determină să aprobe standardele morale care reflectă multe din standardele Scripturii (Romani 1:32).
  4. Domeniul creativ – Dumnezeu a înzestrat oamenii cu talente în domeniul artistic dar și în alte sfere care reflectă creativiatea și îndemânarea. Dumnezeu ne-a mai dat și capacitatea de a aprecia frumusețea. Uneori binecuvântările acestea ale harului comun sunt revărsate mai mult asupra necredincioșilor decât asupra credincioșilor.
  5. Domeniul social – Harul este evident în existența unor organizații și structuri definitorii ale societății umane. Familia a rămas și după cădere o instituție a tuturor oamenilor. Guvernele sunt instituite de Dumnezeu (Romani 13:1,4) pentru limitarea răului chiar dacă de multe ori ele sunt stăpânite de corupție și ajung destructive.

Domeniul religios – Dumnezeu poate să răspundă rugăciunilor necredincioșilor (Psalmul 145:9,15; Matei 7:22; Luca 6:35-36). Ei chiar pot avea experiențe religioase pentru o vreme, chiar foarte aproape de experiența acelora care sunt mântuiți (Evrei 4:4-6; Matei 7:22-23). Până și propovăduirea harului celor care nu o vor accepta până la urmă este o declarare a harului lui Dumnezeu (Ezechiel 33:11; 1 Timotei 2:4).

Wayne Grudem, Teologie Sistematică, cap.31

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s