Ce-au mai spus părinții Bisericii (2)

Unii acceptă scrierile Părinților Bisericii doar la nivel teoretic, unii fără să le cunoască învățăturile, iar alții ignorând intenționat învățăturile care contrazic practicile lor.

(5)Un Părinte a numit așezarea unei imagini pictate a lui Hristos sau a unuia dintre sfinți în bisericile creștinilor o urâciune înspăimântătoare (Epifane, episcop de Salamis, în Cipru către Ioan din Ieursalim) El afirmă că imaginile în biserici sunt contrare religiei noastre (394 d.Hr.)

Ceea ce este respectat nu trebuie pictat pe pereți, nu a fost declarația simplă a unui om ci decretul unui conciliu ecleziastic (Conciliul de la Elvira, din Spania, cca 305 d.Hr.) Ei sunt departe de a fi rămas între aceste limite atunci când nu lasă nici un colț lipsit de imagini.

(6)Un alt părinte ne-a îndemnat ca, după ce am efectua slujba de înmormântare, să-i lăsăm pe morți să se odihnească (Ambrozie, De Abraham). Ei încalcă aceste reguli atunci când îndeamnă la pomenirea veșnică a celor morți.

(7)Unul din părinți a mărturisit că în euharistie substanța pâinii și a vinului se păstrează și nu încetează să existe, tot așa cum în Hristos Domnul se păstrează substanța și natura umană, împreună cu natura divină (Gelasius).

Ei trec granițele atunci când pretind că după repetarea cuvintelor Domnului, substanța pâinii și a vinului încetează să mai existe și este transubstanțiată în trup și sânge.

(8) Părinții au stabilit o singură euharistie pentru întreaga Biserică, excluzându-i pe răi și criminali, și a condamnat cât se poate de severi pe cei care, deși erau prezenți, nu o primeau (Crisostom și Calixtus, citați de Grațian).

Ei nu umplu doar bisericile ci și casele particulare acceptând pe oricine să ia parte la misele lor cu o bunăvoință cu atât mai mare cu cât plătește mai multe cel în cauză, oricât ar fi de necurat.

Invățătura Religie creștine – Adresă introductivă către regele Francisc I (p.117-121)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s