Cum putem trăi pe pământ?

Viața pe pământ e posibilă chiar și pentru cei ce trăiesc ca și demonii. Vreau să vorbesc însă despre viața a cărei sursă este Dumnezeu și cum poate fi ea trăită pe pământ.

Voi încerca să răspund la întrebarea din postul despre posibilitatea vieții pe pământ. Creștinii au un răspuns sau dacă nu au, ar trebui să aibă pentru că Dumnezeu le oferă unul.

Cred că pocăiții, mulți dintre ei, s-au îmbolnăvit de otrava relevanței. Nu poți avea pretenția la viață cât timp de otrăvești constant. Vreau, în final, să spun ceva și despre această îmbolnăvire.

(1) etica nașterii din nou

Pentru că problema fundamentală a omului este pervertirea naturii, dacă creștinismul nu are schimbarea naturii, etica lui nu este decât un alt fel de dresaj ca și celelalte religii.

Schimbarea naturii este posibilă doar prin lucrarea suverană a lui Dumneze prin Cuvânt și prin Duhul SFânt careprezintă Evanghelia lui Isus primită prin credință.

Schimbarea care survine acestei lucrări dumnezeiești este una radicală – ea nu este dresaj. Această schimbare implică schimbarea stăpânului, comportamentului, a inimii, a gândirii, etc.

(2) etica sfințeniei

Cultivarea eticii creștine unui nenăscut din nou este imposibilă.  Etica creștină este o etică a sfințeniei (separare de păcat și consacrare pentru Dumnezeu) iar sfințenia pentru un necreștin este un fel de iad.

(3) etica dragostei

Etica creștină este apoi o etică a dragostei – pentru cine trăiești și pentru cine mori. Nici un obstacol nu este prea greu acum.

Poruncile lui Dumnezeu nu mai sunt grele pentru că sunt bazate pe o relație de dragoste. Dragostea de altfel nu este un produs uman ci e supranaturală și produsă de Duhul Sfânt.

(4) etică escatologică

Omul are speranță. O are chiar și în suferință. Suferința devine materie primă pentru a aduce slavă lui Dumnezeu. Această etică ia lumea prin surprindere. Biserica primară au udat pocăința cu lacrimi și sânge.

Etica creștină este o etică escatologică – destinația finală este cerul. Destinația trebuie să influențeze viața în timpul călătoriei. Aroma cerului trebuie să fie prezentă în noi și prin noi pe pământ. O etică a cerului pe pământ.

Noi nu credem că pentru a fi relevant pe pământ trebuie să fii ca pământul

Relevanța nu schimbă pământul ci te face pe tine ca pământul. Unii spun că dacă vrei să-i câștigi pe bețivi pentru Hristos trebuie să bei și tu. Ce să facem atunci cu cei care vor să se sinucidă? Te sinucizi și tu?

Noi credem că pentru a scăpa pe cineva din întuneric – acesta trebuie adus la lumină. Cu ce atragi omul cu aceea va trebui și să-l ții. Nu poți atrage oamenii cu Shakira și să-i ții apoi cu predici.

Slujba noastră așadar nu este să umplem bisericile ci amvoanele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s