Manipulare și în scris (despre vorbirea în limbi)

John MacArthur este un teolog pe care îl respect – păstorește o biserică sănătoasă și este recunoscut datorită teologiei sale, cărților scrise și alte cele.

Ceea ce mă deranjează profund în cel puțin una din cărțile lui este modul de abordare a extremelor carismaticilor. Cartea este „charismatic chaos”.

Spre exemplu, în capitolul 10, începe oferind, în aproximativ 4 pagini, exemple de carismatici extremiști și fanatici care au pervertit adevărurile Scripturii. Capitolul de care am amintit tratează darul „vorbirii în alte limbi”.

Care este problema cu o astfel de abordare?

Când cineva începe să citească acest capitol, nu mai are nevoie de argumentație rațională și logică pentru a înțelege validitatea acestui dar sau cesația lui pentru că exemplele prezentate sunt destul de îngrozitoare încât să nu-ți dorești să știi prea multe despre acest dar.

Așdar abordarea lui, pe care nu o agreez, este una bazată pe extreme și experiențe nu bazată pe Scripturi.

Este adevărat că imediat după aceea tratează textele biblice însă modul în care a început capitolul contribuie enorm de mult la „convingerea” victimelor teoriilor sale cesaționiste.

Nu pot agreea cu acest sistem de argumentație.

UPDATE

Nu am cum să uit că în multe dintre bisericile noastre, atunci când se „face” doctrina „darurilor miraculoase” întâlnim acealași tip de argumentație.

Acest sistem de argumentare și raționalizare evită Scriptura ca bază pentru doctrină sau cel puțin nu o consideră prioritară.

Te și miri de ce oamenii gândesc așa cum o fac.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s