Sunt mântuiți cei care vin la Hristos dar nu sunt predestinați?

Întrebarea de mai sus este pus de obicei de către arminieni ca un fel de glonț mortal pentru marele cap al doctrinelor harului. Deși întrebarea pare grea este bazată pe câteva premise eronate.

|1| Prima greșeală de care se fac vinovați arminienii când pun această întrebarea, ca și în cazul altor întrebări, este să nege realități doctrinare de bază ale Scripturii.

Deși Biblia spune că oamenii, prin natura lor, nu doresc să vină la Hristos, arminienii presupun, când pun această întrebare, că oamenii din fire ar dori cumva să vină la Isus.

În condiția noastră naturală căzută nimeni nu Îl caută pe Dumnezeu. Cei care Îl caută sunt deja regenerați. Căutarea după Dumnezeu începe cu regenerarea.

|2| Confuzia arminianului este că afirmă un lucru contrar Scripturii: că sunt oameni care în condiția lor căzută Îl caută totuși pe Dumnezeu. Avem iarăși probleme cu definiția „căutării lui Dumnezeu”.

Când noi vorbim despre „căutarea lui Dumnezeu” o definim ca o căutare sinceră cu motivații curate și aceasta este singura căutare după Dumnezeu care este autentică și mântuitoare. Ce face o „căutare” autentică este motivația ei – pe care noi și nici arminienii nu o pot vedea.

|3| O altă distincție importantă este între a-L căuta pe Dumnezeu și a căuta darurile lui Dumnezeu. Sunt unii care-L slujesc și-L caută pe Dumnezeu din interes: pentru ca să aibă parte de favorul și darurile Lui dar aceasta nu înseamnă dragoste și căutarea lui Dumnezeu.

Vedeți peste tot oameni în jurul vostru care caută eliberarea de vina păcatului, pacea minții, fericirea și tu îi vezi căutând cu disperare aceste lucruri și știi că aceste lucruri le pot avea doar dacă îl au pe Hristos și presupui că fiindcă ei caută beneficiile lui Dumnezeu, Îl caută pe Dumnezeu.

|4| Nici un calvinist și nici Biblia nu spune că „degeaba veniți” dacă nu sunteți predestinați ci că TOȚI cei care vin la Hristos vor primi viața. Noi spunem „degeaba veniți” celor care vin cu motive greșite.

Dacă întrebați iarăși: „ce se întâmplă cu cei care sunt predestinați pentru iad dar doresc să vină la Hristos” vă voi spune că nu există astfel de persoane și dacă există cineva care vrea să vină la Hristos va fi mântuit cu siguranță și nu există excepții.

Anunțuri