Problema suferinței și răului – de ce să fii ateu (Lane Craig)

Unul dintre cele mai mari obstacole intelectuale pentru a crede în Dumnezeu – pentru creștini și necreștini – este așa zisa problemă a „răului”.

Adică: pare de necrezut că un Dumnezeu atotputernic și plin de dragoste există și permite să fie atât de multă durere și suferință!

Se spune că aproximativ 51 de milioane de oameni au fost uciși în al II – lea război mondial. Dar aceasta este nimic pe lângă milioanele de răniți, suferinzi, sărăcie, imoralitate, dezumanizare, etc.

Cel mai greu de reconciliat cu existența lui Dumnezeu este existența dezastrelor naturale (tornade, inundații, cutremure, boli, dizabilități, alunecări de teren).

Și dacă credeți că aceste lucruri nu se întâmplă și creștinilor – vă înșelați. Aceste lucruri se întâmplă în ciuda a ceea ce spune Romani 8:28.

Chiar dacă restul articolului va fi puțin solicitant, pentru cei care vă puneți întrebări de genul celor amintite mai sus, ce urmează poate fi un răspuns pentru voi.

Rezolvare? (William Lane Craig)

1. Trebuie să facem distincția între problema intelectuală a răului și problema emoțională a răului. Problema intelectuală (de care se ocupă filozofii) se ocupă de cum putem da o explicația rațională despre Dumnezeu și rău. Problema emoțională (de care se ocupă consilierii) ține de cum să mângâi pe cei aflați în suferință.

2. Problema intelectuală poate fi formulată în două feluri. Problema poate fi discutată prin anumite concepte cărora creștinii le sunt dedicați (internă) sau prin anumite adevăruri pe care creștinii le pot crede dar cărora creștinii nu sunt dedicați (externă).

3. Problema internă a răului i-a două forme: logică și probabilistică. Problema logică spune că este imposibil ca Dumnezeu și răul să existe în același timp. Problema probabilistică spune că se poate ca Dumnezeu și răul să existe concomitent dar este improbabil.

4. Întrebarea pe care ateii trebuie să o primească este următoarea: de la ce premize s-a pornit încât s-a tras concluzia că este imposibil ca răul să existe și în același timp și Dumnezeu?

Sunt cel puțin două: [1] Dumnezeu care este Atotputernic poate crea orice lume dorește cu persoane care aleg liber întotdeauna ceea ce este bine; și [2] Dumnezeu este bun și de aceea preferă o lume fără rău.

Cele două premise de mai sus nu sunt necesar adevărate.

În primul rând nu e neapărat adevărat că Dumnezeu poate crea orice fel de lume fiindcă Dumnezeu nu poate crea imposibilități logice. Dacă faci o persoană să ia decizii deja ea nu mai este liberă. Dacă acea persoană este liberă atunci ea va putea să aleagă răul oricând și putem presupune că toate creaturile ar putea să aleagă răul.

În al doilea rând – a doua premisă nu este neapărat adevărată pentru că Dumnezeu poate lăsa suferința și răul pentru a aduce un bine mai mare în final. Dumnezeu îngăduie suferință pentru ca să ne testeze, să ne întărească sau pentru orice alt bun.

Așadar binele și Dumnezeu nu sunt două concepte inconsistente.

5. Unii atei recunosc ultima afirmație însă spun că existența lui Dumnezeu este incosistentă cu cantitatea și calitatea răului care există în lume pentru că, spre exemplu, este posibil ca Dumnezeu să existe și să existe crime dar e imposibil ca El să existe și să existe, în același timp, atât de multe crime.

Argumentul se bazează pe o presupoziție falsă: Dumnezeu nu are suficiente motive morale pentru a permite atât de mult feluri de răuri care există.

Să ne gândim la cantitatea răului din lume: oricât ar fi lumea de rea este clar că cei mai mulți oameni consideră viața vrednic de trăit și nu se sinucid!

Luând în vedere, acum, felurile de rău care există în lume putem spune că Dumnezeu are destule motive pentru a permite în lume tot felul de atrocități.

Dumnezeu nu a creat o lume care are așa de mult bine ca lumea actuală dar are mai puțin rău, amândouă în termenii cantității și calității; și mai mult, Dumnezeu are suficiente motive morale pentru existența răului.

După discuții de decenii filozofii contemporani recunosc acest lucru. Este admis că problema logică a răului este rezolvată.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s