A fost Saul mântuit?

Îmi aduc aminte că prin anul 3 la cursul de consiliere sau etică am avut de rezolvat această dilemă: a fost mântuit Saul sau nu? Întrebarea are sens și informațiile biblice, deși nu abundă, par să fie de mare ajutor în acest sens. Mi-ar fi de mare ajutor să știu ce părere aveți despre mântuirea lui Saul.

A fost Saul mântuit și apoi și-a pierdut mântuirea? Nu a fost Saul mântuit?  – ce a fost acea „inimă nouă” și cum a proorocit? A fost Saul mântuit și nu și-a pierdut mântuirea deși a fost posedat de duhuri rele, a chemat morții și a trăit în neascultare continuă?

UPDATE

Părerea mea personală este că Saul nu a fost mântuit dar este necesar să fac câteva precizări: (1) învățătura despre „perseverarea în credință” nu se face pe exemple ci pe învățătura Scripturii; (2) textele din VT se interpretează în lumina învățăturii NT și (3) trebuie să avem în vedere activitatea redusă a Duhului Sfânt în VT spre deosebire de VT.

1. Prima influență a Duhului Sfânt peste Saul imediat după ce este uns ca împărat este că acesta proorocește. Știm cazuri clare de oameni care au proorocit dar nu L-au cunoscut (cunoaștere mântuitoare) pe Dumnezeu. Balaam și trimișii lui Saul (1 Sam 19:20) sunt exemple în acest sens.

1 Samuel 10:11 – Când a ajuns la Ghibea, iată că i-a ieșit înainte o ceată de prooroci. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, și el a proorocit în mijlocul lor.

2. „O altă inimă” pe care a primit-o Saul nu este acea inimă pe care Dumnezeu o schimbă la nașterea din nou fiindcă Saul nu are o astfel de întâlnire cu Dumnezeu. Inima pe care a primit-o Saul este o „inimă de împărat” – a primit acele aptitudini necesare unui împărat.

1 Samuel 10:6 – Duhul Domnului va venit peste tine, vei prooroci cu ei, și vei fi prefăcut într-alt om

1 Samuel 10:10 – De îndată ce Saul a întors spatele să se despartă de Samuel, Dumnezeu i-a dat o altă inimă

Saul primește autoritate treptată peste popor, aptitudini pentru luptă și capacități de lider. Aceasta este inima pe care Dumnezeu i-a dat-o lui Saul. Nimic din textul biblic nu ne poate lăsa să înțelegem că Saul a fost mântuit. Chiar termenul de „mântuit” trebuie folosit cu atenție fiindcă în perioada V.T. nu avem o revelație completă a conceptului.

1Samuel 11:6 – Cum a auzit Saul aceste lucruri, Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, și s-a mâniat foarte tare

3. Învățătura Scripturii ne împiedică să credem că un om mântuit poate ajunge posedat de diavol așa cum s-a întâmplat cu Saul. Întoarcerea unor șapte duhuri mai rele este valabilă în cazul celor eliberați dar care nu Îl acceptau pe Hristos. Saul ajunge să fie posedat de un duh rău care „venea de la Domnul” – nu pot înțelege cum Dumnezeu ar putea mântui pe cineva ca apoi să-l dea pe mâna satanei.

1 Samuel 16:14 (15,23; 18:10; 19:9) – Duhul Domnului S-a depărtat de la Saul; și a fost muncit de un duh rău care venea de la Domnul

4. Faptul că Saul proorocește și ni se spune că Duhul Domnului a venit peste el dându-i abilități de conducător și războinic dar și lipsa oricărei mențiuni cu privire la o mântuire personală mă face să cred că ceea ce Saul a experimentat nu a avut de-a face cu mântuire personală.

Influențele Duhului Sfânt în viața lui Saul au avut de-a face exclusiv cu acțiuni exterioare pe care acesta a trebuit să le înfăptuiască și niciodată cu întâlniri personale cu Dumnezeu sau revelații ale sfințeniei Sale. Acest lucru ne luminează să înțelegm ce a experimentat Saul în realitate și nu este vorba despre mântuire.

5. Saul a fost ales de Dumnezeu dar a fost ales după inima poporului – el era „tânăr și frumos, mai frumos decât oricare din copiii lui Israel. Și-i întrecea pe toți în înălțime de la umăr în sus” pe când David este un om după inima lui Dumnezeu.

Deși amândoi împărați păcătuiesc grav împotriva lui Dumnezeu – David experimentează o pocăință autentică și iertarea lui Dumnezeu însă Saul este lepădat și moare într-o stare spirituală deplorabilă. Dumnezeu nu-i mai oferă nici o șansă.

6. Saul proorocește chiar în timp ce Duhul lui Dumnezeu plecase de la El, fiind lepădat ca împărat, aflându-se într-o urmărire nelegiuită a unui om sfât și având influențele duhurilor rele în viața lui – lucru care mă face să-l pun pe Saul în aceeași categorie cu Balaam care a proorocit frumos despre Hristos dar nu a avut parte niciodată de El deși la sfârșit înainte să fi fost ucis ar fi dorit să moară moarte de neprihănit.

1 Samuel 19:20 – Duhul lui Dumnezeu a venit peste trimișii lui Saul, și au început și ei să proorocească. (v21) El a trimis alți oameni și au proorocit și ei. A mai trimis alții a treia oară, și au proorocit și ei. (v.23) Duhul lui Dumnezeu a venit și peste el; și Saul și-a văzut de drum proorocind până la sosirea lui în Naiot. (v.24) S-a dezbrăcat de haine și a proorocit și el înaintea lui Samuel;

7. După ce David este uns ca împărat Duhul Domnului vine peste el din acea zi (16:13) dar textul nu ne spune nimic despre faptul că ungerea aduce mântuire. Versetul imediat următor spune că „Duhul Domnului s-a depărtat de Saul și a fost muncit de un duh rău” fiind o confirmare a lepădării lui Saul ca împărat (14) nu a pierderii mântuirii. Duhul a plecat de la Saul (în sensul ungerii de a fi împărat) și a venit peste David.

8. Lepădarea lui Saul are legătură cu împărăția lui nu cu mântuirea lui. Samuel spune „fiindcă ai lepădat cuvântul Domnului, te leapădă și El ca împărat” (15:23). Dumnezeu vorbește la fel când spune „îmi pare rău că am pus pe Saul împărat.” Autorul cărții confirmă această idee când spune că „Samuel plângea pe Saul pentru că Domnul se căise că pusese pe Saul împărat peste Israel (15:35).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s