Rugăciune și tânjire după Duhul Sfânt

Isaac Ambrose este al doilea puritan de clasă (primul e John Owen despre care am scris aici) care încurajează la rugăciune pentru Duhul Sfânt. Deși aceștia nu s-au confruntat cu extremele în care se bălăcesc mulți carismatici sau credincioși conservatori și deși nu se referă la „stăruința” penticostală când scriu despre rugăciune, ei încurajează sufletul să se roage și să tânjească după Duhul Sfânt în specifice privințe:

Oh, cugetă la această lucrare strălucitoare de pecetluire și nu o părăsi până când Duhul nu te săgeată cu lumina spirituală și nu îți dă o revelație și o cunoaștere a ei și nu te încredințează de chemarea ta efectivă [p763].

Haideți să privim la trimiterea Duhului Sfânt și astfel să tânjim după o parte în acest dar. Nu ne putem aștepta să ședem împreună cu Hristos dacă nu avem Duhul lui Hristos și, de aceea, fiindcă dorim acest lucru, haideți să tânjim după aceasta. Cel mai măreț dar pe care îl putem aștepta în lumea aceasta este Duhul lui Hristos! Cugetă, oh suflete! […] Oh, Doamne, dă-mi-Te pe Tine Însuți, și aceasta cuprinde toate darurile! Oh, dă-mi Duhul Tău, și nu se poate să nu-mi dai toate lucrurile împreună cu El [p767].

Oh, ce tânjiri! Oh, ce dorințe și ce suspine! Ce istoviri și ce leșinuri după Duhul Său ar trebui să fie în duhul tău! „Vino, Duhule Sfânt” Oh, vino și locuiește în sufletul meu! Știu că Tu vei face ca așternutul picioarelor tale să fie glorios! Dacă am numai prezența Ta, voi fi glorios înlăuntru! Oh, vino, vino Duhule Sfânt! [p767].

Pe lângă asta indirect dar foarte clar Ambrose arată că nu toate beneficiile Duhului Sfânt sunt în viața tuturor credincioșilor. Priviți la un exemplu cu care sunt de acord.

Pecetluirea cu Duhul Sfânt. Concepția lui Ambrose despre „pecetluirea cu Duhul Sfânt” este următoarea: „prin pecetluire se înțelege o lucrare a Duhului prin care El îl asigură pe credincios că este al lui Dumnezeu; este același lucru cu mărturia Duhului” Nu cred că Dumnezeu ar vrea ca vreun credincios să fie lipsit de această experiență și de această siguranță care vine prin „pecetluirea” cu Duhul Sfânt. Ce subiect mai relevant de rugăciune ne trebuie?

Nu ai avut tu uneori pecetea Duhului imprimată asupra ta? Nu spun că aceasta este absolut necesară, dar nu ai fost tu uneori asigurat de mântuirea ta printr-un act reflexiv de credință? sau printr-o lucrare a principiului harului sau a faptelor (acțiunilor) harului? sau printr-o iluminare a Duhului asupra harurilor (roadelor) tale? Uneori Duhul găsește cu cale să strălucească cu razele Sale luminoase, glorioase și cerești în sufletul nostru, și atunci primim siguranță [p763].

Lucrarea pe care Ambrose o numește „strălucire asupra harurilor și o lucrare de luminare a harurilor pe care le sădește Duhul în noi” este tot o lucrare de pecetluire; este un exemplu de pecetluire cu Duhul Sfânt. Ce înseamnă această „strălucire”? Înseamnă că Duhul ne face să cunoaștem „lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său” (1 Cor. 2:12). Când Duhul Sfânt ne pecetluiește în acest fel, adică strălucind asupra harurilor noastre, prin aceasta „noi știm că credem și știm că trăim”. Mi se pare un subiect foarte practic de rugăciune.

Dacă fiind în această stare întunecată, facem ce au făcut Pavel și tovarășii lui, adică dacă ne aruncăm ancora în noaptea neagră a ispitirii și continuăm să ne rugăm pentru zi, Dumnezeu Se va arăta și toate se vor limpezi. În sfârșit, vom vedea lumină în afară, lumină înăuntru și, fără îndoială, luceafărul de dimineață va răsări în inimile noastre [p757].

Nu vorbesc împotriva evidențelor raționale dar ține de noi să ne consacrăm Duhului pentru a primi mărturia Lui [se referă la „manifestarea siguranței din inimă nu doar rațională ci spirituală, specială și supranaturală]! Oh, haideți să nu ne mulțumim cu evidențe raționale, ci să ne străduim să înălțăm evidența rațiunii la o mărturie a Duhului sfânt al lui Dumnezeu [p778].

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s