Cum ne redă Dumnezeu credinţa? – Luca 24

Următoarea predică

Credinţa se poate pierde :). Depinde ce înţelegi prin „pierdut”. De fapt „cădere” este mai teologic. Dacă ai o credinţă bazată şi pe tradiţii şi pe speculaţii omeneşti atunci este foarte posibil să-ţi pierzi această credinţă în momentul în care ea contrazice realitatea. În plus o credinţă bazată pe un Hristos fals – deasemeni falimentează după o perioadă de timp.

Interpretarea greşită a Scripturilor şi inventarea unui fals Hristos în urma acestor interpretări este calea sigură spre falimentul credinţei. De fapt credinţa de la care vei cădea este o falsă credinţă bazată pe interpretări greşite ale unei Scripturi adevărate. Dacă credinţa este zdruncinată Dumnezeu o poate restaura astfel:

Luca 24:13-35

1. Isus te găseşte acolo unde eşti (15-16). Cei doi ucenici nu erau la părtăşie cu restul apostolilor şi nici în Galileea unde Domnul i-a trimis ca să-i întâlnească ci făceau o excursie într-un sătuc la aproape 20 de km de Ierusalim. Nu erau unde trebuiau să fie dar Domnul îi găseşte acolo.

2. Isus ne face să-i mărturisim problema (17-24). Domnul îi întreabă pe cei doi (nu că nu ar fi ştiut) despre ce anume discutau fiindcă a venit exact în momentul în care aceştia discutau despre El. Aici cei doi ucenici îşi exprimă falsa credinţă de care tocmai fuseseră dezamăgiţi:

– ei cred că Hristos a fost doar un Profet, în timp ce Isus era cu mult mai mult decât atât. Da, observația lor că Hristos a fost puternic (1) în fapte și (2) în cuvinte înaintea (1) lui Dumnezeu și (2) a întregului norod – era adevărată dar incompletă și tocmai aici se afla problema.

– ei cred bine despre Hristos că a fost (1) condamnat și apoi (2) răstignit de către mai marii poporului însă ei uită că în spatele acestor lucruri a fost planul lui Dumnezeu și acceptarea voluntară a lui Hristos a acestui plan pe care l-a dezvăluit în multe rânduri ucencilor.

– ei au crezut în mod fals și au avut speranța că Hristos va fi acela care va elibera Israelul de sub asuprirea politică romană și că va restaura Israelul din punct de vedere politic, social și economic. Aceste lucruri Hristos nu le-a promis și nici nu a venit ca să le împlinească.

– ei sunt uimiți de vestea adusă de femeile ce au văzut îngerii care anunțau învierea și asta pentru că nu L-au crezut pe Hristos și proorociile pe care le-a făcut despre moartea și învierea Sa. Ei resping mărturia ucenicilor și a femeilor pentru că întâi au respins mărturia lui Hristos.

3Isus ne biblicizează credința (25-27).Domnul înțelege că ucenicii aveau două mari probleme: (1) interpretau greșit Scripturile și (2) au inventat un fals Hristos așa că le arată că Hristos trebuia (1) să sufere și apoi (2) să plece în slavă. Și a demonstrat acest lucru din Scripturile pe care le-a expus înaintea lor. Hristos le biblicizează mintea oferindui-L pe adevăratul Hristos. Așa se naște credința.

4Isus ne provoacă atașamentul (28-29). Biblia prezintă un test extraordinar pe care Domnul îl pune ucenicilor. El pare că vrea să se despartă de ei și în acest moment ucenicii își dovedesc atașamentul față de o persoană pe care nu o recunoșteau: față de Isus. Dar ei și-au arătat atașamentul față de Cineva care le-a explicat Scripturile și care L-a prezentat pe adevăratul Hristos.

5Isus ne deschide ochii la masă cu El (30-31). Le sunt deschise Scripturile dar ei tot nu-L recunosc până când stau în intimitate cu Domnul. După doar trei zile de la cina cea de taină ucenicii văd aceeași scenă – Hristos (1) ia pâinea; (2) o binecuvântează; (3) o frânge și (4) le-o dă. Aici ei Îl cunosc – la masă și în intimitate cu Hristos.

6. Isus ne așteaptă la părtășia cu ucenicii (32-35). Ce fac ucenicii acum se datorează faptului că atunci când Isus le-a vorbit le ardea inimile. Inimile ard doar când se deschid Scripturile și când este predicat Hristos. Motivați de acest ars al inimii ei pleacă chiar atunci și fac pentru a doua oară în acea zi încă 20 de km ca să fie cu ucenicii și să le aducă vestea învierii Domnului.

Aceasta este dovada unei întâlniri reale cu Hristos: (1) ți s-au deschis Scripturile (2) care-L prezintă pe Hristos și inima îți arde și de aceea; (3) după ce stai la masă cu Domnul (4) faci un drum costisitor pentru a spune și altora despre realitatea învierii Domnului. După ce îți arde inima nu mai poți altfel.

Cum să-ți pierzi credința?

1. Interpretează greșit Scripturile sau bazează-te simplu pe ce spun alții

2. Refuză să mergi acolo unde te așteaptă și te-a chemat Domnul

3. Inventează-ți un Hristos care e o proiecție a dorințelor tale sau al tradiției

Cum știi că ți-ai pierdut credința?

1. Nu mai poți crede nici când există dovezi la alții – pentru tine nu e de-ajuns

2. Nu poți asculta de Domnul – să mergi acolo unde ți-a poruncit

3. Părăsești părtășia cu ucenicii – locul în care vine Domnul

4. Nu mai ai speranță – fiindcă falsul Hristos inventat de tine te-a dezamăgit

5. Nu-L mai recunoști pe adevăratul Hristos înviat

Anunțuri
Publicat în Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s