Testul premergător lucrării – Matei 4

Probabil că orice creştin, înainte de a intra în lucrare, ar trebui să mediteze la faptul că Isus Hristos înainte de a intra în lucrare şi-a dat doctoratul în pustie – cu stomacul gol fiindcă a postit 40 de zile, în prezenţa diavolul care l-a ispitit frecvent, felurit şi constant dar totuşi sub călăuzirea şi puterea Duhului Sfânt.

Nu mă îndoiesc că aici diavolul şi-a concentrat toate puterile şi cele mai puternice arme de care dispunea. Dacă Hristos, în carne şi sânge, a biruit ispita – o putem birui şi noi, care suntem tot în carne şi sânge. Dacă învăţăm cum a rezistat Hristos şi care au fost tacticile satanei – prin puterea Duhului Sfânt pe care a primit-o El la botez – vom putea şi noi învinge.

1. Diavolul se folosește de câteva circumstanțe speciale.

slăbiciuni. Hristos era slab din punct de vedere fizic fiindcă Biblia spune că a flămânzit. Postise 40 de zile şi nu se afla în cea mai excelentă formă fizică. În acel moment diavolul  îşi aduce propunerile sale murdare şi perverse.

singurătate. Deși singurătatea poate fi un atu ea este și un loc în care ispita este mai puternică fiindcă acolo ești doar tu cu ispita. Acolo nu ai pe nimeni care să te protejeze, să te sfătuiască, să te încurajeze sau căruia să-i împărtășești starea prin care treci. Când nu-i ai pe ceilalți și ești ispitit începi să înțelegi valoarea lor.

locuri deosebite. Mediul nu garantează niciodată biruinţa: pustia, biserica, streaşina Templului, pe munte sau în cetatea sfântă. Diavolul nu are nici un fel de problemă în a te ispit oriunde te găsești. Streașina Templului nu a garantat biruința în ispitei la fel cum cetatea sfântă nu a înjumătățit forța propunerilor diavolului.

starea spirituală înaltă. Și oamenii plini de Duhul sunt ispitiţi. Starea ta nu garantează prezenţa sau absenţa ispitei. Hristos te-a întrecut şi tot a fost ispitit. Postul nu este o metodă prin care orice fel de ispită va dispărea de la tine. De fapt postul şi rugăciunea sunt metodele prin care te întâlneşti dar biruieşti ispita. Prezenţa Scripturii şi a miracolelor nu garantează absenţa diavolului – ba s-ar putea să fie exact opusul.

chiar înainte de a face o lucrare sau de a intra într-o slujbă specific dedicată lui Dumnezeu probabil că va urma o perioadă de încercare şi ispită. La fel se întâmplă după o serie de biruinţe spirituale. Hristos urma să îndeplinească mare lucrare a răscumpărării și diavolul vrea să demoleze tot de la început.

afirmații ce tocmai au fost confirmate – Isus tocmai fusese confirmat de Ioan, uns cu Duhul Sfânt și aprobat de către Tatăl Său ca fiind Fiul Lui preaiubit. Diavolul vine acum să testeze plinătatea lui Isus, neprihănirea, identitatea și ascultarea lui de Tatăl.

2. Diavolul folosește arme speciale

folosește Scriptura. Acest lucru probabil este cel mai pervers lucru pe care Îl face diavolul. El citează Scriptura, o interpretează aşa cum vrea el şi ţi-o serveşte după ce a scos-o din context. Nu ţi-este de nici un folos să citeşti Biblia cât timp diavolul ţi-o interpretează. Diavolul este spiritual și nu îi este teamă să folosească Biblia și un limbaj religios dar nu tot ce sună a religios este curat, autentic și dumnezeiesc.

Problema cu citarea din Scriptură a fost că îi oferă lui Hristos false promisiuni. Dumnezeu nu a promis să fie cu cineva care Îl pune să facă scamatorii. Oamenii sunt buimăciți când Dumnezeu nu împlinește anumite promisiuni pe care nici măcar nu le-au fost făcute lor!

folosește nevoile naturale.

Redefinește lucrurile esențiale. Lui Hristos îi era foame iar diavolul îl provoacă să facă pâine. Ca răspuns Hristos spune că lucrurile esențiale nu sunt cele fizice pe care le vedem noi ci cuvântul lui Dumnezeu creator. Și dacă nu ar exista nimic din ceea ce avem nevoie Dumnezeu poate crea prin cuvântul Lui totul.

Te pune să faci lucruri aparte de voința lui Dumnezeu. În pustie poporul nu avea nici pâine și nici carne și totuși Dumnezeu le-a dat pe ambele poporului. Dumnezeu urma să-I poarte și Lui Hristos de grijă în această situație. Motivul pentru care oamenii fac prostii în procurarea lucrurilor de care au nevoie este pentru că văd acele lucruri esențiale și nu pe Dumnezeu.

Te pune să faci lucruri în moduri greșite. Mai mult diavolul pretinde că metoda pentru a supravieţui în acea stare de post şi rugăciune era pâinea fizică … dar nu era. Oamenii pot fura, minţi şi călca pe capetele oamenilor împinşi de nevoile naturale, care în ele însele nu sunt rele. Este posibil să ai un scop bun dar pentru care să folosești metode greșite și acest lucru este păcat.

Te pune să faci lucruri la timpul greşit. Problema cu hrana lui Hristos nu era hrana în sine ci timpul în care diavolul îi propune să mănânce. Hristos venise pentru un timp de post şi rugăciune nu ca să facă un ospăţ de bucate miezoase şi grase. Diavolul – tocmai acum îl ispiteşte cu hrană. Dumnezeu L-a condus pe Hristos în pustie pentru un timp de post nu pentru un timp de ospăț. Hristos a făcut și a spus doar ceea ce Dumnezeu i-a spus și de aceea nu acceptă să facă ceva fără permisiunea Lui.

folosește triada lumească

Pofta firii pământești. Când diavolul îl duce pe Hristos pe streaşina Templului şi îi propune să se arunce jos de fapt îi propune o cale mai uşoară de a intra în graţiile poporului evreu. Întâi, Hristos nu vroia să intre în graţiile lui; În al doilea rând calea de mântuire era prin suferinţă şi prin cruce nu prin popularitate, putere şi o apariţie supranaturală ce i-ar fi făcut pe oameni să cadă la picioarele Lui. Alege calea dreaptă deşi poate avea pe ea suferinţă, necaz şi poate moarte.

Pofta ochilor. Materialismul este una dintre armele favorite ale diavolului şi una dintre cele mai subtile moduri prin care a năucit de cap o mare parte din ceea ce noi numim astăzi evanghelici vestici. Diavolul vrea să păcătuieşti şi în schimb promite aparente binecuvântări materiale. Aceste bunuri sunt ale lui Dumnezeu şi nu ale diavolului. În plus toate vor arde şi dacă mori rămân ale altcuiva – de aceea nu merită să te vinzi pentru ele.

Tot ce îţi propune diavolul este pervers şi iraţional. Când îţi cere sufletul pentru un păcat sau nişte lucruri materiale asta înseamnă nebunie completă şi totuşi pe drumul acesta mergem de câte ori alegem să păcătuim ascultând de propunerile sale. Diavolul îi cere lui Hristos să-l recunoască stăpân în schimbul împărăţiilor lumeşti.

Lăudăroșenia vieții. Diavolul folosește supranaturalul și spectaculosul. Este unul dintre cele mai groaznice lucruri pe care le face diavolul. Îi propune lui Hristos să facă minuni şi să-şi facă apariţii spectaculoase în public. Da, minunile ar fi fost făcute de Hristos însă rezultatele nu ar fi fost mântuirea oamenilor şi slava lui Dumnezeu ci promovarea planurilor perverse ale diavolului.

3. Îţi pune la îndoială identitatea. Diavolul de două ori Îl provoacă pe Hristos să-şi dovedească identitatea. Niciodată  nu ai nevoie să-ţi dovedeşti identitatea înaintea cuiva prin ceea ce faci. Cunoașterea și convingerea cu privire la identitatea pe care o ai este o mare forță împotriva ispitelor și păcatului.

4. Te provoacă să-L ispiteşti pe Dumnezeu. (1) Când vrei să faci spectacol, show sau scamatorii şi Îl chemi pe Dumnezeu ca să te ajute înseamnă să-L ispiteşti pe Dumnezeu. (2) Când vrei să-i dai soluţii lui Dumnezeu pentru o situaţie limită înseamnă să-L ispiteşti de parcă Dumnezeu nu ar şti ce e mai bine pentru situaţia aceea. (3) Când Îl provoci pe Dumnezeu ca să-și demonstreze atributele într-un fel sau altul înseamnă să-L ispitești pe Dumnezeu.

5. Diavolul pune la bătaie consecințe mari. El nu se joacă cu nimicuri. El oferă toate împărățiile lumii, oferă o altă cale de-a duce la capăt misiunea pentru care Isus a venit și pune la îndoială identitatea lui Isus. Toate aceste lucruri sunt lucruri mari dintr-un punct de vedere. Diavolul vine cu provocări mari pentru ca impactul ispitei să pară irezistibil.

6. Diavolul vine cu provocări perverse. Nu s-a sfiit să-i propună lui Hristos să i se închine. Este, probabil, cea mai blasfemiatoare ispită care a fost făcută pe planetă. Dacă pe Dumnezeu întrupat diavolul l-a ispitit într-un așa mod cu atât mai mult ne va ispiti pe noi.

Anunțuri
Publicat în Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s