Episodul 5 – preţuirea rebelului

Episodul V – de la primire la preţuire

Deja aici discutăm despre lucruri pe care nimeni nu le-ar fi putut visa. Fiul doreşte să fie primit ca rob dar el este primit într-o poziţie mult mai înaltă – chiar şi decât aceea în care a fost atunci când a plecat. Starea lui acum e mult mai înaltă el puţin datorită locului de jos în care a fost înainte ca să se întoarcă acasă. Pocăinţa duce la primire şi la restaurare; fără ea nu există nimic.

1. Haina cea mai bună – o relație de dragoste. Haina arăta preferința tatălui pentru cei care o purtau. Îmbrăcarea fiului cu haine bune și noi arată relația de dragoste pe care tatăl a restaurat-o față de acest fiul al lui. Poziția și primirea sunt nimic fără dragoste. Absalom și David sunt dovada acestui lucru.

2. Inelul în deget – poziție de autoritate. Inelul este simbolul autorității și puterii. Când fiul se întoarce acasă tatăl îi dă autoritate și îl investește într-o poziție înaltă în acea casă. Fiul nu era doar un fiu și nu doar un fiu întors acasă ci un fiu cu autoritate. Inelul îi dădea voie fiului să ia decizii și să conducă.

3. Încălţămintea – calitatea de fiu. Fiul rebel ajunsese atât de sărac încât nici încălțăminte în picioare nu avea. Sclavii erau cei care nu purtau încălțăminte și erau aceia care îi descălțau pe stăpânii lor. Tatăl poruncește ca robii să se poarte cu fiul rătăcitor ca și cu un stăpân. Ceva ce fiul nu și-a imaginat vreodată.

4. Viţelul cel îngrăşat – o primire bucuroasă. Prin acest gest tatăl arată că întoarcerea fiului este un motiv de bucurie profundă așa încât tatăl nu poate ține doar pentru sine această bucurie. Bucuria autentică se revarsă în afară. În toate pidelele din Luca 15 Domnul accentuează bucuria profundă a celui care găsește ce a pierdut.

5. Veselia – o primire în comunitate. Tatăl își restaurarează fiul și în acel loc în care locuiau. Cu siguranță nesăbuința fiului și răzvrătirea lui a ajuns la urechile întregii comunități. Când fiul se întoarce acasă tatăl cheamă toată casa la o bucurie generală – o bucurie care putea fi auzită de departe așa încât oamenii să înțeleagă că fiul a fost reprimit cu cinste.

Anunțuri
Publicat în Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s