Gnosticii evanghelici

Probabil că acuzaţiile pe care le fac în acest articol sunt grave însă consider că sunt adevărate. De ceva vreme mă dezmeticesc datorită aberaţiilor pe care le aud între pocăiţi. Am crescut în acest mediu şi o perioadă nu le-am sesizat dar acum încep să înţeleg unele lucruri.

Gnosticismul, redus la esenţe, spune că materia este rea şi doar spiritul este bun. Ei s-au împărţit din punct de vedere al manifestărilor în ASCESTISM- deoarece considerau trupul rău îl ignorau sau îl chinuiau, sau LIBERTINISM – spuneau că deoarece trupul este rău, lui Dumnezeu nu îi pasă de el aşa că poţi trăi în imoralitate şi orice fel de alte păcate fiindcă asta nu contează înaintea lui Dumnezeu.

Concepţia că materia, trupul, fizicul – sunt rele este o teorie greşită, falsă, gravă, odioasă şi anti-scripturală. Manifestările acestei concepţii sunt diverse însă voi preciza doar câteva dintre ele aşa cum le-am depistat. Dacă veţi asculta cu atenţie predicile şi vă veţi uita cu atenţie la practicile evanghelicilor veţi înţelege imediat despre ce vorbesc.

În general:

Spre exemplu evanghelicii vorbesc obsesiv despre „spiritual” în ce priveşte relaţia noastră cu Dumnezeu. Ceea ce ratează şi pierd din vedere aceşti oameni este că Hristos a murit şi pentru trupurile noastre (1 Cor 6:20) că ele sunt templele Duhului Sfânt (19) şi că pocăinţa se trăieşte în trup (Gal. 2:20) iar Dumnezeu vrea să îi dăruim trupurile noastre ca ele să fie puse în slujba Lui (Romani 12:1; 6:13).

Falsa concepţie că trupul este rău îi duce pe oameni la o formă de misticism în care se întâlnesc cu Dumnezeu în inima lor în timp ce trăirea în trup este considerată a fi o chestiune diferită de practicarea credinţei – concepţie complet falsă, din perspectiva Scripturii.

Libertinism

Aşa se face că avem oameni care la biserică sunt super-spirituali iar când ies afară îşi pot bate joc fără ruşine de trupurile lor sau îşi permit trăirea în libertinism.

Aşa ajungem la concepţia că la ce te uiţi nu contează, că ceea ce asculţi nu contează, că ceea ce faci cu trupul tău nu contează; că nu contează ce pui pe tine, ce-ţi agăţi de urechi sau de buric, etc. Sau dacă contează – asta nu are a face cu Dumnezeu.

Aici se nasc bisericile care chiar în închinare se „închină” lui Dumnezeu dar ai impresia că te afli într-un templu păgân închinându-te Astarteii sau lui Baal datorită manifestărilor, a modului în care arată oamenii şi a comportamentului lor.

Ascetism

1. Pe de altă parte avem această periculoasă manifestare a gnosticismului care ia forme hidoase şi extrem de periculoase. Avem oameni în bisericile noastre care cred că relaţiile sexuale sunt păcat sau cel puţin o pângărire, aşa că bine ai face să se întâmple cât mai rar. Pavel spune despre aceştia că sunt influenţaţi de duhuri drăceşti, că sunt rătăciţi, că au primit învăţătura dracilor şi nu cunosc adevărul (1 Timotei 4:1-5).

2. Recent am auzit nişte aberaţii pe acest domeniu care sunt greu de explicat şi chiar de pus în cuvinte. Unii au mers până acolo încât au declarat că copiii pot veni pe lume pe două căi: calea spirituală (prin influenţa Duhului Sfânt, ca la conceperea lui Hristos) sau pe cale firească – păcătoasă (prin relaţii sexuale cu un om).

3. Poate că un exemplu mai relevant este interdicţia de a participa o perioadă de timp la programele religioase a femeilor care au dat naştere la copii. Înţeleg că practica are rădăcini în V.T dar ea nu poate să-şi găsească deloc justificare pentru biserica Domnului.

4. O altă practică care îşi are rădăcinile tot în această gândire este regula nescrisă (dar care circulă cu credincioşie prin tradiţia orală a evanghelicilor) că nu ai voie să mănânci în ziua în care iei cina Domnului. Am văzut nişte priviri foarte curioase ale unor oameni care m-au văzut pe mine predicatorul (necredincios) mâncând duminică dimineaţa.

5. Legat tot de ziua în care are loc Cina Domnului unii au ajuns până acolo încât au spus că nu poţi participa la ea dacă nu ai trei zile în care să fi fost lipsit de relaţii sexuale cu soţul sau soţia ta. Aberaţii pe acest domeniu probabil că sunt fără număr. Am menţionat doar câteva care au ajuns şi la urechile mele.

Teorie 

Aceşti oameni nu înţeleg că noi suntem personalităţi cu trup şi suflet şi că nimeni nu poate găsi acel punct în care aceste două părţi se unesc fiindcă suntem fiinţe unitare. Ceea ce faci cu trupul tău îţi afectează sufletul şi ceea ce faci cu sufletul tău va afecta sufletul. Este o relaţie de interdependenţă pe care Dumnezeu a stabilit-o.

Cred că a venit vremea să recuperăm sănătoasa şi frumoasa învăţătură care arată că noi îi aparţinem trup şi suflet lui Dumnezeu, că pentru El contează ambele, că sunt de maximă importanţă, că trebuie să-L slujim cu ambele, că nu le putem separa şi că sufletul cât şi trupul trebuie să fie „creştin”.

Anunțuri

3 gânduri despre “Gnosticii evanghelici

  1. Cred ca tu nu prea frecventezi bisericile Penticostale. Desigur, nici eu n-am fost la toate, dar sunt in una si am fost la multe. Femeile care au nascut un baiat nu pot veni la biserica timp de 6 saptamani, iar daca nasc o fata 8 saptamani.

    Cuvinte ca sa descriu ce gandesc despre asta nu prea am.

    Apreciază

  2. ohh, scarba care ma apuca atunci cand aud lucruri de genul asta.. !!!

    as zice cum zicea Pavel.. traditiile si legile lor sa piara impreuna cu ei! unless they are only the innocent victims..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s