Ce înseamnă „mai bine să te căsătoreşti, decât să arzi” (sau cu cine să te căsătoreşti?)

Unul dintre cel mai greşit înţelese pasaje din scrierile lui Pavel despre căsătorie este 1 Corinteni 7:9 unde spune că e mai bine să te căsătoreşti „decât să arzi”. („Dar, dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă.”)

Mulţi au privit acest verset cu o perspectivă negativă. Pavel pare să spună: „Oh, dacă chiar trebuie să te căsătoreşti fiindcă eşti prea indisciplinat ca să-ţi poţi controla impulsurile, dă-i drumul şi căsătoreşte-te!”

Dar Pavel nu este deloc negativ. El spune că dacă îţi dai seama că eşti atras cu înflăcărare de cineva, trebuie să te căsătoreşti fără doar şi poate cu acea persoană. Deasemeni el spune că e foarte bine să te căsătoreşti „din dragoste”.  Cercetătorii Roy Ciampa şi Brian Rosner argumentează că Pavel respinge aici perspectiva stoică precum că mariajul ar trebi să nu fie ceva care se naşte din pasiune romantică ci strict pentru activităţi şi a avea copiii şi moştenitori. În plus Pavel învaţă că nu poţi să te eliberezi de pasiuni sexuale prin legături sexuale extramaritale, contrar cu ceea ce învăţau autorii păgâni din acea vreme. Lasă pasiunile să îţi găsească împlinire în căsătorie şi doar acolo.

Aşadar Pavel învaţă că atracţia este un factor important în alegerea de a te căsători.

Ce înseamnă „atracţie”?

Parţial înseamnă să fii atras de caracterul respectivei persoane sau de roada spirituală (Galateni 5:22). Trebuie să căutăm căsătoria ca pe o metodă de a ne ajuta unul pe celălalt pentru a deveni acele persoane unice glorioase pe care Dumnezeu le face. Partenerii de căsătorie pot spune: „Văd ceea ce devii şi ceea ce vei fi (deşi, evident, nu eşti acolo). Scânteile viitorului tău mă atrag”.

În ultimă instanţă, partenerul de căsătorie trebuie să fie parte a ceea ce poate fi numit „mythos”. C.S. Lewis vorbea de un filament secret care uneşte fiecare carte, melodie, loc sau trecut al unei persoane. Anumite lucruri activează o „dorinţă nepotolită” care te aduce în contact cu Bucuria care este Dumnezeu. Fiecare are ceva care îl mişcă aşa încât să dorească cerul sau viitoarea împărăţie a lui Dumnezeu. Câteodată vei găsi persoane care împărtăşesc acelaşi „mythos” cu tine. Acest lucru este, bineînţeles, foarte greu de descris.

După acest tip de atracţie comprehensivă ar trebui să te uiţi în viitorul partener.

O încercare de traducere din: Tim Keller, The Meaning for Marriage, p 211

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s