Ce înseamnă că „Dumnezeu şi-a adus aminte”?

Am pornit în căutarea însemnătăţii acestei expresii datorită unei predici în care am vorbit despre tâlharul de pe cruce ce la un moment dat îi face Domnului următoarea rugăminte: „Doamne adu-ţi aminte de mine…”. Oare tâlharul credea că Hristos va uita de el sau ce anume înseamnă această aducere aminte?

Lămurirea înţelesului acestei expresii este necesară şi datorită ideii greşite teologic care pare să-i aparţină şi care spune că Dumnezeu ar putea uita. Acest lucru contrazice tot ce ştim noi despre omniscienţa lui Dumnezeu. Dumnezeu cunoaşte fără efort într-o clipită toate lucrurile care au fost, care sunt şi care vor fi.

Ce înseamnă totuşi această expresie? Câteva versete în care ea apare ar trebui uşor să ne lămurească:

Dumnezeu Şi-a adus aminte de Noe, de toate vieţuitoarele şi de toate vitele care erau cu el în corabie; şi Dumnezeu a făcut să sufle un vânt – Geneza 8:1

Şi-a adus aminte de Avraam; şi a scăpat pe Lot – Geneza 19:29

Domnul Şi-a adus aminte de cele ce spusese Sarei, şi Domnul a împlinit faţă de Sara ce făgăduise – Geneza 21:1

Dumnezeu Şi-a adus aminte de Rahela, a ascultat-o şi a făcut-o să aibă copii – Geneza 30:22

Elcana s-a culcat cu nevasta sa Ana, şi Domnul Şi-a adus aminte de ea – 1 Samuel 1:19

În toate aceste versete este evident o relaţie cauză – efect. Cauza – Dumnezeu şi-a adus aminte; Efectul – „a făcut să sufle un vânt” sau „a scăpat pe Lot” sau „a împlinit faţă de Sara” sau „a făcut-o să aibă copii”, etc.

De fiecare dată când Dumnezeu şi-a adus aminte Dumnezeu a făcut o acţiune. Aşadar acest „adus aminte” nu înseamnă nimic altceva decât faptul că Dumnezeu, în mod practic, ia atitudine faţă de starea unui om şi îi dă ceea ce doreşte sau are nevoie.

Când tâlharul de pe cruce cere ca Hristos să-şi aducă aminte de el, el nu doreşte ca Hristos să păstreze amintirea lui ci să facă ceva practic faţă de El şi să-l aducă în Împărăţia Lui la fel cum Dumnezeu şi-a adus aminte de Israel când era în Egipt şi l-a eliberat de acolo.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s