Cum ştiu că sunt „chemat” la lucrare? – C.H. Spurgeon

Am fost întrebat de multe ori despre chemarea în lucrare. C.H. Spurgeon în Sfaturi pentru predicatori oferă câteva semne ale chemării. Nu sunt de acord cu absolut tot ce zice dar acestea sunt câteva indicii:

1. Cel dintâi semn al chemării este o dorinţă adâncă, o dorinţă copleşitoare pentru lucrare. Chiar dacă vi s-ar da toate bogăţiile lumii, n-aţi putea şi n-aţi îndrăzni să vă apucaţi de altceva, ci veţi continua să vă alipiţi tot mai mult de predicarea Evangheliei lui Hristos, atunci fiţi siguri că deşi celelalte lucruri sunt necesare şi ar fi depotrivită de mulţumitoare, aveţi semnele acestui apostolat (chemări).

– această dorinţă trebuie să fie bine cumpănită. Trebuie să răsară din inima noastră, în cele mai bune momente ale ei, şi să fie obiectul celor mai serioase năzuinţe ale noastre, subiectul celor mai fierbinţi rugăciuni ale noastre.

– această dorinţă trebuie să fie complet dezinteresată. Dacă după cea mai serioasă cercetare poţi descoperi orice alt motiv afară de slava lui Dumnezeu şi binele sufletelor, în căutarea slujbei de episcop, te sfătuiesc mai bine să te retragi imediat, căci Domnul interzice accesul negustorilor în templul Lui. Introducerea spiritului „mercenar” chiar în cea mai mică măsură, va fi ca musca în untdelemnul negustorului de miresme: îl strică şi îl acreşte.

această dorinţă trebuie să fie una care rămâne în noi, o pasiune care poate suporta orice încercare, o dorinţă de care să fie imposibil să scăpăm, indiferent de ce metodă am folosi, o dorinţă care se adânceşte cu trecerea anilor, până ce ajunge un dor, o tânjire, o foame de a vesti Cuvântul.

2. Trebuie să fie capacitatea de a învăţa pe alţii, precum şi o serie de alte calităţi necesare unuia care învaţă pe alţii. Dacă darul vorbirii nu este prezent într-o oarecare măsură de la început, probabil că el nu se va dezvolta niciodată. Trebuie totuşi să ne servim şi de alte persoane, nu numai de propriul cuget şi de propria noastră judecată, căci nu suntem în stare să judecăm singuri cum se cuvine. Citiţi cu băgare de seamă ce se cere unui episcop în 1 Timotei 3:2-7.

3. Trebuie să vadă un număr de suflet întoarse la Dumnezeu, ca urmare a eforturilor sale. Pot veni vremuri de secetă, iar anii slabi pot mistui anii de belşug de dinainte; totuşi, în general, se va vedea rodul spre slava lui Dumnezeu.

4. Voia Domnului cu privire la păstori se face cunoscută prin judecata, însoţită de rugăciune, a Bisericii Lui. Este necesar, ca o dovadă a chemării dumneavoastră, ca predica să fie plăcută poporului lui Dumnezeu. Nu toate Bisericile sunt înţelepte şi nu toate judecă în puterea Duhului Sfânt, ci multe din ele judecă în chip firesc; cu toate acestea, mai degrabă aş primi părerea unei adunări a poporului lui Dumnezeu, decât pe a mea despre o chestiune aşa de personală ca aceea a darurilor şi harului pe care îl am.

Semne după care cineva ar trebui să-şi dea seama că nu e potrivit pentru lucrare:

1. Ambiţia. Amvonul nu este o scară pe care să se suie ambiţia. Ştim că n-avem cu ce să ne lăudăm, şi chiar dacă am avea, locul cel mai nepotrivit pentru a face lucrul acesta este un amvon; căci acolo suntem puşi în fiecare zi să ne simţim neputinţa şi nimicnicia noastră. 

2. Oameni care au dat dovadă de slăbiciune şi sunt pripiţi să îmbrăţişeze învăţături ciudate sau să cadă între tovarăşi răi şi în păcate grosolane n-am putut niciodată să-i încurajez să intre în slujba Domnului, oricât ar fi mărturisit ei. 

3. Îi orientez într-o altă direcţie pe aceia care nu pot suferi greutăţile, ci sunt din numărul celor ce poartă mănuşi de căprioarăAvem nevoie de soldaţi şi nu de coconaşi, de lucrători serioşi şi nu de hoinari subţiri. 

4. Oamenilor care n-au făcut nimic până la vremea când au cerut să fie înscrişi în Colegiu, li se spune să-şi câştige renumele înainte ca să fie avansaţi în mod public. Cei entuziasmaţi pentru câştigarea de suflete nu aşteaptă până trec prin şcoală: ei slujesc Domnului îndată.

5. Sunt oameni care se găsesc foarte zeloşi dar nu sunt în stare să dea nici 5 idei în şir, sau să le rostească, oameni a căror capacitate este foarte mică şi a căror înfumurare este foarte mare; ei pot bate cu ciocanul, zbiera, urla sau sfâşia şi turba, dar toată gălăgia vine din faptul că tolba lor este goală.

6. Cei care nu sunt în stare să se înveţe pe ei înşişi şi totuşi vor să fie lucrători.  Tejgheaua le este neplăcută, şi o pernă la amvon le-ar surâde; nu le mai place cântarul şi greutăţile, şi pun mâna pe cumpăna Templului. 

7. Infirmităţile fizice trezesc îndoieli în privinţa chemării în lucrarea Evangheliei a unor oameni foarte buni. Dacă Domnul ar fi vrut să-i facă predicatori le-ar fi dat o oarecare măsură de forţă pulmonară. Pe un om cu limba mare care bolborosea mereu fără să poată fi înţeles, pe altul fără dinţi, pe altul care se bâlbâia, pe altul care nu putea pronunţa tot alfabetul, a trebuit să-i resping pentru că Dumnezeu nu le dăduse mădulare absolut necesare. 

8. Am dat de 10, 20, 100 de fraţi, care au spus că sunt siguri, foarte siguri, că fuseseră chemaţi să lucreze pentru Domnului – şi erau foarte siguri pentru că nu izbutiseră în nimic. 

9. Uneori am primit cereri din partea unor oameni care erau destul de destoinici, poate sunteţi suprinşi, care formulau răspunsuri foarte bune la toate întrebările noastre, în afară de cele asupra învăţăturii de credinţă, la care am primit mereu răspunsul acesta: „Domnul cutare este gata să primească doctrina Colegiului dumneavoastră, oricare ar fi ea. În asemenea cazuri, nu stăm o clipă pe gânduri şi răspundem negativ. Astfel de oameni care n-au nici conştiinţă şi nici credinţa lor lămurită, nu sunt chemaţi să lucreze pentru Domnul. 

10. Va trebui să argumentăm chemarea noastră printr-o dovadă practică a slujbei noastre, ceva mai târziu. În general, experienţa este calea cea mai bună, şi dacă Dumnezeu ne susţine an după an şi ne binecuvântează, nu trebuie să mai punem chemarea noastră la o altă încercare. 

C.H. Spurgeon, Sfaturi pentru predicatori, cap.2

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s