Prea multă putere, dușmanul pocăinței

Oboseşti mergând, şi nu zici: „Încetez!” Tot mai găseşti putere în mâna ta; de aceea nu te doboară întristarea. Isaia 57.10

Există o întristare care duce la pocăință, de care amintea apostolul Pavel, și de care nici un om care se pocăiește nu poate fi lipsit. Un om care este bucuros de păcatele pe care le-a făcut nu este un om care a înțeles natura hidoasă a păcatului și ofensa pe care i-a adus lui Dumnezeu înfăptuindu-l cu nerușinare și sete.

Totuși această întristare lipsește atâta timp cât omul consideră că este scăpare și în alt mod decât prin pocăință. Firea pământească este o centrală care furnizează putere omului nepocăit așa încât acesta să continue în păcatul lui sperând că o poate scoate la capăt cumva și fără să aleagă calea cea dreaptă a pocăinței.

Aceasta este acuzația pe care o aduce Dumnezeu lui Israel: „tot mai găsești putere în mâna ta, de aceea nu te doboară întristarea”. Nu ne pocăim fiindcă încă mai avem putere să încercăm și să o luăm de la capăt. Uneori îi spunem lui Dumnezeu că am capitulat dar în inimile noastre nu suntem convinși că nu există altă șansă și de aceea Dumnezeu nu ne răspunde.

Sentimentul falimentului, a lipsei de putere și a înfrângerii – este absolut necesar pentru a ne putea pocăi. Dumnezeu să ne dea puterea să renunțăm la mândria noastră și să acceptăm calea simplă și gratuită a pocăinței fără să încercăm rezolvarea problemei păcatului prin alte metode.

Pentru acest motiv spune Dumnezeu că „sunt cu omul zdrobit și smerit, ca să înviorez duhurile smerite și să îmbărbătez inimile zdrobite”. Dumnezeu este gata să ofere ajutorul Lui omului care a înțeles nevoia lui și care cere ajutorul lui Dumnezeu.

Acesta este înțelesul cuvintelor Domnului Isus „Eu am venit să chem la pocăinţă nu pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi” – Domnul Isus nu a crezut că erau oameni care nu ar avea nevoie de El dar a știut că oamenii care [se consideră] neprihăniți nu vor veni la el – aceștia încă mai aveau putere în neprihănirea lor (falsă) și de aceea nu veneau la Domnul.

Când te vezi bolnav – te vei duce la doctor, când te vezi păcătos vei merge la Mântuitorul, când te vezi lipsit de putere vei alerga la Isus. Până atunci vei umbla obosit și bezmetic după iluzii pe care ți le sugerează firea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s