Vameșul din mine

Unul dintre cele mai bogate texte din Biblie este istorisirea mântuirii lui Zacheu. Sunt atât de multe lecții de învățat din această întâmplare încât un singur articol nu ar fi decât o privire extrem de superficială asupra textului.

1. Isus vine la Ierihon. Nu știu dacă pe vremea lui încă mai exista vreo fobie față de fosta cetate blestemată. Dar la cât de superstițioși erau evreii mă gândesc că venirea lui Hristos aici a fost un alt motiv de cârcoteală. Hristos însă transmite practic ideea că necurăția nu ține de locuri ci de oameni.

Este același tipar de convertire ca în cazul oricărui om ce-L cunoaște pe Hristos ca Mântuitor – Hristos vine în locul în care omul se află fiindcă acesta nu se poate scoate singur de acolo. Hristos face primii zeci de mii de pași, nu doar pe primul. Cred că Hristos a venit la Ierihon special pentru Zacheu, deși a avut cu siguranță și alte motive.

2. Istorisirea este extraordinară datorită identității acestui om. Mai în toate predicile Zacheu este portretizat cât de rău este cu putință pentru a se sublinia măreția mântuirii oferite de Domnul Isus. Ei au dreptate. Însă aplicația practică este imediată – nici unul dintre noi nu am fost într-o stare mai bună decât a lui.

Zacheu nu era doar vameș ci era „mai marele vameșilor” – era șeful tâlhar. Evreii îi urau pe vameși pentru că se asociaseră cu romanii în jecmănirea poporului evreu. Romanii erau cumva trecuți cu vederea dar aceștia nu puteau fi iertați pentru că și-au trădat propriul popor tâlhărânindu-l.

Zacheu este „un om bogat” și bogăția a câștigat-o și prin munca pe care o avea dar foarte mult fiindcă „a năpăstuit” nu doar „pe cineva” ci pe mulți oameni. Ura față de acest om creștea și datorită bogăției sale câștigate în acest mod pe care evreii îl detestau. Clar este că Zacheu a trebuit să trăiască cu această dușmănie și ură a oamenilor.

3. Căutarea lui Isus. Sunt mulți oameni care spun că Zacheu a fost un om care „Îl căuta pe Domnul Isus și mântuirea” însă țin să nu fiu de acord cu acești oameni fiindcă asta contrazice ce spune Biblia cu privire la oamenii născuț în în păcat și anume, că „nu este nici unul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu”.

Am putea presupune că Dumnezeu a lucrat deja în inima lui Zacheu fiindcă acesta cu siguranță a auzit de Isus – altfel nu L-ar fi „căutat” însă textul biblic ne spune că Zacheu „căuta să vadă care este Isus”. Și este inutil să speculăm de ce căuta să vadă care este Isus. Biblia nu spune că Îl căuta pe Isus personal ci că dorea să vadă cine este El.

4. Avem așadar un om care are o dorință. Apoi Biblia ne spune că, în plus, deoarece era „mic de statură” și „nu putea (să-L vadă) din pricina norodului” acest om „a alergat înainte, și s-a suit în dud”. Biblia adaugă că Zacheu știa că „pe drumul acela avea să treacă”. Avem așadar un om care (1) vrea să-L vadă pe Isus; (2) se interesează pe unde va trece și (3) aleargă și se cațără în copaci ca să-L poată vedea.

Totuși Zacheu este nemântuit iar dorința lui sinceră este orientată greșit. Zacheu nu avea nevoie doar să vadă care este Isus. Nu este destul să ai un anumit interes pentru Isus – întrebarea este: ce anume te interesează la Isus sau de ce vrei să-L întâlnești pe Isus? Dacă vrei doar să-ți satisfaci curiozitatea, nu îți va ajuta la absolut nimic. Speculez, dar cred că acesta era cazul lui Zacheu.

5. Este însă de apreciat că acest om se duce în acele locuri prin care trece Mântuitorul și astfel se pune în calea mântuirii, deși este motiva greșit. Un sfat pentru necredincioși ar fi acesta: du-te în acele locuri în care ai putea primi mântuirea – uneori e doar o chestiune de mișcare a trupului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s