Îşi poate pierde cel neprihănit mântuirea?

Dacă cel neprihănit se abate de la neprihănirea lui şi săvârşeşte nelegiuirea, şi moare pentru aceasta, moare din pricina nelegiuirii pe care a săvârşit-o. Ezechiel 18:26

Ezechiel vorbeşte despre două situaţii probabile: despre pocăinţa unui om păcătos şi despre căderea în păcat a unui om neprihănit. Nu avem probleme cu prima parte. Textul spune clar că „dacă cel rău se întoarc de la toate păcatele … va trăi negreşit, nu va muri”. Pe de altă parte „dacă cel neprihănit se abate de la neprihănirea lui … va muri” (21, 24).

Întrebarea este: ce fel de moarte este aceea despre care vorbeşte Ezechiel? Moarte fizică sau spirituală? Cred că textul arată evident că e vorba de o moarte fizică. Acelaşi principiu se regăseşte în Noul Testament: dacă un om neprihănit începe să trăiască în păcat Dumnezeu preferă să-i ia viaţa decât să-L vadă trăind în păcat.

Textul nu vorbeşte despre pierderea mântuirii. Textele din Vechiul Testament nu au fost intenţionate să detalieze şi să prezinte doctrina despre mântuire. În plus această doctrină este foarte puţin explicată, detaliată şi prezentată în Vechiul Testament şi de aceea este greşit să încercăm să facem doctrina mântuirii pe baza acestor texte. În plus Noul Legământ prezintă clar o altă dimensiune de înţelegere dar şi de experimentare a lui Dumnezeu. Nu ar trebui să încurcăm textele care fac referire la poporul Israel cu cele care vorbesc despre Biserică.

Ştim clar că Dumnezeu S-a raportat într-un mod special la poporul Israel şi binecuvântarea lor materială era strâns legată de ascultarea lor. De aceea textul se încheie în acest fel: „eu nu doresc moartea celui ce moare… întoarceţi-vă dar la Dumnezeu, şi veţi trăi” – avându-se în vedere viaţa şi moartea fizică.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s