Regenerarea – noi sau El?

Lepădaţi de la voi toate fărădelegile prin care aţi păcătuit, faceţi-vă rost de o inimă nouă şi un duh nou. Pentru ce vreţi să muriţi, casă a lui Israel? Ezechiel 18:31

Vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră şi vă voi da o inimă de carne. Ezechiel 36:26

Avem două texte care par contradictorii în următorul sens: unul dintre ele spune că este responsabilitatea noastră (deşi nu spune că avem puterea) de a ne face rost de o inimă şi un duh nou; iar celălalt text spune că Dumnezeu dă o inimă nouă şi un duh nou.

Rezolvarea dilemei se află parţial în faptul că textul acesta vorbeşte despre responsabilitatea  umană de a avea o viaţă schimbată cât şi despre promisiunea că Dumnezeu dă această viaţă schimbată. Textul acesta nu spune că noi avem puterea de a ne schimba viaţa ci că Dumnezeu o are.

Aşadar noi avem responsabilitatea de a avea o viaţă schimbată dar nu avem puterea să ajungem acolo unde ar trebui să ajungem şi de aceea Dumnezeu este Cel care vine să transforme viaţa omului pe care acesta nu o poate schimba – singur sau ajutat.

O altă interpretare a acestui text ar putea fi că el se referă la faptul că în mântuire atât Dumnezeu cât şi omul acţionează. Aici nu mă refer că omul face o parte iar Dumnezeu alta şi nici măcar nu mă refer la faptul că Dumnezeu inţiază iar omul răspunde – deşi ar fi adevărat dacă aş spune asta.

Ce spune textul este că în mântuire Dumnezeu lucrează prin şi în om – asta înseamnă că dacă eu fac paşi către Dumnezeu înseamnă, de fapt, că El a acţionat în mine în  ce priveşte respectiva acţiune. Este o suprapunere a ceea ce fac eu şi ceea ce face Dumnezeu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s