Judecători 1-3 mici compromisuri

Primele capitole ne descriu o porţiune de istorie tragică din viaţa poporului Israel. Porunca lui Dumnezeu a fost clară: toate naţiunile ce locuiau pământul promis trebuiau complet extirpate. A fost Dumnezeu prea crud? Nu, fiindcă poporul Lui a ajuns să fie curvar neascultând de porunca  Lui.

Ascultarea poporului este parţială. În capitolul 1 ni se spune în privinţa a 8 triburi că nu au ascultat deplin de porunca lui Dumnezeu şi că au lăsat naţiunile native să locuiască împreună cu ei în ţară. Motivul este aparent justificabil: „pentru că aveau care de fier” – cel puţin în privinţa lui Iuda. Iar uneori pare să fi fost soluţia  mai bună fiindcă „le-au plătit tribut”.

Totuşi Dumnezeu îi mustră şi că răspuns pentru neascultarea lor Dumnezeu „lasă” ca situaţia aceasta să continue: popoarele acelea urmau să locuiască împreună cu ei ca să le fie o continuă ispită spirituală. De fapt Dumnezeu îi pedepseşte lăsându-i în starea pe care ei şi-au ales-o.

După trecerea unei generaţii poporul se dedă întru totul curviei spirituale închinându-se altor dumnezei. Au intrat în căsătorii mixte cu popoarele păgâne şi idolatria a pătruns până în măduva oaselor poporului.

Datorită acestei stări Dumnezeu intervine cu a doua etapă a pedepsei: îi dă pe mâna popoarelor a căror dumnezei le-au slujit arătând în acest fel inutilitatea închinării lor la idoli. Prostia păcatului poporului este dovedită de întoarcerea timp de sute de ani la aceiaşi dumnezei falşi şi falimentari.

Totul a început de aici: o ascultare parţială de porunca Domnului – au omorât doar o parte din poarele păgâne care locuiau ţara. Când ne luăm dreptul de a asculta atât cât vrem noi din poruncile lui Dumnezeu ne luăm şi dreptul la dezastru, păcat şi pedeapsă. Sunt legate indivizibil.

Dacă credem că putem face sortimente între poruncile lui Dumnezeu şi că putem alege măsura în care le vom asculta nu facem decât să ne deschidem poarta larg ispitelor, păcatului şi pedepsei lui Dumnezeu. Compromisurile, chiar şi cele „mici”, sau ascultarea parţială – sunt fatale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s