1 Împăraţi 19 – semnele depresivului

Chiar şi oamenii tari au slăbiciuni sau momente în care sunt slabi. Un om atât de puternic ca Ilie ajunge să se teamă de o femeie – am zice noi pe bună dreptate fiindcă femeia asta a fost în stare de foarte multe lucruri, însă având în vedere protecţia lui Dumnezeu – starea lui descrisă în acest capitol este aberantă.

La fel de aberante sunt toate situaţiile în care suntem depresivi. Vindecarea vine când îţi dai seama că eşti depresiv. Soluţia nu e să recunoşti ci întâi să-ţi dai seama că ai această mare problemă. Ce să recunoşti dacă nu eşti conştient? Depresia poate fi depistată după aceste semne:

1. Te temi de lucrurile pe care le-ai învins. Ilie învinge dumnezeii Izabelei. Când aceasta îl ameninţă cu dumnezeii pe care i-a dovedit falşi Ilie fuge ca să-şi scape viaţa. Cât de ridicol! Păcatele pe care le-ai biruit acum sunt un real pericol pentru tine şi preferi moartea decât să dai ochii cu ele.

2. Renunţi la persoanele care îţi pot fi sprijin. În depresie o facem pe deştepţii şi îi îndepărtăm pe oameni de lângă noi – poate ca să nu sufere împreună cu noi. Dar facem mari prostii findcă ne izolăm în groapa noastră de cei care ne pot ajuta – şi care nu sunt cu noi acolo. Ilie îşi lasă slujitorul şi pleacă.

3. Te izolezi în singurătate. Poate că una dintre cele mai mari greşeli şi semne ale depresiei este izolarea. Ilie nu doar că îşi lasă slujitorul dar şi se refugiază în pustie. Singurătatea şi izolarea sunt semne ale depresiei şi modalităţi sigure de adâncire a sentimentelor negative experimentate în această stare.

4. Nu mai ai putere să lupţi. Ilie se aruncă sub un ienupăr şi „dorea moartea sufletului său”. În depresie nu mai ai chef de viaţă şi preferi să mori – chiar de la lucruri minore. Situaţia lui Ilie am putea zice că era destul de serioasă (doar din punct de vedere firesc) dar de foarte multe ori avem aceleaşi sentimente deşi trecem prin situaţii muuult mai uşoare decât ale lui.

5. Eşti confuz şi ridicol – fugi de lucrurile pe care le doreşti. Ilie fuge ca să-şi scape viaţa dar în pustie îşi dă seama că îşi doreşte moartea şi întrucât nu era adeptul sinuciderii îi cere lui Dumnezeu favorul de a fi omorât de către El. Ilie vrea să moară dar nu omorât de Izabela ci de Dumnezeu. Are preferinţe frumoase.

6. Vrei să fugi de realitate. Mulţi spun că ai nevoie de somn când eşti în depresie. Poate da … poate nu. Eu cred că somnul e doar o refulare inutilă atâta timp cât problemele din suflet nu sunt rezolvate în mod corect – cu reformatarea gândirii cu adevărul lui Dumnezeu.

7. Nu mai ai speranţă pentru viitor şi prezent. Ilie răspunde la întrebarea lui Dumnezeu (ce faci) cu ceea ce a fost în trecut. Ştie că a avut biruinţă şi că Dumnezeu a fost cu el dar nu mai are credinţă că acelaşi lucru este valabil şi la momentul actual deşi era valabil.

8. Uiţi în totalitate biruinţele din viaţa ta. Ilie avusese o biruinţă extraordinară. Miraculos şi supranatural. Şi totuşi într-o singură zi uită tot ceea ce Dumnezeu a făcut în viaţa lui şi ochii îi sunt plini de acest peisaj al morţii. Deplorabil. Îi povesteşte lui Dumnezeu apostazia poporului uitând complet de biruinţa pe care o experimentase – probabil cea mai măreaţă din toată viaţa lui.

9. Te simţi singur în faţa unor provocări prea mari. Ilie se vede singur. Dumnezeu îi răspunde că nu e singur şi că mai are 7000 de bărbaţi care nu erau apostaţi. În plus ştia de la Obadia că mai trăiau câţiva zeci de prooroci ascunşi de mâna Izabelei. Ilie se simte singur pentru că a uitat ceva ce ştia: nu era singur.

10. Starea durează un timp îndelungat. Ilie călătoreşte până la muntele Domnului timp de 40 de zile dar repetă lui Dumnezeu aceeaşi poezie depresivă. În tot acest timp ideile şi starea lui nu s-au schimbat cu absolut nimic. Nu îşi poate reveni din refrenul „şi caută să-mi ia viaţa”.  Timpul nu te vindecă şi nici nu trebuie să-l foloseşti ca medicament. Nu dă rezultate.

11. Devii obsedat de anumite idei. Trecuse ziua în care Izabela i-a promis că îl omoară dar el e obsedat de aceeaşi idee şi după 40 de zile de călătorit prin pustie. Depresivii devin fixişti şi nu pot fi ajutaţi cu absolut nici un răspuns raţional. Ei îşi repetă poeziile.

12. Devii focalizat pe acţiunile oamenilor. Se uită la sine şi nu vede speranţă, se uită la proorocii Domnului şi îi vede pe toţi morţi, se uită la poporul Israel şi îl vede apostat 100%, se uită la Izabela şi o vede puternică iar Dumnezeu nici nu e pus în calcul deşi lucrase într-un mod izbitor miraculos! Îl scoate Dumnezeu afară şi îi arată toată puterea, în fel şi chip, însă Ilie rămâne nemişcat.

Anunțuri

2 gânduri despre “1 Împăraţi 19 – semnele depresivului

 1. eu nu cred ca inaintasul nostru Ilie ar trebui ridicularizat in felul asta, Biblia nu face ceea ce faci tu prin aceasta postare, ea spune despre el (si) in ce priveste depresia lui doar atat „supus acelorasi slabiciuni ca si noi…”. Nu cred ca trebuie sa te avânți chiar asa folosind cuvinte ca si „starea lui descrisă în acest capitol este aberantă” „Cât de ridicol!”.
  in psalmul 103:13,14 – ni se spune faptul ca Dumnezeu se indura de noi tocmai ca tine cont de faptul ca suntem lut! si inca ceva: daca l-ai avea pe Ilie in fata ta ai avea curaj sa-i spui: Frate Ilie a-ti fost intr-o stare aberanta, a-ti fost de-a dreptul ridicol! ? si daca raspunsul este da, atunci frate: esti aberant!

  Apreciază

  1. E si asta o parere. Nu o sa vorbesc niciodata despre pacat frumos si nici nu imi voi cere iertare pentru asta. Intrebarea ta face parte din spectrul intrebarilor manipulatoare – deci nu voi intra sub influenta ei nici macar o clipa.

   Te rog sa te semnezi data viitoare ca sa stiu cu cine vorbesc

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s