Judecători 10 – este pocăinţa omului mai tare decât cuvântul lui Dumnezeu?

O proorociţă mi-a spus că proorociile ei nu se implinesc fiindcă Dumnezeu îşi schimbă planurile şi nu fiindcă ea a „dat-o slab”. Deci nu mai putem judeca proorocii ca fiind mincinoşi când nu se împlinesc proorociile lor. Concluzia e că Dumnezeu şi-a schimbat planurile. Consider aşa ceva o blasfemie la adresa caracterului lui Dumnezeu.

Textele cu care se argumentează această aberaţie este şi evenimentul din Judecători 10.  După doi judecători (Tola şi Iair) Israel repetă acelaşi circ vicios în care au fost prinşi pe toată perioada judecătorilor: (a) au făcut iarăşi ce nu plăcea Domnului; (b) au slujit la tot felul de dumnezei pe care-i aveau popoarele din jur (se precizează 5 popoare) şi (c) au părăsit pe Domnul şi  (d) nu I-au mai slujit. 

Reacţia lui Dumnezeu e triplă (a)  S-a aprins de mânie împotriva lui Israel, (b) i-a vândut în mâinile filistenilor şi în mâinile fiilor lui Amon şi apoi (c) le spune că nu îi va mai ajuta pentru că l-au părăsit de nenumărate ori („De aceea, nu vă voi mai izbăvi.”)

Dumnezeu le face o retrospectivă a trecutului şi le arată că i-a scăpat de toate popoarele care i-au asuprit (precizează 7 dintre ele) şi că a răspuns de fiecare dată la strigătele lor de disperare. Însă acum Dumnezeu Însuşi îi trimite să cheme să-i izbăvească dumnezeii lor („Duceţi-vă şi chemaţi pe dumnezeii pe care i-aţi ales; ei să vă izbăvească în vremea strâmtorării voastre”.) Interesantă propunere! Dumnezeu vrea să-i convingă de ineficienţa dumnezeilor pe care i-au slujit.

Deşi primesc acest răspuns descurajant de la Dumnezeu poporul se pocăieşte iarăşi. Îşi mărturiseşte păcatele; apelează la voia suverană a lui Dumnezeu, cer să fie scăpaţi şi scot afară toţi dumnezeii străini. Dumnezeu reacţionează şi îi scapă şi de această dată.

Întrebarea este: Dumnezeu se răzgândeşte? Ce înseamnă când Dumnezeu spune că „nu vă voi mai izbăvi” şi totuşi spre sfârşitul capitolului ni se spune că „El S-a îndurat de suferinţele lui Israel”? Este Dumnezeu un Dumnezeu care îşi calcă cuvântul atunci când vede pocăinţa omului?

Personal – nu cred că Dumnezeu îşi calcă cuvântul în nici o instanţă. Cuvintele lui Dumnezeu (nu vă voi mai izbăvi) însemană că Dumnezeu nu îi va mai izbăvi dacă nu se vor pocăi. Cineva ar putea să spună că adaug la cuvintele Scripturii şi că Biblia nu precizează aceste cuvinte. Este adevărat că nu sunt precizate dar ele sunt implicite. Dovada este faptul că Dumnezeu le comunică hotărârea Lui de a nu-i mai ajuta. De ce mai aduce Dumnezeu această ameninţare? Doar ca să le facă în ciudă?

Acest lucru e repetat de nenumărate ori în Scriptură. Un exemplu similar e cazul cetăţii Ninive. Dumnezeu ameninţă că va nimici cetatea Ninive în 40 de zile. Întrebarea este: de ce le spune Dumnezeu acest lucru? Doar aşa ca să trăiască cu teroare 40 de zile? Bineînţeles că nu. Mesajul lui Iona încă 40 de zile şi Ninive va fi nimicită înseamnă încă 40 de zile şi Ninive va fi nimicită dacă nu vă pocăiţi! Pocăinţa e implicită în mesajul lui Iona deşi nu e exprimată clar. Ea nu este exprimată dar este evidentă!

Dumnezeu promite că nu îi va mai salva dacă ei continuau în idolatrie. Dar Dumnezeu promite salvarea dacă oamenii se pocăiesc. Acest lucru este atât de evident în Scriptură încât nimeni nu trebuie să tragă concluzia că Dumnezeu îşi calcă cuvântul folosind expresii de genul „Dumnezeu şi-a schimbat planurile”. Nu, Dumnezeu nu îşi schimbă planurile ci El reacţionează faţă de atitudinile noastre.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s