Vede, știe, cunoaște Dumnezeu totul?

Am auzit mulți predicatori și creștini care spun că Dumnezeu ne duce în cutare sau cutare situație pentru ca să ne vadă credința. Avem chiar și texte biblice care arată că Dumnezeu a „încercat” credința cutărescului sau cutăresei ca să vadă ce avea să facă. Aici sunt câteva exemple:

Domnul a zis lui Moise: „Iată că voi face să vă plouă pâine din ceruri. Poporul va ieşi afară şi va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare şi să văd dacă va umbla sau nu după legea Mea. Ex 16.4

Adu-ţi aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul Dumnezeul tău în timpul acestor patruzeci de ani în pustiu, ca să te smerească şi să te încerce, ca să-ţi cunoască pornirile inimii şi să vadă dacă ai să păzeşti sau nu poruncile Lui. Deut 8.2

să n-asculţi cuvintele acelui proroc sau visător de vise, căci Domnul Dumnezeul vostru vă pune la încercare ca să ştie dacă iubiţi pe Domnul Dumnezeul vostru din toată inima voastră şi din tot sufletul vostru. Deut 13.3

Neamurile acestea au slujit ca să pună pe Israel la încercare, pentru ca Domnul să vadă dacă vor asculta de poruncile pe care le dăduse părinţilor lor prin Moise. Jud 3.1 Astfel, prin ele, voi pune pe Israel la încercare, ca să ştiu dacă vor căuta sau nu să urmeze calea Domnului, cum au căutat părinţii lor.” Jud 2.22

Însă, când au trimis căpeteniile Babilonului soli la el să întrebe de minunea care avusese loc în ţară, Dumnezeu l-a părăsit ca să-l încerce, pentru ca să cunoască tot ce era în inima lui. 2 Cr 32.31

1. Întrebarea simplă care se pune despre caracterul și atributele lui Dumnezeu este: nu știa Dumnezeu ce este în inima omului, ce are să facă în viitor sau lucrurile de care e capabil? Este aberant și blasfemiator să spui că nu. Atunci avem o problemă și trebuie să afirmăm că aceste texte nu se referă la faptul că Dumnezeu vrea simplu să „afle” ce era în inima lor.

Există un text similar în Scriptură care descrie un eveniment din viața lui Isus și care rezolvă problema noastră. „„De unde avem să cumpărăm pâini ca să mănânce oamenii aceştia?” Spunea lucrul acesta ca să-l încerce, pentru că ştia ce are de gând să facă.” (Ioan 6.5,6). Hristos așadar ȘTIA ce avea să facă atunci când pune întrebarea. Așadar încercarea nu este pentru ca Hristos să afle ceva deoarece „n-avea trebuinţă să-I facă cineva mărturisiri despre niciun om, fiindcă El însuşi ştia ce este în om.” (Ioan 2.25). Ucenicii recunosc că „știi toate lucrurile” (Ioan 16.30) iar Petru confirmă că El „Tu toate le știi” (Ioan 21.17)

2. Am lămurit până acum două lucruri: că Dumnezeu știe toate lucrurile deci El nu încearcă ca să „descopere, afle” ceva. Așadar putem concluziona că această „cunoaștere” nu este direcționată spre Dumnezeu. Singura variantă rămasă este că ea este direcționată către oameni. De aceea Dumnezeu când vrea să „cunoască” ce e în inima omului, de fapt, El vrea să DESCOPERE (cu sensul de „să dea pe față”) în fața Lui și a omului (sau poporului respectiv) ceea ce este în inima lui. Da, omul este cel care află ce e în inima proprie însă Dumnezeu știe dinainte lucrul acesta.

Termenii „să cunoască” sau „să știe” și „să vadă” nu sunt folosite cu sens literal pentru că (1) asta ar contrazice o sumedenie de texte clare din Scriptură ce arată că Dumnezeu știe, vede, cunoaște totul înainte ca să existe. În plus avem texte care arată că motivul pentru care Dumnezeu „încearcă” nu este pentru că nu știe ci tocmai pentru că știe și vrea să aducă în realitate ceea ce știe, adică să descopere înaintea Lui și celui încercat inima acestuia. 

Sunt două texte în 1 Corinteni care lămuresc înțelesul acestei expresii făcând legătură între „încercare” și rolul acesteia. Expresiile folosite sunt „dată pe față”, „o va face cunoscut”, „se va descoperi”, „se va dovedi cum este”, „va scoate la lumină” și „va descoperi”.

lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc. Şi focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia. (1 Cor 3.13) Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric şi va descoperi gândurile inimilor. Atunci, fiecare îşi va căpăta lauda de la Dumnezeu. (4.5)

3. Acum se ridică întrebarea: de ce face Dumnezeu așa ceva? Aflăm cu stupoare că Dumnezeu ca să încerce pe cineva „l-a părăsit ca să-l încerce, pentru ca să cunoască…”. Dumnezeu l-a părăsit. Asta nu e o joacă. De ce face Dumnezeu acest lucru? Voi lua câteva exemple pentru a explica motivele pentru care Dumnezeu face asta:

– pentru că Dumnezeu vrea să fim smeriți. De aceea i-a lăsat Dumnezeu pe evrei ca să o dea în bară 40 de ani în pustiu. Ca să nu aibă motive de laudă.

„Să ştii, dar, că nu din pricina bunătăţii tale îţi dă Domnul Dumnezeul tău acea ţară bună ca s-o stăpâneşti; căci tu eşti un popor tare încăpăţânat.” Adu-ţi aminte şi nu uita cum ai aţâţat mânia Domnului Dumnezeului tău în pustiu. (Deut 9.6,7). „să nu zici în inima ta: „Tăria mea şi puterea mâinii mele mi-au câştigat aceste bogăţii.” (Deut 8.17).

– pentru că Dumnezeu vrea să ne binecuvânteze. Geneza spune că „ Dumnezeu a pus la încercare pe Avraam” și după ce a trecut testul fiind gata să-și jertfească propriul fiu îngerul spune „ştiu acum că te temi de Dumnezeu” (Gen 22.1,12). Motivul pentru care a făcut Dumnezeu acest lucru este descris imediat:

Pe Mine însumi jur, zice Domnul: pentru că ai făcut lucrul acesta şi n-ai cruţat pe fiul tău, pe singurul tău fiu, te voi binecuvânta foarte mult şi-ţi voi înmulţi foarte mult sămânţa, şi anume: ca stelele cerului şi ca nisipul de pe ţărmul mării; şi sămânţa ta va stăpâni cetăţile vrăjmaşilor ei.” (v.16,17).

Același lucru e repetat în 1 Corinteni 4:5, în 1 Petru 1.7,  4.12,13)

Atunci, fiecare îşi va căpăta lauda de la Dumnezeu

pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos

Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru,  dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui. 1 Petru 4.12-13

– pentru ca să ne schimbe inimile. În Deut 8.2 spune că motivul încercării este „ca să te smerească” – așadar Dumnezeu știa ce e în inima lor, i-a încercat, ei au falimentat, și în acest fel el le-a dat pe față, le-a descoperit, a adus în realitate ceea ce era potențial și în inima lor și astfel ei au fost smeriți.

Anunțuri

2 gânduri despre “Vede, știe, cunoaște Dumnezeu totul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s