Apropo de la amvon

Pare-se că o problemă pe care predicatorii o vor întâlni tot mai des este bănuiala din partea enoriașilor că aceștia bat apropouri.

Voi spune de la bun început că a specifica un păcat de la amvon cu INTENȚIA de a plesni pe cineva din audiență care ți-a făcut o mărturisire sau despre care ai auzit de la o persoană terță este nesimțire, lipsă de tact și un mod perfid de a taxa oamenii. Pe deasupra e și inutil din punct de vedere duhovnicesc.

Însă cititorii să nu se grăbească cu concluzii legate de părerea autorului întrucât vreau să fac câteva mențiuni referitoare la acest subiect:

a. Dacă predicatorul pomenește în treacăt un păcat de care a auzit și pe care dorea oricum să-l menționeze – bine face.

b. Dacă predicatorul știe că unii membri înjură, spre exemplu, nu e deloc de acuzat dacă amendează acest păcat. Este însă crucial să ofere motive biblice pentru care membrii nu ar trebui să facă asta.

Un membru oarecare al bisericii ar trebui să se simtă iubit dacă predicatorul a dat din timpul lui pentru a pregăti un răspuns biblic pentru problema acestuia. Ce e mai frumos decât să primești rezolvare la ceea ce te frământă?

Și de ce să primești răspuns doar fără ca cel ce vorbește să știe de problema ta? Important e să primești rezolvare și soluție. Ba aș spune că e o dovadă de dragoste din partea vorbitorului să ocupe timp din predică pentru problema ta, și un har de la Dumnezeu. Tu ești cel mai câștigat.

c. Aș spune că e înțelept să ataci anumite păcate atacând concepte fără să fii extrem de specific. Spre exemplu nu e necesar să spui că unii membri dau semnături false pentru a primi subvenție la gaz ci e destul să amintești că semnăturile false sunt păcat – indiferent în ce context sunt date.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s