2 Corinteni 3.1-5 – Recomandarea: Biserica CA epistolă

În contextul afirmării de sine, caracteristică prezentă între unii misionari şi predicatori ai bisericii primare, apostolul Pavel prezintă ce variante de recomandare ar fi dintre care menţionează trei: (a) recomandare personală; (b) recomandare prin scrisori de la alţii; (c) recomandare prin propria lucrare.

Apostolul Pavel alege să se recomande prin lucrarea pe care o făcuse printre credincioşii din Corint. Această recomandare sunt oameni – credincioşii, este însăşi biserica care s-a născut prin lucrarea sa de predicare. Recomandarea lui Pavel este tot o scrisoare (o epistolă) dar una specială în acest sens:

1. Epistola e scrisă în inimile scriitorilor ei. Desigur, biserica e înfiinţată şi zidită de Hristos dar El face acest lucru prin oameni şi Pavel spune că această biserică este scrisă în inima lui.

2. Epistola aceasta este cunoscută şi citită de toţi oamenii. Biserica este citită şi cunoscută în lume. Ea nu poate rămâne ascunsă. Pavel spune că „toţi oamenii” iau aminte la această epistolă. Ceea ce au scris apostolii era o privelişte pentru întreaga societate.

3. Epistola este a lui Hristos. Deşi Pavel a plantat-o, această epistolă – biserică este arătată ca fiind epistola lui Hristos pentru că Hristos este autorul acestei epistole prin mâinile apostolilor. El e autorul, apostolii au fost instrumentul de scris.

4. Epistola aceasta este alcătuită prin slujba apostolilor. Da, Hristos scrie, dar instrumentele sunt cu siguranţă cei care predică Evanghelia şi prin gura cărora ajunge mesajul lui Hristos în inimile oamenilor. În timp ce alcătuiau epistola (biserica) ea se imprima şi în inimile lor.

5. Epistola este scrisă nu cu cerneală ci cu Duhul Dumnezeului celui viu. Hristos scrie această epistolă prin slujitori şi prin Duhul Sfânt. Cerneala cu care este scrisă biserica este Duhul Sfânt. Doar Duhul Sfânt poate să pună o biserică pe inima ta.

6. Epistola este scrisă nu pe table de piatră ci pe table de carne, ale inimii. Pavel repetă faptul că epistola aceasta este scrisă în inimile celor care au scris-o. Ei nu umblau cu scrisori de recomandare – cu pergamente ci aveau o biserică care reprezenta scrisoarea lor de recomandare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s