Trăsnirea lui Uza și prezența lui Dumnezeu

În acest articol vreau să discut specific despre prezența lui Dumnezeu dar nu în termenii definirii ei sau a naturii specifice etc ci despre manifestarea ei. Clar este că Dumnezeu se manifestă în viața privată cât și în închinarea publică a poporului lui Dumnezeu. Mă voi opri asupra manifestării publice a prezenței lui Dumnezeu pentru că pasajul adus în fața voastră se oprește asupra acestui detaliu.

I. Aș specifica de la bun început câteva acțiuni și atitudini care nu asigură o manifestare pozitivă a prezenței lui Dumnezeu:

1. Dorința de a avea prezența lui Dumnezeu în casa ta nu asigură o manifestare pozitivă a prezenței lui Dumnezeu. David a dorit acest lucru însă a avut parte de opusul. Intențiile nu salvează mijloacele greșite folosite. Dorințele și intențiile bune nu salvează omul de mânia lui Dumnezeu.

2. Mulțimea și elita poporului nu asigură manifestarea pozitivă a prezenței lui Dumnezeu. David a adunat pe toți bărbații aleși ai lui Israel – 30000 și cu toate acestea Dumnezeu a trăsnit un om în ziua aceea și l-a omorât. Dumnezeu nu e impresionat de oameni impresionanți.

3. Prezența unor oameni familiarizați cu prezența lui Dumnezeu, ca fiii lui Abinadab, Uza și Ahio – în casa cărora stătuse ani de zile acest chivot, nu asigură o manifestare favorabilă a prezenței lui Dumnezeu.

4. Ritualurile pompoase și costisitoare nu asigură manifestarea binevoitoare a prezenței sfinte. Ca și filistenii păgâni ei au pus chivotul pe un car nou și l-au scos din casa lui Abinadab. Aici a fost greșeala de început. Pare-se că lui Dumnezeu îi pasă de forma ritualurilor.

5. Lăudarea lui Dumnezeu nu este o garanție a prezenței lui Dumnezeu în manifestările ei pozitive. Toată casa lui Israel cânta lui Dumnezeu. Se cânta din tot felul de instrumente însă concertul se termină cu trăsnirea imediată a lui Uza.

6. Improvizațiile bine intenționate nu asigură manifestarea favorabilă a prezenței lui Dumnezeu. Uza, bine intenționat, întinde mâna să susțină carul care dădea să răstoarne chivotul. Intențiile lui sunt pecetluite și pedepsite cu moartea acestui om care dorește să-L ajute pe Dumnezeu.

II. Manifestarea prezenței lui Dumnezeu nu este întotdeauna pozitivă. Din acest text este evident că ea se poate manifesta în două moduri principale:

1. Dumnezeu se poate manifesta în mânia Lui – ca în cazul lui Uza – omorând și pedepsind comportamentul nelegiuit față de această prezență.

2. Dumnezeu se poate manifesta în bunătatea Lui – ca în cazul lui Obed-Edom a cărui casă a fost binecuvântată datorită prezenței lui Dumnezeu.

III. Manifestarea prezenței lui Dumnezeu nu poate fi luată secționat. Nu poți să-ți iei doar un Dumnezeu bun, dar nu unul care se mânie, este sfânt și drept, pedepsește și omoară. David a vrut un astfel de Dumnezeu. Când Uza este omorât David nu mai vrea prezența lui Dumnezeu însă când aude că Obed-Edom e binecuvântat – dorește să aducă chivotul în cetatea Lui. Acesta este un comportament copilăros și imatur. Dumnezeu nu trebuie luat cu „bune și rele” ci noi trebuie să ne schimbăm „cele rele” pentru ca Dumnezeu să se manifeste în bunătatea Lui.

IV. Manifestarea prezenței lui Dumnezeu se manifestă pozitiv doar în termenii lui Dumnezeu

– Dumnezeu se manifestă pozitiv când David acționează după LEGE: aduce carul purtat pe umerii preoților, nu într-un car cum făcuseră prima dată.

– Dumnezeu se manifestă pozitiv când suntem POCĂIȚI – adică când ne pocăim și de aceea David aduce jertfe de pace lui Dumnezeu. Erau cu toții păcătoși și aveau nevoie de iertare.

– Dumnezeu se manifestă pozitiv când privim prezența Lui ca pe ceva UNIC și de aceea David nu ia ca de apucat când aduce chivotul în cetate și îl pune într-un loc special pregătit: într-un cort amenajat special pentru acest scop.

– Dumnezeu se manifestă pozitiv când
CELEBRĂM prezența Lui Dacă pentru noi Dumnezeu este o corvoadă și un chin – imaginați-vă singuri cum se va manifesta Dumnezeu față de noi.

V. Manifestarea prezenței lui Dumnezeu stârnește controverse. Dacă Mical a reacționat pozitiv sau nu – este o altă discuție. Clar este că, probabil și dintre cei mai apropiați, vor exista oameni care nu vor înțelege bucuria prezenței lui Dumnezeu. Sunt oameni care se lovesc de ritual, de exterior, de aparențe și se poticnesc iremediabil.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s