4. Protejarea în Împărăţie – Matei 18:6-9

1. Viaţa în împărăţie (intrarea) Matei 18

2. Poziţia în împărăţie – Matei 18:4

3. Primirea frăţească în Împărăţie – Matei 18:5

În acest pasaj Domnul vorbeşte despre protejarea fraţilor de la a cădea în păcat. Şi prima responsabilitate este să nu îi ducem noi acolo. Luptă-te mai degrabă să nu-l faci pe fratele tău să cadă în păcat decât să te preocupi de rangurile în împărăţie.

Domnul face referire aici la o piatră foarte mare, rotită cu ajutorul unui măgar, folosită în acele vremuri penrtu a zdrobi boabele de grâu. Moartea nu era doar sigură ci şi rapidă. Domnul te vrea mai degrabă mort decât să fii o pricină de poticnire pentru fratele tău. E nevoie de o piatră „mare” ca să fim siguri că nu te mai întorci să-l ispiteşti a doua oară. Această pedeapsă trebuie aplicată de alţii – El spune „să i se atârne”. Înnecarea era considerată mai detestabilă decât crucificarea.

Aici are loc un păcat dublu: când eşti o pricină de poticnire păcătuieşti şi în al doilea rând îl faci şi pe fratele tău să păcătuiască.

Pricinile de păcătuire sunt inevitabile dar nu fi tu instrumentul prin care lucrează diavolul. A fi un prilej de păcătuire este o dovadă a apartenenţei de lume fiindcă pricinile de păcătuire vin „din lume”.

Mutilarea era o practică detestată de evrei dar Domnul foloseşte această imagine tocmai pentru a arăta că moartea spirituală trebuie evitată cu orice preţ. Domnul spune că este de datoria noastră a fiecăruia să distrugem decisiv, drastic, radical, complet şi indiferent de preţ (chiar trupurile la care ţinem aşa de mult) rădăcina şi sursa păcatului – prin care îl facem pe fratele nostru să păcătuiască.

Înseamnă să te îndepărtezi de tot ce ai putea vedea, asculta sau de locuri în care ai putea merge şi lucra lucruri care te-ar duce în păcat pe tine şi pe fratele tău. Înseamnă să te depărtezi de orice situaţie, loc sau om care te-ar putea împinge la păcat.

Domnul spune că cel care nu ia atitudine faţă de faptul că este o pricină de păcătuire va arde în focul gheenei şi focul veşnic. Intrarea mea în împărăţia cerurilor depinde în întregime de relaţia mea cu păcatul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s