Pierderea mântuirii (3.6) – 1 Corinteni 8.8-12

Unele pasaje descriu o condiție spirituală șubredă. Concetul libertății creștine în probleme morale a fost deseori înțeles greșit și exercitat în mod deplasat. Întotdeauna a existat o zonă sensibilă, discutabilă.

Dar nu carnea ne face pe noi plăcuţi lui Dumnezeu: nu câştigăm nimic dacă mâncăm din ea şi nu pierdem nimic dacă nu mâncăm. Luaţi seama însă ca nu cumva această slobozenie a voastră să ajungă o piatră de poticnire pentru cei slabi. Căci dacă te vede cineva pe tine, care ai cunoştinţă, că şezi la masă într-un templu de idoli, cugetul lui, care este slab, nu-l va împinge pe el să mănânce din lucrurile jertfite idolilor? Şi astfel, el, care este slab, va pieri din pricina acestei cunoştinţe a ta: el, fratele pentru care a murit Hristos! Dacă păcătuiţi astfel împotriva fraţilor şi le răniţi cugetul lor slab, păcătuiţi împotriva lui Hristos.

Cum pier frații slabi? Dacă cineva abuzează de privilegiile libertății creștine pe care i le acordă Mântuitorul, el pune o piatră de poticnire înaintea fraților creștini. El rănește conștiința fraților săi. Îl provoacă pe fratele său să facă un lucru pe carecel din urmă nu ar avea dreptul să-l facă în limitele libertății creștine. Astfel de faptă va produce vinovăție în conștiința fratelui slab. El se va simți învins și descurajat. Creșterea sa spirituală va suferi un regres, nu din cauza ispitelor lumii sau ale diavolului, ci din cauza faptelor unui frate în Hristos nepăsător. Fratele va pieri sau va fi distrus când observă un frate creștin făcând ceea ce el simte că este rău, și devine deprimat atunci când participă la o activitate pe care Dumnezeu nu o aprobă pentru viața sa. Nu Dumnezeu îl distruge, o face unul din frații săi. În aceste pasaje nu este vorba despre pierderea mântuirii; ele scot în evidență pierderea creșterii spirituale și a încrederii spirituale în alți creștini. În acest sens, viața lui este distrusă.

Robert Gromacki, Este mântuirea pentru totdeauna?, p. 130-131

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s