Darul de vindecare apostolic

Cum au vindecat apostolii? prin dar de vindecare sau prin credință? sau prin ambele? Cesaționiștii au următoarea tactică: „ridică în slăvi” darurile apostolice și le limitează la acești oameni arătând strălucirea lor tocmai pentru ca nimănui să nu-i treacă prin cap că ele ar fi putut să fie oferite de Duhul Sfânt și unor „credincioși obișnuiți.” Vă invit să faceți o analiză a acestei presupoziții în textele următoare:

Fapte 2.12,16; 4.10

După ce vindecă ologul, Petru și Ioan explică mulțimii cum a fost înfăptuită această minune spunând:

De ce vă mirați de aceasta? sau de ce vă uitați lung la noi, ca și cum prin propria noastră putere sau evlavie l-am fi făcut să umble?

Și prin credința în Numele Lui, Numele Lui l-a întărit pe acesta, pe care-l vedeți și-l știți, și credința care este prin El i-a dat sănătatea aceasta deplină înaintea voastră, a tuturor.

în Numele lui Isus Hristos Nazarineanul, prin El stă acesta înaintea voastră sănătos.

Eu nu spun că apostolii Petru și Ioan nu aveau dar de vindecare ci spun că aceștia nu pomenesc despre un asemenea dar atunci când sunt trași la răspundere. Ceea ce ei fac este să atragă atenția asupra lui Hristos care este Marele și Unicul vindecător. Apostolii nu erau vindecători, Hristos era vindecătorul. Ceea ce au făcut apostolii a fost să creadă și de aceea ei spun că „credința i-a dat sănătatea aceasta deplină”. Chiar dacă ar fi avut dar de vindecare ceea ce ei accentuează este credința care a făcut posibilă această minune!

Fapte 4.30

întinzându-Ți mâna spre vindecare și spre a se face semne și minuni prin  Numele Sfântului Tău Slujitor Isus

Se vehiculează intens ideea (de către carismatici, și uneori de către unii cesaționiști extremiști) că apostolii vindecau pe cine vroiau și când vroiau – premisă greșită și care poate fi verificată ușor prin afirmația de mai sus. De ce să se mai fi rugat apostolii dacă ei aveau deja autoritate și dar apostolic pentru a face semne și minuni? E clar că orice dar și autoritate or fi având, ea „funcționa” în dependență de Dumnezeu iar această dependență este exprimată clar în acest text prin rugăciune. Darul de a face sau autoritatea de a face minuni nu lucrează în independență față de Dumnezeu.

Fapte 9.34

Petru merge la sfinții care locuiau în Lida și acolo găsește un om, cu numele Enea, care era paralizat de opt ani zăcând în pat. Petru îi spune lui Enea:

„Enea, Isus Hristosul, te vindecă; ridică-te și fă-ți patul.”

Petru nu se așează sub autoritatea lui apostolică – stâlp al bisericii din Ierusalim, conducător al ucenicilor sau altă autoritate de acest gen. Petru nu speculează nimic nici pe baza darului său de vindecare ci spune clar că „Isus Hristosul vindecă”. El nu spune: „te vindec în Numele lui Isus” ci „Isus Hristos te vindecă” deoarece nu Petru vindeca ci Hristos vindeca folosindu-se de el.

Fapte 9.40

Un eveniment impresionant pentru mine este învierea Tabitei. Nu știu cum vi-i imaginați voi pe apostoli făcând minuni însă Scriptura este foarte clară și exprimă viu și atât de frumos cum erau înfăptuite miracolele prin mâinile lor:

Petru, scoțându-i pe toți afară și îngenunchind, s-a rugat; și întorcându-se spre trup a spus: Tabita, ridică-te!

Petru nu face show – scoate pe toată lumea afară din camera unde era pus trupul Tabitei. Nu rostește un cuvânt de vindecare. Nu o cheamă pe Tabita din morți, deși Hristos a făcut asta cu Lazăr. Petru se pune pe genunchi! Dacă avea dar de vindecare ce nevoie avea să se roage? După ce se roagă rostește un cuvânt către Tabita care este înviată din morți. Mie nu mi se pare deloc că apostolii lucrau atât de mult prin „darul apostolic de vindecare” cât lucrau prin credință și în dependență de Hristos manifestată prin rugăciune și post. Eu nu spun că nu făcea minuni în virtutea darului apostolic ci spun că nu era evident acest dar ci era evidentă credința, dependența de Dumnezeu, rugăciunea și lucrarea Hristocentrică.

Fapte 13.3

ei au rămas dei mult timp acolo vorbind cu îndrăzneală în Domnul care mărturisea pentru Cuvântul harului Său, dând să se facă semne și minuni prin mâinile lor

Pavel și Barnaba ajung în Iconia iar Luca scriitorul face un sumar al lucrării lor arătând câteva detalii importante despre facerea minunilor: întâi, că Dumnezeu dădea să se facă semne și minuni; doi, că oamenii erau doar instrumente prin care Dumnezeu lucra „(prin mâinile lor”) și trei, că minunile erau coordonate și controlate în exclusivitate de Dumnezeu: ei predicau în timp ce Dumnezeu dădea să se facă minuni.

Fapte 15.4,12

au istorisit tot ce făcuse Dumnezeu cu ei

și-i ascultau pe Barnaba și pe Pavel istorisind toate semnele și minunile pe care le făcuse Dumnezeu printre națiuni prin ei

Pavel, Barnaba și încă câțiva credincioși din Antiohia pleacă spre Ierusalim pentru a lămuri problema supunerii față de Legea lui Moise. Luca menționează de două ori despre lucrarea acestora, a doua oară fiind explicit referindu-se la minuni și semne făcute prin ei. Aici avem iarăși câteva detalii foarte importante: întâi, Barnaba este precizat înaintea lui Pavel, iar eu cred că e clar că amândoi au făcut minuni, deși doar Pavel era apostol; doi, Luca spune că „Dumnezeu făcuse cu ei” și „semnele și minunile pe care le făcuse Dumnezeu” – așadar accentul nu cade asupra omului, autorității, darului sau lucrării lor ci asupra lui Dumnezeu fiindcă EL a făcut minunile, nu apostolii iar limbajul carismatic și cesaționist trebuie să se schimbe din temelie în această privință; trei, Dumnezeu a lucrat „cu ei” și prin ei” ceea ce arată că Dumnezeu s-a folosit de ei ca de niște unelte, instrumente însă cauza primară/ cauza tuturor cauzelor … este Dumnezeu.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s