Vindecători neapostolici

În tradiția cesaționistă extremă se vehiculează ideea că doar apostolii aveau dar de vindecare și dacă cumva găsim în Biblie vreun alt caz care să reprezinte o excepție, cu siguranță aceștia erau sub autoritatea apostolică așadar, ei introduc un alt criteriu prin care cineva putea primi dar de vindecare – să fie sub autoritate apostolică. Textul biblică infirmă o asemenea ipoteză.

Există o succesiune de patru capitole în cartea Fapte în care ne sunt prezentați trei oameni, afară din cercul apostolilor, prin care Dumnezeu lucrează cu semne și minuni extraordinare. Nu cred că aceștia sunt prezentați în acest fel la întâmplare. E evident că toți trei sunt călăuziți în mod direct de Dumnezeu fără a fi folosită „autoritatea apostolică” în lucrarea lor.

Fapte 6-7 – ȘTEFAN

Cineva poate spune că mi-am ales textul nepotrivit deoarece e clar că Ștefan a fost ales de apostoli însă acest lucru nu are importanță deoarece criteriul pus de aceștia arată clar că ei au fost aleși de Duhul Sfânt care i-a umplut cu înțelepciune, credință, dându-le și o bună mărturie. Apostolii au confirmat ceea ce Duhul Sfânt alesese mult înainte. Apostolii se roagă, își pun mâinile peste ei și îi trimit în lucrarea de slujire a văduvelor. Să fie clar care este lucrarea către care au fost trimiși acești oameni!

Îl vedem imediat pe Ștefan că „făcea minuni și semne mari în popor” deși nu a fost ales de către apostoli pentru această misiune! Îl vedem că îi înfrunta pe mulți oameni care „nu erau în stare să se împotrivească înțelepciunii și Duhului cu care vorbea el,” motiv pentru care și ajunge să fie martirizat. Da, Ștefan a fost ales de apostoli dar nu a fost ales pentru lucrarea în care acesta a activat: predicare și facere de minuni.

Fapte 8 – FILIP

Biblia spune că toți ucenicii din Ierusalim „au fost împrăștiați prin ținuturile Iudeii și ale Samariei” datorită faptului că „în ziua aceea a început o mare persecuție împotriva adunării care era în Ierusalim.” Așadar împrăștierea nu este o misiune sponsorizată de apostoli ci de către persecutori.

Filip, netrimis de apostoli, ajunge într-o cetate a Samariei unde face semne și minuni: „din mulți care aveau duhuri necurate, acestea ieșeau, strigând cu glas tare; și mulți paralizați și șchiopi au fost vindecați.” După convertirea samaritenilor apostolii vin pentru ca aceștia să primească Duhul Sfânt.

Imediat după aceea un înger îl călăuzește pe Filip să ajungă carul etiopeanului. Știți povestea – etiopeanul aude Evanghelia, crede și este botezat. Imediat Duhul Sfânt îl răpește pe Filip și acesta este văzut la Azot. Nu este nici o autoritate apostolică – este Dumnezeu care prin Duhul Sfânt și prin îngeri își călăuzește în mod direct lucrătorul.

Fapte 9 – ANANIA

Anania este un „ucenic din Damasc” – atât și nimic mai mult. Nu avem alte detalii despre el în toată cartea Faptelor decât faptul că Pavel îl menționează cînd repovestește istoria convertirii Sale. Nu e apostol și nici sub autoritatea vreunui apostol. Dumnezeu în mod direct îi vorbește și îi spune să meargă să vorbească cu Saul. Oare avea voie Anania să aibă vedenii, fără ca să fie apostol? Da, pentru că Anania nu era cesaționist. Anania chiar se împotrivește Domnului, cu atât mai mult ar fi făcut-o dacă ar fi fost vreun apostol care i-ar fi propus să se ducă în gura lupului Saul.

Apoi Anania se duce și îl întâlnește pe Saul și își pune mâinile peste el. Nu era apostol, nu era prezbiter dar era un ucenic cu mărturie bună și nu i-a trebuit nici o ungere specială pentru ca să-și pună mâinile peste Saul. Pavel spune despre el că e „un oarecare Anania, om evlavios după lege, cu mărturie bună de la toți iudeii care locuiesc acolo” (22.12). Face acest lucru pentru că Dumnezeu i-a spus să o facă. Își pune mâinile peste Saul ca să-și capete vederea și să primească Duhul Sfânt. Și conform teoriei cesaționiste, acest text este o mare problemă. Cum putea Duhul Sfânt să fie dat chiar unui viitor apostol prin mâinile unui simplu ucenic care pretindea că Dumnezeu i-a vorbit printr-o viziune să facă această lucrare?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s