Pierderea mântuirii (3.10) – Matei 12.31-32

Mulți creștini neînvățați și imaturi se tem de păcatul care nu poate fi iertat. Nu știu ce este, dar se tem că, dacă îl vor comite, își vor pierde mântuirea. Singurul loc în care păcatul de neiertat este menționat și descris, se află în evanghelii, niciodată în epistole sau în Vechiul Testament. La un punct de răscruce în slujba sa în Israel, Isus a spus:

De aceea vă spun: orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. Oricine va vorbi împotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.

Există o avertizare, dar cui îi este adresată? Isus scoate un demon caer a provocat surzenia și muțenia unei persaoane. Mulțimea care a văzut lucrul acesta a reacționat imediat: „Nu cumva este acesat Fiul lui David?” (Matei 12.35). Nu erau siguri, dar miracolul aproape i-a convins. Abia atunci fariseii au făcut publică explicație oficială asupra presoanei și slujbei lui Hristos. Ei au spus: „Omul acesta nu scoate dracii decât cu Beelzebul, domnul dracilor!”. Fariseii L-au numit pe Isus un satanist nebun. Ei nu au negat miracolul. Au admis că Isus are putere supranaturală, dar au afirmat că El lucrează prin puterea lui Satan și nu prin puterea Duhului lui Dumnezeu.

Oare păcatul de neiertat poate fi comis și în zilele noastre: Abordarea istorică a problemei ar spune nu, deoarece nu mai există astăzi acele circumstanțe istorice.

O altă interpretare plauzibilă a acestui pasaj dificil, declară că păcatul de neiertat este continua respingere a lui Hristos ca Domn și Mântuitor. A-l respinge pe Hristos timp de o viață întreagă și a muri fără credință în El este păcatul care-l va condamna pe un necredincios pentru veșnicie.  Problema între Dumnezeu și om în ziua de azi este Fiul, nu păcatul. Precum fariseii nu au vrut să creadă cu încăpățânare, tot astfel în zilele noastre, cine poate deveni împietrit față de poruncile lui Hristos.

În ambele interpretări, însă, păcatul de neiertat poate fi comis doar de către o persoană nemântuită. Fariseii cu siguranță au reprezentat această clasă. Nu există nici un suport biblic în sprijinul ideii că acest păcat ar putea fi comis de un adevărat creștin.

Robert Gromacki, Este mântuirea pentru totdeauna?, p. 139-140

Alte articole pe această temă:

Teama de a-l fi hulit pe Duhul Sfânt

Păcatul care nu se iartă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s