De ce îi place diavolului pneumatologia?

Dacă vrei să distrugi o biserică, să strici viața duhovnicească a unui om, să stingi o trezire spirituală, să frângi unitatea și să otrăvești o comunitate creștină atunci strică-le pneumatologia. De asta iubește diavolul pneumatologia găunoasă, stricată, otrăvită, pervertită, redefinită, reinventată, ciuntită, semi-biblică, combinată, regândită, amestecată, confuză, încurcată, întortochiată, trunchiată, extremistă, penibilă, ridicolă, bleagă etc.

Viața și puterea unei comunități creștine, a unei biserici, a unei treziri spirituale, a unui credincios depinde, în totalitate, de activitatea și lucrarea Duhului Sfânt din interior. Este necesar să se obtureze, pervertească și trunchieze o singură doctrină și aceasta este pneumatologia. Odată înfăptuit acest lucru, celelalte păcate, probleme, deviații, extreme vin la pachet, de la sine, în mod natural.

Diavolul s-a specializat în a perverti lucrarea Duhului Sfânt și în a arunca ocara, batjocora, rușinea asupra activității sale ridicând oameni care au pervertit, falsificat și imitat lucrarea Lui. Ceilalți, prin efectul de pendul, au plecat în cealaltă extremă: nu doar indiferență, nepăsare sau neglijare a lucrării Sale ci scepticism combinat cu respingere delăsătoare, indiferentă, fățișă sau chiar directă, acoperită cu versete din Scriptură.

Voi oferi câteva exemple:

Rugăciunea este vitală pentru viața creștină. Însă depinde cum, unde, cât, de ce te rogi. Sunt unii care se roagă unde nu trebuie, cum nu trebuie și cu motive greșite. Ne uităm la extremele lor și suntem ispitiți uneori să credem că a te ruga atât de mult ne poate duce și pe noi în direcția aceea greșită. Sau ajungem să spunem că a te ruga în acest mod produce acel tip de rezultat nedorit.Bineînțeles că conexiunile cel mai probabil sunt nefondate în realitate însă asta nu contează pentru diavol. El nu urmărește să fie logic, doar să pară.

Pentru a confuziona oamenii și a-i îndepărta de o relație cu Dumnezeu în care Acesta vorbește, călăuzește, luminează, diavolul a trimis câțiva idioți care au pretins că le-a vorbit Dumnezeu personal și au făcut predicții care, în final, s-au dovedit a fi false, fără tăgadă, fără doar și poate. Alții au demolat Biblia cu revelațiile lor. Unora li s-a nenorocit viața și viitorul fiindcă au ascultat de aceste voci profetice. Așa că unii au concluzionat că Dumnezeu vorbește exlcusiv prin ce este scris negru pe alb.

Pentru a-i ține pe oameni bolnavi diavolul a ridicat câțiva mari vindecători care au făcut tam-tam mult, spectacol și abracadabra ca păgânii. Restul creștinilor serioși au acceptat voia Domnului care pentru toți este să sufere, să treacă prin toate necazurile posibile și să refuze să apeleze la vreo promisiune divină.

Pentru a-i ține pe oameni sub robia lui necurată, mizerabilă, oripilantă, înrobitoare diavolul a ridicat câțiva exorciști auto-numiți și auto-promovați care pare-se că au eliberat de duhuri pe cineva. Modul în care au făcut-o și rezultatele i-au făcut pe ceilalți creștini adevărați să respingă complet posibilitatea eliberării prin autoritatea lui Hristos delegată mădularelor trupului Său.

Cum reușește satan să facă acest lucru?

În special diavolul combină adevărul cu minciuna. Tocmai pentru ai fi credibil el lasă câteva semințe de adevăr în toată tărășenia inventată de el.

În alte situații pur și simplu descompletează adevărul. Nu spune minciună însă nu spune tot adevărul. În acel loc lipsit de adevăr unii fac treaba vrăjmașului completând cu ceea ce ei cred că trebuie să fie.

Alteori pur și simplu ascunde adevărul. Nu pune nimic în loc, nu aduce o lucrare falsă ci pur și simplu se luptă să o îndepărteze pe cea adevărată. Punerea în umbră a adevărului este la fel de fatal cu promovarea minciunii.

În unele cazuri diavolul pervertește modul în care se face lucrarea. Îmbrăca anumite manifestări cu o alură de penibil și ridicol. Duhul Sfânt nu e penibil. S-ar putea să nu fie atât de gingaș și nobil pe cât credem noi dar nu e ridicol! Diavolul strică lucrurile aducând penibilul în anumite momente.

Fără doar și poate că un mod pervers de limitare a lucrării Duhului este prin confuzia adusă cu privire la lucrarea lui. Hermeneutica nesănătoasă în foarte scurt timp și foarte ușor produce o teologie confuză, neclară, lipsită de sens.

Soluția nu este plecarea spre extremel. Sunt denominații, teologii, mișcări religioase, culte, asociații formate prin efectul de pendul, pe extreme. Soluția este cunoașterea și experimentarea Scripturii sub călăuzirea atentă a Duhului lui Hristos.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s