Clipul viral cu evoluția muzicii ușoare românești

Deși nu pot chestiona dragostea și omenia unor tineri ca și Marta, Beck Corlan sau Ana Huțu (și nici nu am vreo dorință de a face asta în cazul lor sau al altora ca ei) am totuși dubiile mele că ar lua aminte serios la ceea ce vreau să spun.

Un vaccin preventiv pentru cititorii mei: un contact privat cu ei este pentru mine un nonsens deoarece clipul lor este PUBLIC, interesul meu este tot pentru PUBLIC și de aceea articolul meu este la fel de … public

A devenit viral acest clip pe internet. Dintre oamenii pe care îi respect, dintre prieteni (reali sau friends pe face) i-au dat share (scopul nu-l cunosc) iar unele site-uri cu știri l-au promovat. Pare că majoritatea este încântată.

Personal, nu contest calitatea muncii lor, a devotamentului, a profesionalismului etc – de parcă m-aș pricepe atât de bine încât să-mi pot da cu părerea; însă am câteva semne de întrebare (și mirare).

1. Niște fete pocăite trebuie, pot, e de așteptat, e frumos, e duhovnicesc să facă asta? Haideți să nu o dăm în ultra-spiritualități, dar este neimportant ce facem în timpul săptămânii, cu camera de filmat, cu youtubul, cu chitara, cu prietenii, cu vocea, cu timpul, cu părul, cu jeanșii etc?

2. Bănuiesc că nu voi fi apreciat pentru acest punct și nu mi-e indiferent. Dar gesturile, apariția, atitudinile, îmbrăcămintea, accesoriile – elemente care sunt din categoria celor discutabile, aparținătoare de zona gri, atacate de „extremiști conservatori fanatici legaliști irelevanți și bătrâni” – nu trebuie ca să fie definite de credința ta creștină? Clipul acela a însemnat muzică dar mai mult decât atât. Un clip înregistrează mult peste ceea ce auzim. Ce vedem este decisiv.

3. Miley Cyrus a fost sacrificată pe toate blogurile posibile fiindcă prezintă un model nebunesc pentru fetele noastre (foarte posibil să devin tatăl unei fete care ar putea avea contact cu nebuniile ei) însă, la un nivel mai mic, aceste fete care se prezintă în astfel de apariții în public promovând o astfel de cultură muzicală și alte elemente transmise subliminal – ce efect vor avea asupra altor fete creștine?

4. Să facem bine diferența între spațiul public și privat. Ce faci acasă, în baie, în pat, în somn, cu soția trebuie ținut în cel spațiu. A pune pe YouTube chestia aia înseamnă să vii public. Ceva bun din privat poate deveni rău în public. Bineînțeles că au înregistrat pentru public și că publicul a apreciat dar trebuiau ele să vină cu acel clip în public?

5. Profesia, pasiunile și performanțele din partea „seculară” a vieților noastre nu sunt definite de partea „religioasă”? Cât? Până unde ducem linia dintre implicare culturală și socială și separare de lume? Știu că sunt subiecte vechi cât creștinismul. Dar răspunsul la ele azi devine crucial, ca oricând.

6. Când scrii (sau cânți) istorie (de orice fel) alegi cât să-ți lași amprenta. Ele au lăsat-o clar. Stilul specific va fi recunoscut din modul în care scrii pentru că ai vrut să se întâmple așa. Interpretezi evenimente și lași ca celălalt să vadă părerea ta. Fetele nu au cântat doar istoria ci și-au înregistrat și părerea lor despre această istorie. Și în mare parte nu a fost negativă. Mă tem că perspectiva lor nu am dori-o să devină normâ pentru fetele din casele sau bisericile noastre. Ați dori să vă auziți fetele, surorile fredonând cu aceeași pasiune, dedicare, atitudine piese din muzica ușoară? (doar așa de dragul istoriei) și după aceea să cânte în trupele de laudă și închinare sau cor? De ce nu? Putem cânta pentru relaxare sau fun (sau simpla istorie) despre „cârciumioare”?

7. Disclaimer la acest punct: voi folosi un exemplu dintr-o categorie diferită dar care arată un principiu comun amplificat însă în cazul meu: este bine să faci o istorie a incantațiilor satanice? Dar a muzicii din bordeluri? Credeți că tot din ea e rău? Putem promova ceva cu specific moral și spiritual necreștin? (cum ar fi acele piese din clip) sau ceva care nu se încadrează în perspectiva despre lume și viața creștină? Desigur că se ridică problema existenței de „bun” și între necredincioși (ca ideile bune din muzica ușoară). Dar cât de bună e istorisirea lor fără delimitări creștine (ochelari de interpretare duhovniceasă)? Muzica poate fi istorisită într-o atmosferă de celebrare și fun sau una de discernământ, critică și analiză la sânge- pe un backround creștin interpretând din punct de vedere dumnezeiesc ceea ce cânți: ca fiind bun sau rău.

Îmi doresc ca toți cei care ați promovat clipul cu un simplu share să vă mai gândiți odată la acest complex click. Nu votați ce nu susțineți cu toată inima.

Anunțuri

203 gânduri despre “Clipul viral cu evoluția muzicii ușoare românești

 1. Mulțumim Andrei. Cred că cel mai important este atitudinea fetelor față de „istoria” asta a muzicii, una care e clar pozitivă, acceptată de ele. Prima întrebare care mi-a venit în minte când am ascultat clipul ăla a fost: „Oare câtă muzică din lume a trebuit să asculte fetele astea pentru ca să poată face videoul?” Multă, și presupun că nu pentru interese „istorice”.

  Eu unul n-aș vrea ca soră-mea să facă lucrurile astea.

  Apreciază

  1. Uite că unii spun că fetele nu au transmis, de fapt, nici un mesaj (sau nu au intenționat asta). Nu știm noi să ascultăm.

   Am mirosit acest argument: fetele doar profesează ce știu și niște încurcați ca noi nu înțeleg nimic.

   Apreciază

   1. Mai toti care ati comentat aici ati dat share si like si la video-ul asta cu david wilkerson. Is curios ce ar fi zis el acuma..

    Apreciază

 2. Nu pot să votez acest articol, că nu-l susțin cu toată inima…
  Nu văd nici o trezire spirituală în acest articol, dimpotrivă, doar același stil superficial de gîndire și exprimare…

  Apreciază

   1. încearcă să te exprimi și fără simple remarci … mai bine definește și detaliază ceea ce spui. Care e imaginea greșit prezentată și care e stilul de gândire de care fug tinerii?

    Apreciază

  1. Se pare ca vrem sa il facem pe Dumnezeu pe placul tuturor si asta nu e biblic. Dumnezeu este acelasi ieri, azi si inveci. Nu pentru ca societatea a devenit mai „cool” si Dumnezeu si copiii Lui trebuie sa devina „cool” sau Biserica sa devina mai atragatoare, Dumnezeu este pretios asa cum este El, ce vreau sa zic cu asta ? Caci crestinii nu trebuie sa devina „cool” doar ca sa atraga alti tinerii la Dumnezeu. Ii vom atrage la un Dumnezeu fals, care nu exista, le vom da un alt idol, si oameni vor veni sperand ca l-au gasit pe Dumnezeu dar intro zi se vor trezi cu realitatea si vor regreta nespus.
   Si ca sa inchei, daca ne numin crestini, trebuie sa traim Biblia , nu pe partii si intreaga, si Pavel spune : 1 Corinteni 10:31 „Deci fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.”
   Judecati voi singuri in lumina adevarului.

   Apreciază

   1. Da, în final se pare că discuția ajunge tot aici: au fost câteva persoane care au ajuns la esența problemei: dorința de a place altora, de a fi relevanți, de a-i câștiga pentru Dumnezeu etc. Nu există acoperire biblică.

    Apreciază

  1. sper că nu ești fată fiindcă nu-ți stă bine cu limbajul ăsta.

   de ce să mut dintr-o biserică conservatoare?

   sper că nu ți se pare coerent mesajul tău. Altfel va trebui să te pun la spam

   Apreciază

   1. andrei, personal cred ca esti un fel de lipitoare lipita de un proiect foarte bine pus la punct, educativ pentru romani, si impecabil din punct de vedere muzical, si sti de ce ? e simplu esti un nimeni si ai nevoie de atentie si promovare. iar despre spam…tu impreuna cu articolul tau ai putea sa te pui acolo !

    tot legat de spam, felul in care tot ameninti oamenii e penibil … exista libertate in presa, libertate in exprimare, incearca sa nu lasi pe blogul tau (care trezeste oamenii) doar comenturi pozitive sau a caror limbaj iti convine tie. lasa-i pe cei care citesc sa vada si alte idei si metafore, nu numai ale tale. Iti doresc succes (nu prin articolul de mai sus) si multa dragoste.

    Apreciază

   2. Libertate de exprimare poți avea în termenii mei. Oriunde ai libertate însă trebuie să fii responsabil cu ea. Când abuzezi de ea ești taxat. Dacă nu știi să comunici, dacă ești cionturos în exprimare, dacă nu ești civilizat … Îți taxez modul prost în care te-ai folosit de libertatea ta.

    Apreciază

   1. si cine esti tu sa judeci lucrul asta ? sau poate ai vreun dar ascuns prin care vezi lucrurile in alte dimensiuni si poti sa iti dai cu parerea :)) cum ziceam…ramai doar o lipitoare

    Apreciază

 3. am ramas stupefiat la ce am citit in articolul asta…o mare pierdere de vreme ca am facut-o…jalnic articol,mi-ar fi foarte rusine sa scriu asa ceva…omule,cel care ai scris articolul asta (nu te cunosc si nici nu as vrea),pastreaza-ti ideile de 2 bani pt tine,nu ataca si arunca cu noroi in nimeni…nu suntem curiosi de pareri de genul asta,dar oripilati sigur…ma bucur pt fetele astea 3 ca au curajul sa isi etaleze darul si talantul in lumea necrestina,pt ca trebuie sa fim peste ei…le sustin,le apreciez si le respect….

  Apreciază

  1. Remarci jignitoare și batjocoritoare pot să facă și eu. Dacă te poți exprima prin detalii, argumente … te ascult. Dacă nu, te rog să nu intervii în acest fel. Nu meriți ascultat/ă. Nu poți comunica și dialoga așa.

   Tocmai ai ajuns să faci lucrul pe care-l acuzi la mine. Arunci cu noroi. Cum ar fi să-ți păstrezi ideile de câți bani vrei tu – pentru tine? Dacă nu ești curioasă de păreri de genul ăsta te rog să citești alte bloguri. Nu te-am invitat aici și nu te-am adus cu forța.

   Apreciază

 4. Bai [cenzurat] , oamenii ca sa va cante voua prin biserici, sa va faca „inchinare” invata si canta atata muzica care nu are nimika cu biserica, judecati ce faceti voi mai inainte sa comentati aiurea.

  Apreciază

  1. Ți se pare că am vreo problemă cu pregătirea, etc? Aceea se face într-un anumit spațiu și de dragul profesionalismului – ceea ce este cu totul altă poveste decât ceea ce avem aici. Ți se pare că mai sus este o oră de muzică? Tocmai am judecat.

   Abține-te de la apelative de genul de mai sus ca să putem discuta așa cum trebuie. Altfel trebuie să te pun la spam înainte să-ți aud argumentele – pe care sunt curios să le aud. Repet – într-un alt stil.

   Apreciază

  1. Cine a spus că nu au voce bună?

   Se pare că am expus problema odată mai sus. Ai citit articolul?

   Se pare că unii au o copilărie dar infectă, dacă mă gândesc la unele dintre piesele precizate în clip. În plus – să nu exagerăm: nici măcar majoritate pieselor nu sunt melodii care aparțin copilăriei sau adolescenței ( în sensul de a fi specifice acestei vârste).

   Apreciază

   1. Deci tu nu gãsesti nimic rãu în a plãnui greseala, dar vezi ceva rãu în a sãvârsi greseala. Cu tot respectul, dar mi se pare un fel de ipocrizie mascatã

    Apreciază

 5. Dragă Andrei, sunt cateva observaţii şi întrebări de care aş vrea să ţii cont când impui nişte norme prin ceea ce afirmi:
  1. argumentează-ţi afirmaţiile care le faci. Pentru cineva care gandeşte articolul acesta e cel puţin penibil, nu m-ai convins cu absolut nimic ca acest videoclip nu trebuie văzut sau mai mult, nu trebuia făcut de aceste fete.
  2. de ce promovăm noi aşa de mult treaba asta cu două feţe: faci ce vrei acasă dar când ieşi din casă ai grijă ce faci ca să nu vadă cineva – ceva. Nu ar trebui sa fim la fel şi acasă şi în lume? Principiile tale nu ar trebui sa fie aceleaşi? Crede-mă, sunt unii dintre noi care chiar fac ce vor acasă, dar duminica sunt frumos îmbrăcaţi la biserică şi toată lumea crede că sunt ok.
  3. care este argumentul ca noi, pocăiţii, nu trebuie să profesăm în mediul laic şi să fim de calitate (indiferent de domeniul de activitate a fiecăruia). Dacă aş duce la extrem principiul tău, ar trebui să ne mutăm toţi pocăiţii într-o ţară unde vom fi numai noi de noi. Dacă vrei iţi dau o listă întreagă cu lucruri pe care le facem în fiecare zi, care pot intra la zona asta gri sau chiar neagră, dar au trecut atât de mulţi ani de când le facem, că nici nu ne mai punem problema că ar putea fi ceva rău…
  4. aş mai vrea să spun un lucru legat de îngrijorarea ta pentru „surorile şi fetele din casele si bisericile noastre”: cât de reală este această îngrijorare pentru ele sau este doar un paravan? Sunt atât de multe lucruri care le putem face în bisericile noastre, pentru „enoriaşi”, astfel încât să fie în stare să stea pe picioarele lor şi să nu fim speriaţi de un filmuleţ, care ar putea să îi „convertească”. Nu sunt probleme mult mai mari în bisericile noastre la care toată lumea închide ochii: bârfă, partide şi nepotisme, situaţii financiare neclare, ură, minciună, etc?

  Bineînţeles, cele mai de sus sunt cu titlu de opţional, dacă vrei, le iei în considerare, dacă nu, nu.

  Apreciază

  1. Ai fost cel mai echilibrat dintre comentatorii de până acum. Apreciez.

   1. le-am argumentat și o fac în continuare. Citește articolul și comentariile – spune-mi cine argumentează aici? Faptul că nu te-am convins nu înseamnă că nu am argumentat. Faptul că nu am argumente bune (să zicem că ar fi așa) nu înseamnă că nu am argumentat. Faptul că ȚIE ți se pare că e penibil – nu înseamnă că chiar așa și este. Este o părere personală. Aștept să văd argumentele tale care dovedesc că e penibil ce am scris. Faci ce fac majoritate comentatorilor: nu argumentează ci manipulează prin caracterizări, jigniri, apelative, etc.

   2. Știu despre ce vorbești dar nu ai înțeles la ce mă refeream. Eu mă refer la lucruri bune (referindu-mă evident prin apropo … la acest colaj) pe care le facem acasă (de exemplu când te culci cu nevasta, sau mergi la baie să te ușurezi – problemă fundamentală, nu?) și pe care nu avem voie, nu e frumos, nu e de dorit să le facem în PUBLIC. La diferența asta mă refeream. Nu mă refeream la ipocrizie și nici la a trăi de ochii oamenilor. Chiar nu am avut nimic de spus în privința asta.

   3. unde am spus eu că nu trebuie să profesăm în mediu laic? unde am condamnat eu că trebuie să fim de calitate? Și fă o distincție aici: poți profesa ORICE în mediul laic? Să zicem că ești un simplu vânzător. Și nu e greșit. Dar poți în calitate de creștin să vinzi absolut orice? Nu prea cred. Știu la ce te referi cu exemplele din zona gri … să le împuținăm cât se poate de mult.

   4. Înțeleg îngrijorarea ta pentru lucruri mai grave. O apreciez. Sper să fie reală atât pentru ele prezente în viața ta cât și în viața altora. Asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm probleme de o importanță mai mică. Aici ar trebui și să discutăm și dacă lucrurile grave trebuie să ne facă să ne închidem gura în privința lucrurilor mai puțin grave.

   Apreciază

   1. Nu mi-am propus să aduc argumente împotriva la ce ai scris, observaţiile mele încearcă doar să atragă atenţia asupra faptului că expui aceste idei fără a argumenta solid. Când spun a argumenta nu vreau să ştiu părerea ta despre acest subiect, pararea ta este subiectivă şi pot să fiu de acord cu ea sau nu. Aş vrea să îmi spui ce zice Biblia…(dar aici e o altă problemă – fiecare o citim cum vrem). Întrebarea mea pentru tine: ai luat în considerare că ceea ce ai scris în articol poate fi greşit?

    Apreciază

   2. desigur că poate fi greșit. Altfel nu lăsam loc de comentarii sau vă puneam la spam pe toți care o dați aiurea (așa cum aș fi crezut eu că o faceți). De asta discutăm: să ne lămurim, să înțelegem, să vedem unde greșim, unde nu gândim corect, logic, biblic etc.

    Apreciază

   3. Apreciezi că omul a fost cel mai „echilibrat” dintre comentatori când tu ai fost neechilibrat în scrierea inițială a articolului. Adică apreciezi echilibrul față de creația proprie (modestă după părerea mea) în timp ce ești neechilibrat față de creația altora.

    Ocaua mică?

    Apreciază

 6. Stiu ca o sa-mi racesc degetele de pomana, da’ deh… Here we go:
  1+2. Fetele n-au fost indecente in imbracaminte/comportament. Au purtat haine normale, comode, cu care probabil se duc si la serviciu sau cu prietenii/-ele in parc, la Mc etc.. In comportament, clar au imitat „la misto” gesturi pe care le faceau starurile muzicii in vremea aia (vezi gestu’ cu palmele si degetele cand sustin o nota sau fac o floricica). Pentru unii este evident, pentr altii… asta e.
  3. Daca fetele crestine-si iau modele din ce este pe internet/televizor/ziare, atunci acele fete au niste probleme mari. Iar parintii sunt iresponsabili. Modelele ar trebui sa fie in primul rand din familie si Biblie, si (uneori) din biserica.
  4. Daca jucau fotbal cu o sticla umpluta cu pietre si puneau pe youtube era tot ceva ce n-ar trebui sa faca „pocaitii” in public?
  5+6. Din pacate, muzica nu are origini „religioase”. Soc si groaza! Toate cantarile lu’ Moldoveanu sau Gaither, si a altor compozitori crestini romani/straini n-au la baza muzica specific crestina. De fapt, nu exista muzica crestina despre care sa zici: „da, ma, uite asta e muzica crestina pentru ca are acordurile X si Y, compozitia este Strofa + Refren x5” samd. Nu exista. Nu toti compozitorii de muzica clasica au fost crestini. Si daca au fost, au acelasi stil cu epoca in care au compus (pre-clasic, clasic etc.). Totusi, muzica clasica este cu muuuuuuult mai acceptata in biserici sau de catre „pocaiti” decat genurile mai noi. Am facut un experiment la o biserica o data (nu in timpu’ slujbei) si am cantat la pian o melodie „necrestina” care mai era si rock (vai!), intr-un stil mai linistit. Da’ linia melodica era fix „Nothing else matters” de la Metallica. Ce le-a placut pocaitilor… I-a uns pe suflet chiar. Un mare aport il au versurile in muzica crestina. Spre exemplu, daca as inlocui versurile cantarii „E-o minune cand soarele-apune” la refren din „Minunat e Domnul meu/Mai minunat e El etc.” cu „Minunati sunt ochii ei/Ma-ndragostesc de ei” unu’ din lume n-ar zice „pleaca, ma, cu cantarea asta crestina”. La fel cum nici pocaitii n-au zis nimic cand o buna parte din melodia „Go West” de la Pet Shop Boys a fost increstinata sub numele de „Veniti sa-i multumim” (si nu e singura melodie nepocaita increstinata).
  7. Din pacate aici ai luat-o pe ulei.

  Apreciază

  1. 1. e relativ și subiectiv ce spui. Nu poți dovedi intențiile lor.

   3. ar trebui … ce se întâmplă în realitate? Dar sunt de acord – părinții sunt primii responsabili. Aici discutăm pentru oameni care sunt independenți într-o oarecare măsură.

   4. discutabil. Nu transmiți ceva moral/imoral prin jucatul ăla

   5. originea muzicii e o altă discuție. Se depărtează mult de ceea ce ridic eu ca problemă.

   6. e și ăsta un răspuns când nu ai argumente

   Apreciază

   1. Deci, am avut dreptate. Oricum, un lucru extrem de bun in urma acestui articol este ca ti-ai facut destul de mult trafic. S-ai o zi faina.

    Apreciază

   1. au cântat piese cu referințe la acțiuni deocheate și s-au simțit bine făcând asta

    au cântat dintr-o poziție despre care e dificil să spunem ușor că le permite să poată cânta orice (spre exemplu, cântă în biserici, dau sfaturi la alții din Biblie etc)

    au cântat în curte … dar sunt pe youtube. Că dacă cântau DOAR în curte, nu aveam să aflu eu că au făcut asta.

    te aștepți să discutăm la nivelul ăsta – fete îmbătate, jumătate goale, în club? Astea sunt pocăite. Nivelul la care sunt ele chemate să trăiască nu are NICI o tangență cu astfel de comportamente

    spor

    Apreciază

 7. Andrei eu as cita din tine, ca sa folosesc „argumentele” potrivite in ati spune ca ai „luat-o pe ulei” vorba altcuiva de pe aici 😉

  „Faptul că nu te-am convins nu înseamnă că nu am argumentat. Faptul că nu am argumente bune (să zicem că ar fi așa) nu înseamnă că nu am argumentat. Faptul că ȚIE ți se pare că e penibil – nu înseamnă că chiar așa și este. Este o părere personală. Aștept să văd argumentele tale care dovedesc că e penibil ce am scris. Faci ce fac majoritate comentatorilor: nu argumentează ci manipulează prin caracterizări, jigniri, apelative, etc.”

  Sfatul meu, studiaza, citeste, mediteaza, asculta ce zic altii, slujeste si dupa incearca sa construiesti sa ridici;
  lasa altora „privilegiul” de a judeca si acuza 🙂

  spor

  Apreciază

 8. Domnule, dumneata nu cunosti bucuria oamenilor in traire. Fiecaruia dintre noi i s- a dat cate un dar, pt a i ferici pe ceilalti, pt a darui si celorlalti ceea ce ni s- a impartasit. Darul asta se imparte numai prin dragoste. Sunt lucruri tainice in viata si trairea fiecaruia dintre noi. Amintirea prin dragoste si dar, a urmasilor in daruri ai tarii noastre nu poate fi considerata niciodata un lucru rau. Aici mi s- ar pune niste semne de intrebare, Stiu, si initial, nu as fi de acord cu promovarea cantecelor care arata raul prin atitudinea lor si prin faptul ca indruma la o viata fara de Dumnezeu. Ma refer aici la artistii mai din partea a doua a videoclipului. Insa nu este vorba despre asta. Oare daca fetele astea i- ar fi omis,nu ar fi fost judecate drept subiective, si s-ar fi spus clar asta in public? Nu, ele au creat din dragoste, pentru toata lumea, nu urand pe cei ce nu urmeaza anumite valori in viata, astfel neincluzandu- i in creatie. Se numeste istoria muzicii romanesti. Vrem , nu vrem, acestia fac parte din ea, asa cum o fi sau n- o fi ea: muzica sau nemuzica. Si se vede ca fetele cunosc si stiu ca nu sunt spre bine, de aceea au trecut mai repede peste ele, ramanand din interpretarea lor- bucurie. In nicio secunda din tot videoclipul, fetele acestea nu au fost triste sau in alt fel; nu, ele au fost bucuroase, si ar trebui sa fi orb in inima sa nu simti dragostea dintre ele si dragostea pe care o transmit. Avem nevoie de oameni care sa ne inconjoare cu dragoste. Ea este cu adevarat implinirea sufletului nostru. Domnule, Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, Cel de la Care toate sunt, este Dragoste. Toate vorbele dv de aici sunt spus sub acest verset: „Iisus Te vrea mort”. Se numeste trezire spirituala acest blog. Domnule, cum sa treziti tinerii daca ii departati de dv? Trebuie spus :” Hristos este dragoste”, asta este esenta a toata Biblia. Si acesta este Adevarul, spus in cateva cuvinte. Este unicul adevar, caci El vine de la Tatal, Care ne iubeste. Sf Ap si Evanghelist Matei nu a grait gresit, a grait adevar prin vorbele acelea, referindu- se la decaderea dintru noi insine, pacatosii, prin primirea Domnului , prin apucarea caii catre Adevar. Dar, punand aceste cuvinte ca motto pt tot ceea ce aveti a spune, departati omul de Dumnezeu, pt ca nu toti stiu la ce se refera, crezand ca Iisus asta vrea. Omul are 6 pasi de urmat in aceasta viata, pt aflarea dragostei: calea spre cainta, rugaciunea, credinta, iertarea, compatimirea si, ultima treapta, ce intregeste toata scara este dragostea. Numai Domnul stiu cum le descopera in fiecare dintre noi. Tot ceea ce v- am scris a fost din bunatate, spre limpezire. Domnule, crestinismul nu este o religie sangeroasa. Pamantul, omul , unse de sangele Domnului, pt ca s- a jertfit pt noi, insa a facut- o din dragoste. Confruntati idei; credeti ca in idei se afla adevarul? Nu, el se afla in traire, in viata fiecaruia dintre noi el se va descoperi, prin Hristos, Fiul Omului. Ca sa poti apropia de un om care este ratacit, care nu cunoaste, spre a- l invata, te apropii cu dragoste, nu cu mesaje sangeroase. Vorbesti omului cu drag, cu blandete, sa fie o bucurie ca poti vorbi cu cineva. Sa nu fim noi in idei, ci in simtiri si trairi unul fata de celalalt. Sa limpezim pe ceilalti in frumos, nu sa ne tinem noi „punctul de vedere”, ca nu are nicio valoare, este doar o idee, daca nu este insotita de dragoste. Domnule, cat punct de vedere si cata dragoste ai pus in articolul mai sus postat? Pune in balanta si cantareste. Andrei, sa stii ca in fiecare domeniu din zilele noastre, orice rautate din el se corecteaza catre bine doar prin dragoste. Daca vorbim despre muzica din ziua de azi, la cum a ajuns, din pacate, oare nu e spre bine ceea ce au adus cele 3 fete? Intortocheate sunt caile Domnului; asadar El se descopera oamenilor cun ei nu s- ar putea astepta. Asa se intampla in toate. Dar vezi, si unii dintre aceia care au simtit o bucurie in suflet prin cantecul celor 3 fete au postat aici cu o anumita rautate. Nu e bine, trebuiau sa te faca sa intelegi. Unii chiar s- au razvratit prin anumite cuvinte care nu sunt ale unui om ce vietuieste dupa valori umane. Poate ca este o neclintire a lor fata de apasarea comuniunii de oameni, dintre care esti si tu, care i- ai apasat prin judecata din articolul tau. Insa, daca nu iertam, nu putem avea dragoste adevarata.
  Eu nu judec. De aceea, sunt bucuros ca am am putut vorbi cu tine.
  Doamne ajuta! Numai bine iti doresc.

  Apreciază

  1. Înțeleg ce spui, sau cel puți încerc. Ai spus multe lucruri tangențiale cu subiectul nostru de care nu mă leg acum pentru că nu este scopul meu. Însă:

   cred că dragostea funcționează alături de adevăr. Dragostea fără adevăr produce erezie. Adevărul fără dragoste poate duce la vrăjmășie, ură și alte catastrofe ale păcatului din om. E necesară tensiunea asta.

   Adevărul nu este trăire ci este Hristos. Iar Hristos a vorbit, a predicat și a lăsat învățături. Adevărul se propagă prin cuvinte, idei și vorbire și intră în minte de unde trece spre inimă și modifică apoi trăirea.

   Eu nu aș sacrifica adevărul pentru o așa presupusă dragoste și bucurie. Dacă mă bucur în neadevăr sau păcat, nu e bine. E o bucurie falsă pe care nu mi-o doresc și nu v-o doresc.

   Nu cred în relativism și pluralism. Cred în unicitatea și exclusivitatea adevărului. Dacă adevărul nu mă face să mă bucur și să iubesc atunci mă lipsesc din toată inima de dragostea și bucuria produsă de neadevăr sau aparte de el.

   Apreciază

   1. Dragostea este adevar, nu le poti separa. Adevarul face parte din dragoste. Asadar, nu poate sa fie dragoste fara adevar. Totul poate sa duca la dusmanie, Andrei; orice marunt lucru, daca nu stim sa discernem intru Hristos.
    Adevarul este Hristos. Iar El este traire. Pe Hristos Il simti in sufletul tau, nu Il citesti de pe vreo carte. Una este cititul, alta este traitul. Cei care au scris acele profunde rugaciuni au avut traire. Hristos a invatat oameni, insa nu a scris nimic. Daca ar fi scris, toti ar fi luat asa cum ar fi fost scris. Sunt mari taine aici, nu le ucide tu cu mintea, cu ideile, in fata oamenilor. El S- a descoperit in oameni prin Harul Sau. El alege anumiti oameni carora le daruieste si ii intareste in traire si in Duhul Sfant; acestia au o altfel de cale in viata, insa ei sunt pentru a ajuta oamenii, spre a- i conduce catre viata, catre Casa Domnului. Andrei, teologia, in mare parte, astazi, a ajuns o stiinta. Insa adevarata calauzire in viata este credinta.
    In cartea numita „Apostol”, in duminica a XIX- a dupa pogorarea Duhului Sfant, Sf. Ap. Pavel, un om intru Hristos, spune asa: „Fratilor, Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus, Cel ce este binecuvantat in veci, stie ca nu mint! In Damasc, dregatorul regelui Areta pazea cetatea Damascului ca sa ma prinda; dar, printr- o fereastra, am fost lasat in jos, peste zid, intr- un cos si am scapat din mainile lui. Insa a ma lauda nu- mi este de folos. caci voi veni la vedenii si la descoperiri ale Domnului. Cunosc un om intru Hristos, care, acum paisprezece ani, a fost rapit pana in al treilea cer: daca a fost cu trupul, nu stiu; daca a fost in afara de trup, nu stiu; Dumnezeu stie. Si stiu despre acest om, daca a fost cu trupul, daca a fost in afara de trup, nu stiu, Dumnezeu stie, ca a fost rapit in Rai si a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului sa le rosteasca. Pentru unul ca acesta ma voi lauda; cat pentru mine insumi nu ma voi lauda decat numai in neputintele mele. Chiar de mi- ar fi voia sa ma laud, nu voi fi fara de minte, pentru ca voi spune adevarul; dar ma feresc de aceasta, ca sa nu ma socoteasca nimeni mai presus decat ma vede sau decat aude de la mine. Si, pentru ca sa nu ma trufesc cu maretia acestor descoperiri, datu- mi- s- a mie un ghimpe in trup, un inger al Satanei, ca sa ma bata pe obraz si sa nu ma trufesc. Pentru aceasta, de trei ori am rugat pe Domnul ca sa- l departeze de la mine; dar mi- a zis: Iti este de ajuns harul Meu, pentru ca puterea Mea se desavarseste in neputinta. Deci, foarte bucuros ma voi lauda mai ales in neputintele mele, ca sa locuiasca intru mine puterea lui Hristos.” Ia aminte ce este scris aici, pentru ca prezinta esenta trairii.
    Tu pui mintea inaintea sufletului, pui gandirea inaintea trairii. Crezi ca Hristos, atunci cand mergea catre oameni el le spunea idei despre convietuire? Nu, Duhul Sfant era intru El si ii privea si ii simtea in buna caldura a sufletului. Astfel, ei erau luminati in suflet catre calea cea spre bunatate, adevar si dragoste.Unii ar numi pe acei saraci tarani ce ascultau incapabili de a percepe inaltele adevaruri, spuse de catre Iisus. Asta e gandirea, Andrei. Insa adevarat iti spun ca El a grait dragoste, iar dragostea este alipirea sufletelor. De aceea mii de oameni mergeau catre El, mergeau catre scaparea lor, mergeau catre dragoste. Ce am asternut aici, la fel ca mai sus, nu sunt „lucruri tangentiale”, ci sunt cuvinte spuse din dragoste pentru cineva, si sunt cu un rost, atat pentru tine, cat si pentru mine, asa cum toate lucrurile au un rost in lumea asta. Eu nu tintesc ceva, ca sa duc tangente la vreun cerc. Eu incerc sa limpezesc sufletul tau, ca nu merge spre bine. De ce fac asta? O fac din dragoste pentru toti oamenii. Fiecare suflet pierdut este o lume pierduta.
    Lasa cititul din nu stiu ce carti si invata sa traiesti cu adevarat, prin dragoste fata de orice persoana.
    Nu este suflet care sa nu merite dragoste. Tuturor sa le vorbim asa, nu sa ii ucidem cu mintea, cu ganduri si idei.
    Ne uitam in lumea asta zi de zi si vedem cata nevoie avem de dragoste. Cele trei fete din videoclip sunt pline de dragoste. Nu fi impotriva lor, ci bucura- te ca ele exista, pt ca ofera fericire oamenilor, umpla sufletele oamenilor de darul lor, din dragoste adus noua.
    Andrei, nu scana ceea ce ti- am scris, nu lua ca idei, ci stai si rumega bine cele spuse si incearca sa „vezi” mai bine.
    Numai bine iti doresc.

    Apreciază

   2. Ceea ce tu scrii aici sunt idei. Toţi ne folosim de idei pentru a discuta, a comunica, a răni sau a vindeca, a transmite dragoste sau ură. Dumnezeu a lăsat o lume în care ideile au mare importanţă. Contează dacă ideile noastre sunt adevărate sau nu. Spui multe lucruri care nu „bat” cu Scriptura. Nu are sens să le combat, pur şi simplu nu sunt de acolo.

    Cred că dragostea este adevăr. Depinde însă cum defineşti tu dragostea. Dragostea care acoperă păcatul nu este dragoste, în ultimă instanţă, şi nu este dragoste adevărată. Într-o lume afectată şi coruptă de păcat dragostea ia multe forme şi doar una este adevărată.

    Pe Hristos îl citesc şi îl simt. El este citit în Scriptură. Hristos a învăţat oameni şi nu a scris nimic dar au scris alţii ceea ce El a învăţat – ceea ce este exact acelaşi lucru cu situaţia în care ar fi scris El Însuşi. Dumnezeu ni le-a lăsat în Scriptură ca să le citim, să le înţelegem şi să le credem. Nu sunt taine – sunt revelaţii. Revelaţia este o descoperire.

    Cine spune că 2 Corinteni 12 este esenţa trăirii? Gândirea este înaintea trăirii. Citiţi Biblia. Legătura dintre gândire şi trăire este clar trasată în Biblie iar gândirea defineşte trăirea. Asta spune Scriptura. Tu spui altfel, e dreptul tău dar nu ai dreptate. Citeşte:

    1 Petru 1:14 „Ca nişte copii ascultători, nu vă lăsaţi târâţi în poftele pe care le aveaţi altădată, când eraţi în neştiinţă.”

    Coloseni 1:21 „Şi pe voi, care odinioară eraţi străini şi vrăjmaşi prin gândurile şi prin faptele voastre rele, ”

    Efeseni 4:18 „având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor.”

    1 Petru 1:13 „De aceea, încingeţi-vă coapsele minţii voastre, fiţi treji şi puneţi-vă toată nădejdea în harul care vă va fi adus la arătarea lui Isus Hristos.”

    Efeseni 2:3 făceam voile firii pământeşti şi ale gândurilor noastre şi eram din fire copii ai mâniei, ca şi ceilalţi.”

    Coloseni 3:10 „şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut.”

    Romani 12:2 „Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”

    Da Hristos a lăsat idei clare care explicau trăirea în neprihănire. În acelaşi timp El a iubit, a trăit, a arătat dragoste, S-a mâniat, a plâns, a pus mâna pe un bici de ştreanguri şi a fugărit mercenarii religioşi afară, i-a numit pe unii orbi, nebuni, morminte văruite, pui de năpârci, fărţarnici etc. Imaginea ta despre Hristos este ciuntită, nebiblică, trunchiată, falsă. Hristosul tău nu e din Scriptură.

    Mă bucur că există acele fete, nu le urăsc şi nici nu neg că au dragoste. Departe de mine aşa ceva. Cred doar că au greşit în această privinţă specifică pe care am discutat-o în articol.

    Apreciază

   3. Omul iti arata anumite lucruri, iar tu faci voia ta.
    Andrei, revelatia este descoperire, insa acea descoperire este nevoie sa inveti sa o traiesti, si sa inveti si pe altii sa traiasca dupa ea. In asta consta taina. Si sunt multe. Scriptura este insasi o taina. Nu tot ce este scris se ia ca atare. Este nevoie de mai mult de atat. Hristos este unul singur, nu este ciuntit in niciun fel, cum poti spune asta? Eu nu sunt nimeni sa te judec, nu sunt apt pentru asta, nu am puterea pentru asta; Dumnezeu sa te judece pentru ceea ce ai scris despre Hristos, asa cum S- a descoperit in mine,( si L- am simtit, pana in strafundurile sufletului meu, si acesta a urmat lumina cea buna), caci El stie cel mai bine ce este in sufletul meu. Eu te iert si voi privi inainte; din pacate, cu o dezamagire in suflet, pentru ca nu ai luat aminte la ceea ce ti- am asternut aici. Domnul stie de ce a spus: ” Voi bate la usa voastra; de Mi se va raspunde, voi intra, iar de nu, voi merge mai departe”. Nu stiu de am aflat inca in sufletul meu desavarsirea indrumarii catre adevar a oamenilor, si poate ca niciodata nu mi se va arata; poate ca nu este spre binele tuturor sa obosesc sa te indrum. Insa eu cred ca orice suflet merita ajutat, dar, este o taina aici. In timpul in care lucrezi intru cuvantul Domnului mult timp, de mai multe ori, aceluiasi cuiva care nu vrea sa Il accepte pe Hristos, oare nu am pierdut alte suflete care vor sa Il cunoasca?
    Din aceeasi dragoste spusa in tot cuvantul meu de pe aceasta pagina, iti spun sa renunti la mandrie( fie ca esti constient de ea sau nu) si iti doresc in viata dragoste si sa fie ca cuvantul Domnului sa ti patrunda in suflet si sa Ti Se descopere.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

   4. Daniel

    Te citesc cu drag și cred că intențiile tale sunt bune însă anumite presupoziții (neluate din Scriptură) te fac să privești Biblia prin niște lentile nebiblice. Și asta mă întristează.

    Sunt mai mulți hristoși. Hristos Însuși a spus asta: Matei 24:24 „Căci se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi.” Dacă hristosul despre care vorbești nu este hristosul Bibliei acela e un hristos mincinos. De aceea Scriptura trebuie să definească ce spunem și credem sau iubim despre Hristos.

    Domnul nu a spus nicăieri: ” Voi bate la usa voastra; de Mi se va raspunde, voi intra, iar de nu, voi merge mai departe” Aștept să-mi dai o referință pentru asta. A spus prima parte din citatul tău, ultima parte e o completare personală.

    Singurul lucru pe care ți l-aș recomanda și pe care te rog să îl iei este să citești Scriptura. Cred că lucrurile au șansa de a se lămuri mai mult în acest fel. Sunt mult mai multe șanse ca Duhul Sfânt să ne lumineze în timp ce îi citim Scriptura pe care a inspirat-o.

    Biblia nu e taină. Biblia e revelație. Ideea asta a ținut mii de ani oamenii în întuneric. Biblia este pentru fiecare om. Tainele au fost revelate și trebuie să le primim și să le înțelegem cu drag.

    Apreciază

  2. Domnule Daniel,
   m-am bucurat sa va citesc rindurile. Cred ca tintiti in directia cea buna.
   Desigur, nici unul dintre noi nu are tot adevarul. Si Dumnezeu, in bunatatea si intelepciunea Lui, nu ne ingaduie acest lucru, deoarece „cunostinta ingimfa, dar dragostea zideste”. Iar mindria este, se pare, pacatul cel dintii si cel mai mare.
   Aveti dreptate, crestinul trebuie sa spuna adevarul in dragoste si eu cred ca un adevar care nu este spus in dragoste, nu merita rostit.
   Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti cu intelepciunea care duce la pace si la sfintenie si sa ne pazeasca de pacate, mari sau mici.
   Parte a problemei este ca tinerii, fiind in general impetuosi si nerabdatori, se grabesc adesea sa vorbeasca inainte de a fi ascultat cu atentie.
   Dar… invatam. Sa speram, nu? 🙂

   Apreciază

   1. Domnule Mircea,
    ma bucur ca ati citit si va multumesc pentru vorbele dumneavoastra. In lume este nevoie sa ducem o anumita lupta pt a arata oamenilor limpezire intru dragoste. Nu stiu cat de greu este, sau cat de usor si nu trebuie sa ne mandrim. Sunt pacatos, slab, ca cel putin toata lumea. Eu multumesc Lui Dumnezeu ca mi- a dat descoperiri si cuvinte si ca mereu am ajutorul Lui si pentru ca ma intareste. De asemenea, multumesc pentru oameni, si multumesc tuturor oamenilor.
    Sanatate si numai bine!

    Apreciază

 9. Eu te-as bate, tare. Fara argumente, scurt si la obiect. Daca te prind pe strada, te bat. La fel voi proceda si in cazul celor asemeni tie. Deasemenea, Dumnezeul meu, ti-ar dat capace pentru cum gandesti.

  Apreciază

   1. Cred ca orice Dumnezeu normal ar reactiona negativ in legatura cu acest articol. E o rusine si e o rusine ca exista oameni care gandesc asa. Nu cred ca Dumnezeu ar fi de acord ca religia sa fie transformata asa, aici a devenit fanatism, a devenit nebunie. Si ceea ce se intampla aici e deplasat. Dar sunt sigur ca acest Andrei C. nu are nicio legatura cu religia, e imposibil de crezut asta.

    Apreciază

 10. Prietene, iti spun cateva lucruri: ai scris un articol stupid de parca aceste fete pocaite ar fi cantat [cenzurat] si nu melodii arhicunoscute de atatia ani.
  „este neimportant ce facem în timpul săptămânii, cu camera de filmat, cu youtubul, cu chitara, cu prietenii, cu vocea, cu timpul, cu părul, cu jeanșii etc”. Frate, (frate de cartier, nu de pocait) care e problema cu parul fetelor si ca poarta jeansi? Traim in 2013, sa fim seriosi, uita-te la multi pocaiti din tara asta ce haine poarta, numai pe Domnul nu il respecta cu hainele respective. Am si poze daca vrei dovada.
  Ai numit copilarie infecta copilaria celor care au crescut cu aceste melodii.. Pai bai omule, prefer de o mie de ori sa cresc cu melodii din astea decat sa fiu indoctrinat cu [cenzurat] biblice si toate [cenzurat] in care voi credeti.
  Ele au ales sa faca acest clip cu evolutia muzicii usoare, tu scrii despre ele de parca l-ar invoca pe Satana. Daca prezenta pe youtube si toate cele sunt neduhovnicesti, tu de ce le folosesti? De ce ai cont pe facebook? de ce ai blog? nu conteaza ce scrii pe ele, conteaza ca folosesti aceste unelte tehnologice care nu cred ca sunt in concordanta cu cele spuse de tine prin biserica.

  Apreciază

  1. Am zis eu că e o problemă cu părul fetelor, cu etc? Eu am întrebat dacă este neimportant. Era o întrebare. Știu ce spui despre alții (cu hainele respective) însă (ca principiu vorbind, nu despre cazul ăsta) păcatul altuia nu scuză păcatul meu.

   E alegerea ta cu CE vrei să fii educat, crescut, îndoctrinat. La fel de bine ar putea numi altcineva acestea porcării. A le numi în acest fel nu rezolvă dilema: ce e porcărie – cu ce crești tu sau Biblia? E porcărie ce spun eu doar pentru că spui tu asta? Chiar nu e bun argumentul.

   Eu nu am scris despre ele ca și cum l-ar fi invocat pe Satana. Deloc. Un creștin nu este creștin pentru că nu-l invocă pe satan. E o etică extrem de minimalistă pe care o aplici vieții. Dar te înțeleg.

   Eu nu am spus deloc că prezența pe youtube e neduhovnicească. Unde găsești tu o astfel de afirmație? Hai să facem această diferență printr-un exemplu: e diferit să fii prezent pe youtube prin pornografie sau printr-un clip în care repari un telefon, spre exemplu. Problema nu e prezența pe youtube ci CUM te prezinți acolo, DE CE te prezinți acolo, CE prezinți acolo, care este SCOPUL pe care vrei să îl atingi.

   Apreciază

   1. Ai intrebat daca este neimportant ce fac in timpul saptamanii cu chitara, par, jeansi etc..din asta reiese ca ai o problema cu ele..
    Nu e alegerea mea sau a ta sau a altcuiva cum sa fie educat, crescut si indoctrinat..pana la o anumita varsta nu esti constient de treburile astea => la varsta la care esti constient esti mult prea indoctrinat ca sa te schimbi. esti pocait pentru ca parintii tai sunt pocaiti si ai fost crescut in spiritul asta, nu ai ales tu la 1 an sa fii crescut asta 🙂
    Am spus de modul tau de a scrie despre ele..frazele scrise de tine sunt de parca ar fi comis nu stiu ce pacate cruciale prin faptul ca au cantat niste melodii si au ales sa fie pe youtube.
    Nu vad absolut nici o problema legata de cum s-au prezentat, de ce s-au prezentat, ce au prezentat si care este scopul. Daca tu vezi o problema in ce au facut ele inseamna ca esti inchis la minte, ca nu vezi altceva, pentru tine nu exista nimic altceva in afara de lucrurile legate de pocaism.. si asta consider ca este cu adevarat o problema.

    Apreciază

   2. Te anunț că nu este adevărat ce spui mai jos. Sunt pocăit din cu totul alte rațiuni. Dar sunt de acord cu ceea ce spui în general: că suntem un soi de victime ale deciziilor altora … cel puțin până la o anumită vârstă. Cred totuși că Dumnezeu poate învârte cum vrea El circumstanțele ca să ajungi cum vrea El.

    De ce sunt eu închis la minte și nu ești tu? Chiar ești subiectiv în lipsa unor argumente verificabile. Sunt vorbe pe care le aruncăm unul spre altul ca să ne pârlim. Dar, în final, nu au rost și nici rezultat. Tu vorbești din perspectiva și subiectivismul tău. Nu poți fi tu închis la minte că nu înțelegi (că nu vrei sau nu poți) perspectiva mea? Vreau să înțelegi logica unor astfel de caracterizări … fără argumente cu care să putem discuta ca oamenii.

    Faptul că tu nu vezi o problemă nu înseamnă că nu e una. Dar te cred că nu vezi o problemă. Și nu te judec pentru asta. Este perspectiva ta și o respect (în sensul că o iau în seamă, nu că îți dau dreptate). Ceea ce contează este dacă există un adevăr, dacă contează și dacă el poate fi cunoscut chiar în situația asta.

    Apreciază

 11. Amice, esti un mare [cenzurat] !!! Ai prea mult timp liber si o [cenzurat] !!! Trezeste-te!!! [cenzurat] ca fetele alea sunt pocaite sau nu, ca se imbraca intr-un fel sau altul, ca e crestin sau nu ce au facut! Repet: [cenzurat] Mi-au produs o emotie si asta este cel mai important si doar ast aconteaza. Chiar nu-mi pasa ce fac dupa secunda finala a clipului. Deci ma repet, [cenzurat] si ar trebui sa [cenzurat] ! Punct!!!

  Apreciază

  1. Și de ce ne-ar interesa pe noi că nu te interesează pe tine? Te rog să-ți pui întrebarea asta. Întreb pentru ca să înțelegi ce logică are o astfel de afirmație într-un astfel de context.

   Dacă pentru tine contează doar emoțiile, chiar nu mă privește. Dar voi deveni foarte atent dacă aș avea doar oameni de ăștia pe lângă mine. Poți fi emoționat și când te întâlnești cu Satan, întâlnire de pe urma căreia nu vei rămâne cu multe beneficii … dar bănuiesc că vei avea multe emoții. Chiar nu contează doar emoțiile. Sper că îți înțelegi profunzimea argumentelor. Dacă nu, anunță-mă ca să te pun la spam.

   Apreciază

   1. De ce? Din fix acelasi motiv ca pe „noi” ne-ar interesa intrebarile tale. Gigele, constat cu regret ca pe langa ce am spus mai sus si ai cenzurat – conform DEX, idiot: care nu are educațiune liberă, necercat în lume, etc – cuvant in limba romana – esti si un mare frustrat. Sa inteleg ca „corporatiei” voastre ii este frica ca se „trezesc” enoriasii si pleaca? Va este frica ca nu veti mai avea oameni sa le spalati creierele? Fiecare este ABSOLUT liber sa GANDEASCA ce vrea, SA FACA ce vrea, ca d’aia este om liber. NU MAI INDOCTRINATI OAMENII SLABI DE INGER CU FRUSTRAILE VOASTRE!!! Nu este treaba ta ce au facut ele, nu este treaba ta ca ele sunt pocaite si vai ce exemplu dau ele „surorilor voastre”. La fel cum nu este nici a mea si nici a oricarui om care gandeste liber nu dupa cum vrea muschiu’ „corporatiei”. De aceea am spus sa te trezesti cat mai esti tanar. Sper totusi sa nu faci copii si sa-l educi in morala asta a ta. E mult mai periculoasa decat arice alta morala de pe lumea asta. Dar evident ca asta nu ai cum sa vezi…Poti sa pui in SPAM, ma lasa rece…Asta este inca o dovada tipica celor de tagma ta si in general a poporului roman. Cine a spus ca „cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia” a fost om mare…dar asta probbail este subiect tabu’ in „fericirea” voastra. ramai acolo cu fratii si surorile tale, nu veni in lumea asta ca ne-o strici si noi chiar nu vrem!!! A, nu te mai obosi sa raspunzi caci nu ma intereseaza!!!!

    Apreciază

   2. ce înseamnă să gândești liber? așa cum o faci până acum? ești legat de propria ta gândire și nu poți ieși din această cutiuță. Aceasta nu este gândire liberă. Eu am fost ca tine, tu ca mine nu. Eu știu ce înseamnă să gândești în acest fel iar tu nu știi ce înseamnă să gândești în alt fel pentru că nu poți. Ție s-ar putea să ți se pară prostia libertate asta nu înseamnă că într-adevăr e așa. După cum sper să observi, în lipsa unor argumente serioase libertatea ta … e ceva de care mă lipsesc cu drag. Ea te face doar să te adresezi nepoliticos și necivilizat.

    eu nu am intrat pe blogul tău să-mi afirm părerile în modul în care tu ai făcut-o. Pentru acest motiv contează mai degrabă dacă ne interesează pe noi (cei care scriem de obicei aici sau citim) ce scrii tu și părerile tale.

    Apreciază

 12. Daca alegeau sa faca clipul acesta cu melodii crestine? eu stiu, fratii Groza, Wagner………….. trupa pocaitii si altii! sunt suta la suta sigura ca nici asa nu era bine! poate la unele melodii nu au fost inspirate ( gen: carciumioare, ca pe multi i.am auzit legandu.se de cuvantul asta) dar ele au ales melodiile pt ca le-au placut!! plus ca au si legatura intre ele!
  si parerea mea, chiar daca nu conteaza, este ca prefer sa ascult unele melodii necrestine care sunt de mii de ori mai faine decat unele crestine!!

  Apreciază

  1. pentru unii probabil nu era bine. Dar asta este o altă discuție care pur și simplu divaghează de la subiect.

   vezi ce tu însuți ai spus? au fost melodii neinspirate și le-au plăcut. E asta bine?

   sunt de acord că unele piese necreștine sunt mai faine decât unele creștine. Dar depinde din ce punct de vedere

   Apreciază

   1. pai este problema lor ca le-au placut! sau poate, cum de fapt si scrie pe undeva la clip, au ales probabil hiturile din perioada aia.in fine, nu mai conteaza acum, faptul e consumat! de ce nu putem pur si simplu sa ne uitam la ceva( ca acest video, de ex) fara ca apoi sa se creeze atatea dispute si controverse?! suntem noi mai buni decat ele? am ascultat si eu si mi.a placut! atat. asta nu inseamna ca ma apuc sa fac la fel! e decizia fiecaruia ce face si oricum, Dumnezeu cunoaste inima la toti!

    Apreciază

   2. Voi duce argumentul tau la capăt: nu e doar treaba ta ca iti place ceva. S-ar putea ca sa-ti placa o grămada de chestii care ne afectează pe noi si atunci nu e doar treaba ta ci si a noastra.

    Putem sa ne uitam la ceva si fara sa creăm dispute. Uneori nu se poate. Depinde de caz. Nu generaliza.

    E adevart ca e decizia fiecăruia dar noi trăim in comunitate si de aceea ne interesează de ceilalți.

    Dumnezeu cunoaște inima si noi o cunoastem. Din inima ies toate lucrurile asa ca putem cunoaște inima dupa ceea ce vedem ca iese de acolo.

    Una este sa iti placa si e altceva daca e bun ceea ce iti place. Una e sa iti placa ceva si e altceva sa faci ceva ce iti place intr-un anumit context.

    Apreciază

   1. Andrei,

    Cu tot respectul, dar nu te pricepi la jocul acesta cu dovezile. Nu vreau să-ți disec replicile date în sus și în jos, vorbesc doar din oarece experiență acumulată în povestea asta cu dezbaterile.

    Peste 90% din ceea ce afirmi poate fi demontat exagerat de ușor. Iar dacă ai dispoziția să mă contrazici voi avea și eu dispoziție să-ți arăt cât de penibil argumentezi.

    Umbli cu solicitarea de dovezi pe la comentarii pe când oamenii comentează de fapt la un articol profund neargumentat. Despre articolul tău vorbesc.

    Jucând acest joc și crezând că te pricepi te pui într-o postură jenantă.

    Presupun că aceste rânduri te-au făcut deja să începi să transpiri și eventual nici nu ai început să termini bine de citit că te-ai și apucat să strigi „Dovezi?”.

    Apreciază

   2. e un mod interesant de a devia de la subiect

    succes

    articolul e argumentat. Poate fi prost argumentat, dar e argumentat. Poate nu te satisfac pe tine argumentele, dar ele există.

    Dacă poate fi demontat exagerat de ușor … aștept demontările, că de aia discutăm: ca să demontăm ce trebuie demontat, fie că sunt ideile mele sau ale tale.

    Apreciază

   3. Dacă este argumentat atunci indică 3 argumente în articolul tău. Ai mai multe puncte decât 3, deci ar trebui să fie ușor dacă „este argumentat”.

    Așadar, poți cita 3 argumente în articolul tău „argumentat”? Dacă nu, atunci citează câte poți.

    Apreciază

 13. Catre stimabilul nene care a scris acest articol . Cred ca ai fost condus de niste interese proprii cand ai luat decizia de a condamna o dovada atat de clara a unui talent cu greu gasit in zilele noastre printre artistii autohtoni. Ar trebui tu sa inveti din videoul acesta, nu se te pretinzi a fi invatator. Crede-ma cand iti spun ca niste cuvinte cu efect persuasiv aruncate de izbeliste nu vor convinge niciodata la fel cum o va face arta in sine. Sunt tentat sa cred ca esti mai degraba orbit de o ura impotriva acestor fete, o ura care nu ar trebui sa-si aiba locul in sufletul tau. Vorbeai mai sus intr-un comentariu despre indoctrinare. Nu stiu daca iti dai seama cat de cufundat si pierdut esti… Nu promovezi voia Domnului, ci mai degraba niste idei personale jalnice si josnice. Cat despre gloata care iti da dreptate… Sunt niste oameni slabi, incapabili sa discearna binele si raul singuri – dau dreptate celui care foloseste cuvinte mai lungi si fara sens. Asta e romanul de apa dulce, il prinzi si cu mana goala.

  Apreciază

  1. Deci ati da seama ca muzica din lume e rea ( in continut ) asta inseamna ca nu sti sa discerni binele de rau ? Dar pana la urma ce mai e rau azi ?
   Daca esi atent acele cantari in esenta promoveaza pacatul, si e normal, acele cantari care ne plac asa de mult au fost create de oameni pacatosi, nu de oameni duhovnicesti, si prin urmare nu au fost indrumati de Dumnezeu si de cel rau. Acele cantari scot in evidenta eul, firea pamanteasca, dar faza e ca celor din lume le plac si daia multi le apara, pentru ca le plac, dar intrebarea nu cea ce imi palce mie sau tie, pentru ca e subiectiv asta, ce conteaza e cea ce ii place Lui Dumnezeu, si El a lasat destul de clar in BIBLIE cea El doreste. El doreste sa promovam adevarul nu minciuna, nici pacatul, dar atunci cand pacatul este bine acoperit si prea frumos ca in aceste cantari toti il acceptam, caci pana la urma cea ce conteaza este sa ai Dragoste si Voce buna in rest nu conteaza daca cea ce canti este pe placul Domnului ( IRONIE!!! ).
   Sper ca sa fim mai atenti cu cea ce promovam, pentru ca fiecare cuvant care a esit pe gura va fi judecat.

   Apreciază

  2. Este prima dată când am auzit de aceste fete atunci când am văzut videoul așa că ar trebui să te mai gândești odată dacă chiar am avut ură pentru ele.

   E clar că nu ai vrut (sau nu poți) să înțelegi aproape nimic din ce am spus eu. Unde am condamnat eu talentul acestor fete?

   Nu ai adus nici un argument, ca majoritatea celor care comentează.

   Apreciază

   1. Scuza-ma, dar esti pierdut. Ai mers tu in carciuma dupa ce ai auzit acest colaj? Nu cred. Oricum esti incapabil sa vezi ca te inseli pentru ca esti orbit de dorinta de a avea mereu ultimul cuvant. Esti jalnic, iar daca esti pastor asa cum am citit pe undeva..mi-e mila de cei care te urmeaza. Frustarea ta e dincolo de limite. Cred ca ai suferit mult cand ai fost copil si acum te razbuni..poate involuntar. Nu stiu cum ai putut tu sa tragi asemenea invataturi dintr-un filmulet care nu are alt scop inafara de cel de a arata o evolutie a muzicii romanesti. Cum sa iti spun..piesele voastre crestine sunt patetice din punct de vedere muzical si atat de simplu schitate armonic incat nu ar reprezenta o evolutie, ci mai degraba un regres. Asa ca fetele acestea si-au facut bine treaba. Daca vrei sa ma contrazici din nou, esti invitatul meu. Ar trebui sa stii insa ca muzica e domeniul meu de studiu de foarte mult timp. Cred ca s-ar putea sa pierzi teren. Nu vad ce argument cauti. Nici macar tu nu ai adus vreun argument in articolul de mai sus. Insa fie voia ta, frate:

    1 – Care e problema ca sunt pocaite? Pocaitii nu au voie sa cante muzica? Daca eu stau si vorbesc cu o fata nu inseamna ca vreau sa o si f. Daca ma intelegi..asa si cu muzica. Daca eu cant ceva nu inseamna ca ma ghidez in viata dupa versuri (versuri care redau mereu niste sentimente..sentimente pe care tu esti incapabil sa le simti daca nu reusesti sa intelegi ce fac fetele acestea aici..si vad ca nu reusesti). Sa eviti ceea ce nu intelegi nu e o solutie. Daca toti ar fi fost ca tine nu am avea nici macar electricitate..pentru ca am fi niste fricosi!

    2 – Cum poti sa te legi de imbracamintea lor? Eu cred ca in viziunea ta femeile ar trebui sa fie imbracate ca la musulmani ..acoperite pana la ochi. Fetele astea nu sunt excentric imbracate. Sunt cat se poate de normale.

    3 – Fetele care sunt crestine nu insemana ca sunt incuiate si incapabile sa faca alegeri in viata. Nu e datoria ta sa alegi pentru ele. Daca Dumnezeu le da liberul arbitru de ce ai veni tu sa le privezi de el? Esti cumva dictator?

    4 – De ce sa nu vina ele cu acel clip in public? Pentru ca tu nu esti capabil sa faci ceva remarcabil nu inseamna ca toata lumea e la fel. Din nou frustrarea e maxima aici.

    5 – Ceea ce spui in acest alineata e un nonsens. Vrei sa spui ca muzica si cantatul nu pot fi practitcate pentru ca nu sunt in stransa legatura cu religia? Sau nu sunt voite de religie? (poate de a ta) Ori asta..ori ar trebui sa reformulezi ce ai scris..pentru ca nu se intelege nimic. (si asta nu din cauza ca nu sunt eu capabil).

    6 – Stimate domnule…ARTA NECESITA IMPLICARE!!!! Pana si piesele astea..crestine ar trebui interpretate cu daruire. Cei care nu o au inseamna ca o fac doar de fatada. Dar tu nu stii ce e asta pentru ca nu ai nicio loegatura cu arta..si totusi TE CREZI APT sa comentezi. In muzica trebuie sa simti ceea ce canti, altfel nu esti decat un zombie (sper sa nu te sperii ca am spus cuvantul acesta). Da mai… Criteriile si ideile lor artistice nu ar trebui sa devina norme pentru fetele voastre pentru ca s-ar putea sa ajunga ceva in viata..gen..independente ..si asta e grav. IN VIZIUNEA TA FEMEIA TREBUIE SA STEA SUB BARBAT, NU? 🙂 patetic…

    7 – Aici critici piesele ca fiind neduhovnicesti. Nu serios? Si pe ce te bazezi cand spui asta? Pentru ca apare cuvantul ”carciuma” sau ”betie” in ele? Pai fratele meu… Si tu o sa arzi in iad pentru ca le-ai pronuntat. (asta daca e sa ne luam dupa cum gandesti tu).

    SI CEL MAI IMPORTANT LUCRU!!

    DE CE VORBESTI DESPRE FETELE VOASTRE CRESTINE CA DESPRE NISTE BUCATI DE CARNE FARA CREIER SI SENTIMENTE. CREZI CA E MORAL, ETIC? GANDESTE-TE CE EFECT AU VORBELE TALE ASUPRA ACELOR FETE CARE VAD CUM LE CONSIDERI..SI ABIA APOI COMENTEAZA UN CLIP CAT SE POATE DE INOCENT.

    Nu te chinui sa dai un raspuns pertinent. Nu am nevoie si orcium nu esti in stare. Tot ce poti e sa te invarti in jurul cuvantului ”argumente”. Uite..ti le-am dat. Accepta ca am alta viziune si alte idei, diferite de modul tau despotic de convingere subreda.
    Totusi m-ai convins in legatura cu ceva. Nimeni nu te poate insulta mai tare decat ai facut-o tu singur prin publicarea acestu articol.

    Apreciază

   2. Asa cum face majoritatea asa faci si tu – in lipsa unor argumente solide jignești, caracterizezi etc. Ca si principiu – caracterizarile nu sunt argumente ci afirmații care in cel mai bun caz manipulează pe unii.

    De unde ai inteles tu ca am făcut eu aceasta legatura: ca as merge in cârciuma dupa acest colaj?

    Citește comentariile si apoi spune ca sunt incapabil sa vad ca ma însel. Sunt pline de aberații și afirmații semi-raționale. Ar fi un păcat dacă aș fi convins după citirea lor. Si ma rog, de ce nu esti tu cel incapabil sa vezi ca nu ai dreptate? Ti se spre aceasta afirmatie un argument sănătos?

    Nu sunt păstor.

    Nu ai de unde să-mi stii frustrările si nici copilăria. Faci niste conexiuni aleatorii si false. Daca asta ti se pare cunoașterea omului atunci apuca alte metode fiindcă nu funcționează. Dar daca te-ai referit la faptul ca imi pasa atunci ai dreptate. Daca te referi la faptul ca sunt atins de ceea ce aud si vad in jurul meu – si aici ai dreptate.

    Una este sa afirmi un scop si alta e sa ajungi la acel scop. In plus, scopul poate fi atins prin diverse metode, unele rele, altele bune. Mai mult, cand lucrezi pentru a atinge un scop sunt implicate mai multe elemente de cât par sa existe la prima vedere: atitudini, motivatii, Intențiile secundare, mesaje tangențiale etc.

    Faptul ca „piesele voastre crestine sunt patetice din punct de vedere muzical si atat de simplu schitate armonic incat nu ar reprezenta o evolutie, ci mai degraba un regres” nu are nimic de-a face cu ce spun eu. S-ar putea sa ai dreptate dar te depărtezi de subiect. E specific si celorlalte comentarii. Si faci o greșeală logică: generalizarea este irațională in 99% din cazuri pentru că ea presupune să cunoști totul despre lucrul pe care îl categorisești. Știi tu toate piesele creștine? Ești atât de departe încât nu are rost să ne gândim la asta. „Voastre” care? La cine te referi? Există o Hartă extrem de vastă a cultelor creștine și cu siguranță, si daca ai fi crestin, tot ai ști prea puține ca sa fii calificat să faci astfel de afirmații arogante

    Fetele acestea si-au facut bine treaba. Nu te contrazic. Nu am contrazis deloc adevărul asta. Cred ca si-au făcut-o. Nu asta am adus in atenție. De ce deturnezi discutia prin acuzatii nefondate? Unde am spus eu ceva contrar? – ca nu si-au făcut treaba? Te-ai băgat in ceva ce nu pricepi. Eu nu m-am băgat in ceea ce nu stiu asa cum tu ma acuzi aiurea.

    1. Ai voie sa cânte. Am afirmat eu contrariul. Daca cânți ceva dându-ti acordul nici nu trebuie sa faci ce cânți. E destul. Vorba ta: ele exprima sentimente si sentimentele nu sunt neutre, nici in muzica. Daca sunt doar sentimente si cuvintele nu contează de ce sa mai fie cuvinte?

    2. Gresesti – nu promovez ce spui. Si e clar de ce ai exagerat, nu? E si asta parte din manipularea folosită in argumente. Cine defineste ce este „excentric” si „normal”? Tu? Petru cine? De ce definitiile tale sunt corecte? Dupa ce standarde? Esti subiectiv asa cum sunt si eu pana la punctul in care vorbesc sub o autoritate mai mare decat mine. Pentru crestini in nici un caz nu poti sa definești tu ce e normal. Nu si dreptul și nu poți.

    3. Corect. Nu înseamnă ca … Nu le privez insa Dumnezeu ne spune CUM sa îl folosim. Eu asta întreb: îl folosim corect ori ba? Nu vrei deloc să faci aceste diferențe?

    4 – acolo am pus o întrebare. Daca trebuiau sau nu trebuie nu doar sa oferi un răspuns ci sa il susții. Întrebarea e mult mai vasta: daca o creștină evanghelică trebuie sa lucreze la astfel de proiecte cu motivațiile respective, prin acele metode, in acea atmosferă, cu acele atitudini etc. Iar tu nu ai dreptul sa răspunzi la aceste întrebări.

    5 – nu prietene. Pentru un crestin tot ce face este definit de credință (nu de religie). Asa e in creștinism. Astia sunt termenii lui Dumnezeu. Nu îi accepți – nu ești creștin. Asta înseamnă că tot ce faci este definit, schimbat, reglementat de Dumnezeu, Biblie, credință. Nu există viață seculară ruptă de viața „religioasă” (cum îi zici tu). Nici măcar pentru tine. Ceea ce crezi despre Dumnezeu (cu adevărat) iti a modifica fiecare detaliu din viață. De aceea nu poti înțelege. Si nu te judec pentru asta.

    6 – de acord că trebuie implicare si dăruire in orice. Ăsta e creștinism pur. Nu am negat asta nicăieri. Pe cine încerci sa lamuresti? Unde am spus eu opusul? Eu I N T R E B daca niste crestini TREBUIE sa interpreteze asa ceva in acel cadru si context. Iar tu, înțelege, nu poti raspunde la aceasta întrebare. Nu esti calificat.

    7 – duhovnicesc e ceva ce aduce cinste lui Dunnezeu, realizat in dependență de Dumnezeu, făcut după criteriile lui Dumnezeu, în credință, conform cu voia Lui revelată (nu după capul tău), cu atitudini corecte (asa cum le definește Biblia), cu motivații corecte, realizat prin puterea Duhului Sfânt. Se regăsesc astea in acel colaj?

    Cocluzie: vorbești despre ce nu cunoști. Îmi doresc să le știi. E esența destinului tău.

    Apreciază

   3. Himodaca
    Articolul asta oglindeste o veche prapastie ideologica si culturala dintre banateni (civilizatie, modernism) si moldoveni (sa ii descrie banatenii 🙂 ). Fetele din clip, daca ar merge in Moldova, probabil ca li s-ar pune lesa la biserica.

    Apreciază

   1. Imi pare nespus de rau…dar mai las ai putea sa fii? Oricum nu aveam de gand sa rapsund la ce ai scris…dar ma rog. Asa faci si in viata ta reala? Tai orice cale de exprimare a opiniei altuia? Ce interesant ca a disparut subit butonul de ”raspunde”.

    Apreciază

 14. ahhhh, deci OK. Tu esti pastor. Te-am cautat, stai linistit. In spatele unor asemenea pareri trebuie sa stiu cine este geniul din spate. m-am nascut si eu in familie de pocaiti. de fapt, de crestini, ca pocaiti trebuie sa devenim in fiecare zi. mi s-a interzis astfel de muzica si a trebuit sa ascult michael smith si the messengers toata copilaria. cand am crescut si-am pus mana pe chitara, pai, baiete, am inceput sa ” simt” muzica. dupa ce inveti teorie, dupa ce inveti CE INSEAMNA MUZICA CU ADEVARAT, atunci o privesti cu totul dintr-o alta perspectiva. te cred ca esti frustrat, esti ca pastorul nostru de tineri care stia doar sa arunce cu pietre in noi cand auzea ca se sarutau doi tineri prin parc. cand stii ce inseamna muzica, nu iti mai permiti sa scrii articole de genul asta pentru ca ce au facut fetele chiar mi se pare un talent extraorinar, inseamna munca si dedicare. faptul ca nu iti canta tie in acest video ceva despre Dumnezeu asta nu inseamna ca fetele astea chiar nu il iubesc. stiu ca e frustrant, la romani cand esti diferit devine asa de frustrant pentru altii incat isi dedica tot timpul sa observe toate miscarile ca apoi sa aiba subiecte de discutie inainte de culcare. precum muzica, asa si pictura, asa si sculptura. MUZICA, MY FRIEND, ESTE O MODALITATE PRIN CARE NE EXPRIMAM SENTIMENTE, TRAIRI, PRIN CARE EXPRIMAM PERSONALITATEA NOASTRA. Prin care ne bucuram de darul pe care l-a pus Dumnezeu in noi. eu cred ca e pacat atunci cand nu iti folosesti darul pentru Dumnezeu. dar eu cred ca fetele il folosesc si pentru Dumnezeu si eu zic sa il LASAM PE EL SA JUDECE treaba asta. Si cred ca fiecare dintre noi avem intelepciune de la Dumnezeu sa filtram ce e bun si ce nu si, daca nu avem asta, sa ne rugam sa o primim. Noi chiar nu stim sa ne bucuram de viata, avem impresia ca Dumnezeuvrea sa ne bombardeze cu reguli. DIn contra, ne-a spus sa fim liberi. Asa cum unii crestini joaca fotbal, altii joaca cu chitara sau cu vocea. Its as easy as it sounds. Dar pana sa ajungi acolo e drum lung. te inteleg, am mai vazut modul asta de gandire la altii. m-am cam degustat de toti, ca noi in biserica doar stim sa aruncam si sa aratam cu degetul spre altii!!!!!!!! iar, mai nou, pe internet.

  Apreciază

  1. tocmai ai recunoscut că te faci judecătorul tău personal prin faptul că condamni la mine ceea ce se găsește la tine: vorbești din frustrările trecutului și mi le atribui mie. Ar trebui să poți judec lucrurile nu prin prisma a ceea ce ți s-a întâmplat ție.

   În ce sens spune Dumnezeu că vrea să fim liberi? Liberi să facem orice sau liberi să trăim curat și frumos? Cum vrea Dumnezeu să ne bucurăm? Cred că vrea. Fără dubii. Dar CUM, UNDE, în CE?? Rămâi la un nivel foarte superficial gândind așa.

   Eu nu condamn fotbalul, muzica, chitara, etc … ci am atras atenția a cadrului, modului în care se întâmplă unele lucruri. Este o diferență elementară. Gândește-te la ea și nu mă acuza pentru ce nu am spus.

   Unde am spus eu că fiecare video trebuie să-mi cânte mie despre Dumnezeu? Unde am condamnat eu un talent extraordinar, inseamna munca si dedicare? Eu chestionez modul în care sunt folosite. Fă diferența.

   Apreciază

   1. stii, pe o parte inteleg. chiar nu vreau sa continuu asta. dar iti dau un singur sfat, take it or leave it. esti tanar si tinerii au nevoie de oameni tineri, exemple. de la care sa invete. ai o atitudine care nu te ajuta. fii ca Isus! 😉 lasa-l pe El sa le judece pe fete si fa ce a zis El: sa ne iubim si sa ne acceptam unii pe altii asa cum ne-a iubit El. ce vad eu aici este exact ce faceau ceilalti cu femeia care a curvit: dadeau cu pietre. nu vad nicio diferenta intre ce facem noi aici si ce s-a intamplat atunci.

    Apreciază

   2. E o diferență – nu avem acuzații pentru preacurvie

    Și încă una – nu pretindem că suntem mai buni ca ei

    Vezi tu. Și Hristos a dat cu biciul pe unii câteodată. Alteori i-a numit orbi, nebuni, pui de năpârci, fățarnici, morminte văruite. Și e sigur că i-a iubit. Dar depinde cum definim iubirea, nu?

    Și Hristos a judecat și ne-a cerut și nouă să judecăm lucrurile pentru ca să nu fim rătăciți. Dragostea Lui nu a fost imbecilă sau agnostică ci bazată pe adevăr și îndreptată către binele cel mai mare al omului – iar binele cel mai mare al omului nu e să îl lași în gunoiul lui.

    Apreciază

 15. Funny sunteti mai oameni… de ce va legati de om cand tot ce mi s-a parut ca a vrut sa faca prin articol a fost doar sa puna in aplicare ce ne invata Biblia „cercetati toate lucrurile” 1 Tes 5:21 .. Din cate stiu eu sa “cercetezi”/ “sa verifici roadele” nu e un pacat si nu inteleg de ce sariti si reactionati ca si cum ar fi, mai ales cu un limbaj atat de “crestinesc”…si cu atata “ravna” pentru Dumnezeu in comentariile voastre.
  Ma gandesc ca fetele s-au pregatit „sa sufere pentru Cristos” in felul asta inainte de a face video, mai ales ca nu sunt persoane care stau pe banca din spate ci vorba aia „conduc inchinarea” si au o voce in biserica si influienteaza… Si de asta aici nu sunt de acord cu Andrei … ba da trebuie sa ne pase ce fac in viata lor privat si ce melodii canta chiar si atunci :)))
  Multi dintre voi sustineti talentul lor muzical… care nu le lipseste si il au din belsug slava Domnului… dar oare doar pentru ca au telent si prin acest video noi pocaitii ne-am simtii mai mandrii de cine suntem … ne-am simtit ca in sfarsit putem rupe si noi gura targului… si ca la noi se poate… dar doar pentru asta, sa nu punem in aplicare un principiu pe care Biblia ni-l da ca unealta, chiar si in cazul prorociilor … nu inteleg de ce nu am putea face atunci asta si in cazul video-ului de fata?
  Asa ca: cercetati toate lucrurile si luati ce este bun …. si nu ce va place sau admirati 😉

  Apreciază

  1. De acord! Personal, si nu am nici un gand de judecata la adresa lor, cred ca nu merg imbinate cantarile Domnului cu cantarile astea. Eu asta am luat pentru viata mea si nu fac. Commenturile ce le primesc ele cu :”is al dracului de bune” nu cred ca aduc cinste lui Dumnezeu si mai mult Domnul spune ca lumea ne va ura si prigoni nu ca vom fi placuti astfel.

   Apreciază

 16. Pe mine m-ai pierdut la primul punct unde ai spus : „Haideți să nu o dăm în ultra-spiritualități” si dupa ai pus o intrebare care da exact intr-acolo, dar in fine, parerea ta e parearea ta. Fii iubit!

  Apreciază

 17. Felicitari, Andrei!

  Fie suntem de partea lumii, fie de partea lui Dumnezeu!
  Tinerii tot nu vor sa priceapa acest lucru. chiar nu-i inteleg… odata ce te-ai hotarat sa slujesti lui Dumnezeu, de ce te-ar mai atrage si lucrurile lumesti, precum aceste melodii sau alte lucruri? nu au sens, cel putin din punctul meu de vedere….
  si cu parere de rau constat faptul ca marea majoritate a tinerilor(se poate vedea si din nr mare de comentarii), imbina lucrurile, le confunda, nu au discernamant….nu traiesc o viata in care sa caute in fiecare zi sfintirea.

  Fii binecuvantat!

  Apreciază

 18. pffff … nu pot sa cred ce citesc aici si nici nu pot sa cred cat de limitati suntem noi ca oameni si cum il punem pe Dumnezeu sa stea cuminte intr-o cutie…. e trist …

  Apreciază

   1. Probabil se referea la faptul ca tu ii limitezi gandirea lui Dumnezeu. Tu nu ai de unde sa stii cum gandeste Dumnezeu pentru ca ceea ce spui tu in acest articol, e sincer sa-ti spun, aberant. Asta e adevarul si parerea mea. Dumnezeu poate fi de acord cu anumite lucruri ,iar tu nu poti fi de acord cu acele lucruri. N-ai de unde sa stii. E simplu. Si nu scrie nicaieri ca Dumnezeu te pune sa stai intr-o cutie si sa te rogi de dimineata pana seara, ai o viata pe care trebuie sa o traiesti, e treaba fiecaruia cum o traieste. Am mai vazut cazuri in care acest fanatism dumnezeiesc a dus numai la singuratate si indepartare de lume, pentru ca e clar ca majoritatea populatiei nu gandeste la fel ca tine, iar tu nu poti sa le schimbi lor mentalitatea, cred ca ar trebuie sa ti-o schimbi tu sau macar sa incerci sa te mai opresti din limitare, sa oferi mai multa libertate, pentru ca viata are nevoie de libertate, daca o limitezi in halul asta nu faci decat rau. Si am spus, Dumnezeu nu limiteaza gandirea, oamenii o fac si o fac pentru incearca sa se apropie prea mult de religie, e bine sa crezi in Dumnezeu, sa te rogi, insa e deja exagerat sa te bagi in alte lucruri care sunt la polul opus. Daca eu aleg sa ma filmez acasa cum cant, e alegerea mea si nu e nimic gresit in asta.

    Apreciază

   2. Tu știi ce gândește Dumnezeu ca să poți spune ceva despre gândirea Lui?

    Putem STI din Biblie ce gândește Dumnezeu. Deci tu si eu putem ști.

    Unde vezi tu vreo idee aici de a ne ruga NON-stop? Măcar ceva apropiat de asta?

    Nu e treaba fiecăruia cum trăiește atata timp cât traiesti intr-o comunitate si ceea ce faci ii afectează intr-un fel sau altul.

    Nicicum nu se poate stabili ca majoritatea are dreptate. In foarte multe cazuri se pare ca e invers. Nu simt nevoia sa ma conformez majorității.

    Nu am condamnat nicăieri sa filmezi si sa pui pe YouTube. Nu ai inteles nimic daca asta ai inteles.

    Apreciază

 19. 1. Niste fete pocaite pot sa faca asta si e frumos ce au facut. De asteptat sa faca asta, poate fi – eu nu am stiut ca sunt pocaite dar e irelevant. Duhovnicesc? Ce inseamna asta de fapt? Din punct de vedere spiritual (nici macar ultraspiritual) este important ce faci cu camera de filmat, cu corpul si cu timpul tau liber. Nu exista nimic nespiritual in ceea ce au facut. NeReligios? Da, e nereligios. Iar asta e relevant doar pentru o parte mica dintre oameni.
  2. Gesturile, atitudinea, imbracamintea si accesoriile sunt toate de bun gust. Nu denota vulgaritate, nici macar nespiritualitate. Sa incluzi asta in argumentul tau denota o gandire limitativa, chiar si din punct de vedere religios. ‘atacate de “extremiști conservatori fanatici legaliști irelevanți și bătrâni” ‘ din asta inteleg o urma de atac si din partea ta. Inteleg ce ai vrut sa zici prin ghilimelele alea (ironie la adresa peiorativelor aduse oamenilor „drepti” – ia uite ca am folosit si eu ghilimelele), dar nu te-ai inclus cumva si pe tine de partea extremistilor?

  3. Pe bune? Iei ca exemplu Miley Cyrus care e condamnata pana si de „necredinciosi”? Poti sa faci o comparatie intre ea si fetele astea, chiar si doar la nivel mult mult mai mic? Faptul ca sunt sau nu sunt luate de model tine in mare parte de abilitatile parintilor de a da un exemplu mult mai puternic decat poate oricine altcineva da pentru copiii respectivi. Cine nu poate sa faca asta, ori sa nu faca copii ori sa isi asume greselile. Iar pana la urma urmei, ce exemplu atat de gresit dau fetele astea?

  4. „Să facem bine diferența între spațiul public și privat. Ce faci acasă, în baie, în pat, în somn, cu soția trebuie ținut în cel spațiu.” Perfect de acord! Nu ma intereseaza sa vad asa ceva. Iar daca nu ma intereseaza nu ma uit. Punct.

  5. Din punct de vedere religios, partea seculara si partea religioasa nu au ce cauta impreuna. (1*0=0). Esti religios, esti separat de lume. Pana aici duce linia. Asta daca e sa privim totul alb sau negru, fara gri. Pentru ca asta e tonul discutiei, nu?
  6. Cand canti sau scrii istoria cantata de altii nu ai cum sa iti lasi amprenta, pentru ca si-au lasat-o cei pe care ii scrii sau ii canti. Despre care perspectiva a lor vorbesti? Ele au adus impreuna mai multe piese, fara a influenta cu nimic acele piese. Nu exista o perspectiva a lor. As dori sa vad fetele, baietii, folosind aceeasi pasiune cu care au cantat ele, in viata lor personala. Da, as dori sa vad mai des oameni pasionati de ceva, nu doar de a da altora indicatii despre cum sa isi traiasca viata si cum sa interpreteze Biblia. Nu vorbesc despre cazul tau pentru ca nu stiu cat de pasionat esti de asa ceva din moment ce am citit un singur articol de-al tau. Si nici macar nu ai dat sfaturi. Deci nu e vorba de tine.
  7. Ideal e ca muzica sa fie cantata” într-o atmosferă de celebrare și fun” pentru ca altfel muzica nu isi mai are sensul. Prin ea transmiti emotii, iar daca o canti intr-o atmosfera extrem de „analizata” (cuum??), nu isi mai are rostul. Daca ai educatie buna in muzica nu vei asculta niciodata muzica comerciala proasta si nici ceea ce crezi tu si ceea ce ai fost educat si apoi convins tu insuti ca e rau pentru tine. Dumnezeu ne-a dat cap, altfel ar fi distrus tot ce e rau pentru noi pe ideea ca suntem prosti si nu stim sa facem diferenta.
  E mai complex de atat, dar la asta m-am rezumat eu.

  Apreciază

  1. La 1 chiar nu ai adus argumente. Întrebările mele cereau argumente nu doar un răspuns. De ce e duhovnicesc? Etc

   2 sunt toate de bun gust? Din ce privință? După ce criterii ai ajuns la concluzia asta? Simple afirmații nesusținute sunt nule.

   3. Comparația e simplu legată de influență. Cred ca am fost clar la ce ma refeream. De acord – părinții sunt primii responsabili. Asta nu înseamnă ca avem voie a promova orice. Întrebarea era daca statutul lor de creștine Evanghelice le permite sa facă colajul ăla si apoi sa-l pună in public. Nu e nimic de imitat de aici? Gesturile pot fi imitate, învățarea de astfel de piese, fredonarea relaxata si bine dispusă, înregistrarea unor astfel de clipuri si in viitor etc.

   4. Sa spunem ca tu ai discernământ. Sunt unii care nu il au si trebuie ajutati. Si de ei trebuie sa ne pese. Asta in cazul in care decidem ca e intr-adevăr ceva putred aici.

   5. Crestinii nu pot separa in acest fel viata. Daca o separi asa nu esti crestin. Nu te obliga nimeni sa fii dar nu te pretinde asa ca apoi sa faci lucruri care ii duce pe oameni in confuzie făcând un deserviciu tuturor din jur. Viata „de credinta” defineste toate celalalte detalii din viata ta. Toate. Altfel nu esti crestin.

   6. De acord. Apreciez pasiunea. Nu am nimic de obiectat. Insa istoria poate fi istorisita fara sa schițezi nimic. E clar, asa cum au observat cei mai mulți, ca la un moment dat ironizează câteva piese. Bine face. Dar in rest își da acordul si se simte bine cântând anumite porțiuni. Uita-te la fața celei care cântă. La gesturi, atitudine. Interpretarea poarta întodeauna amprenta celui care interpretează. Nu ne putem scăpă de asta.

   7. Imi place teribil ultima ta idee. De acord.

   Insa ramân la dilema mea complexa: daca ACESTE fete (sau altele ca ele) trebuie sau pot sa cânte muzica NECRESTINA (unde se promovează clar valori anti-creștine), nu pentru ca li s-a cerut sau pentru ca sunt la ora de muzica unde învață ceva, ci din PLĂCERE, ca apoi sa pună acest colaj PUBLIC.

   Nu e normal să celebrezi ceva ce nu merită celebrat. Sau cel puțin unele lucruri nu merg celebrate oriunde. Sau altfel spus: unele lucruri nu pot fi celebrate de toata lumea (din imposibilitate, sau din cauza încredințărilor). Sau: unele lucruri nu pot fi celebrate oricând și pentru oricine și în orice fel.

   Apreciază

 20. nu sunt pocait sa ceva de genu, chiar dimpotriva, dar totusi ura asta dintre voi? mi se face scarba, lasa-ti [cenzurat] pocainta voastra, sunteti prea multi si prea ipocriti, macar eu stiu un lucru. In fine tipele astea made my day, piese care mi-au dat de gandit de 2 ori mai mult ca un pocait care am auzit de la voi si din numele blogului, ca voi treziti spiritual romania… in fine nu stiu in ce dumnezeu crede-ti voi, dar cam in acelasi crede si betivul incapatanat care refuza sa creada ca marul e fruct ci zice ca e animal. Macar nu va mai afisati public, sunteti penibili. Fara niciun respect fata de voi, noapte buna.

  Apreciază

  1. Cand discutam nu înseamnă ca ne urâm. Înseamnă ca ne pasă. Există și alte variante. Ura înseamnă sa te las sa mergi pe o cale gresita pentru ca oricum nu îmin pasa de tine. Dragostea, in schimb, înseamnă sa te avertizez cand e un pericol.

   Chiar daca fetele nu au greșit si cineva crede ca au făcut-o, daca le avertizează înseamnă ca iubește – deși avertizarea lui nu e conform cu realitatea. Intențiile lui sunt bune.

   Apreciază

   1. Mi-as pune numele la blog: blogul-impotentei-spirituale, nu stiu cum iti definesti tie ideea de dragoste, dar ceea ce ai scris tu nu are legatura cu dragostea in ideea ca afisezi public ipocrizia asta de nuanta fariseatica, vorbesti de ele ca fac ceea ce fac, dar tu in schimb faci ceva mai josnic, Steinhardt sublinea faptul ca orice critica(expusa in felul asta) publica isi are un scop marsav. Tipu asta in ciuda gramaticii si-a afisat parerea despre noi cei cu trezirea spirituala, o parere justificata avand in vedere ca el a vazut valoare in tipele astea si apoi un „pocait” le critica fara sa judece corect. Mai bine le-ai fi trimis un mail cu parerea ta personala, nu prin blog, tipic, las, tipologia omului slab, redus mintal, care nu-si suporta propia fiinta astfel isi afiseaza frustrariile. Conservatorismul nu a fost niciodata cheia, Dumnezeu e o persoana creativa si le-a inzestrat pe fetele astea, asadar don’t judge you ain’t better.

    Apreciază

   2. Tu, care ești capabil și știi să înveți atâtea despre dragoste unde este dragostea în disprețul, jignirile, ironiile și sarcasmul tău? Te faci propriul tău judecător în timp ce condamni pe alții pentru lipsa de dragoste condamnând fără pic de dragoste. În plus, acesta este un mod ușuratic de a argumenta – divagând spre alte probleme (imaginare).

    Mai mult, cine definește ce este dragostea? Tu? Dragostea e când îți pasă de binele cel mai mare al celui de lângă tine. Dragostea nu înseamnă să-l lași pe celălalt în gunoiul în care se află (moral, spiritual, intelectual, psihic și de toate soiurile). Să îți pese, să nu fii indiferent și ignorator .. înseamnă să ai dragoste. Dragoste are și acela care observă niște greșeli (din perspectiva lui) care în realitate nu sunt. Dar dacă el e convins că-s greșeli și nu încearcă să ajute, să atragă atenția … atunci nu are dragoste.

    Dacă critica are un scop mârșav atunci ar trebui să spui asta și despre sfântul apostol Pavel care l-a mustrat în public pe Petru pentru că era fățarnic (Galateni 2). Apoi a îndemnat pe alții să facă la fel. 1 Timotei 5:20 „Pe cei ce păcătuiesc mustră-i înaintea tuturor, ca şi ceilalţi să aibă frică.” Dacă ar fi greșit în privat, atunci le-aș fi scris acolo. Deodată ce s-au afișat în public (de multe ori) cazul lor este diferit.

    Majoritatea au văzut VALOAREA acestor fete. Chiar atât de tendențios poți fi? Unde am negat sau minimalizat eu valoarea lor? (și depinde la ce te referi când vorbești despre valoarea lor). Sunt sigur că Dumnezeu le-a înzestrat pe fetele astea, așa cum a făcut cu noi toți, într-o măsură mai mare sau ma mică. Dar ce treabă au aceste detalii cu discuția și subiectul meu? Am negat eu undeva faptul că Dumnezeu le-a înzestrat?

    Amice – crăcănează-ți ochii bine când citești ceva și nu te grăbi să vomiți tot ce îți trece prin cap. Insist să faci acest lucru. Este o IMENSĂ diferență între a fi înzestrat, dăruit, talentat, pasionat și a-ți folosi acele talente, pasiunea, înzestrarea într-un MOD anume, cu MOTIVAȚII specifice, pentru SCOPURI alese, într-un cadru public/privat. Sunt diferențe pe care le-am pus sub ochii voștri ca să le analizați. De aceea am pus atâtea întrebări: ca să răspunzi rațional, cu argumente – nu cu jigniri gratuite, care nu mă ating, dar care distrug cultura comunicării.

    Ești o jignire pentru aceste fete. Sunt dezgustat de acest tip de apărare.

    Apreciază

 21. Bro, o arzi cam dubios sincer sa fiu. Fetele astea sunt super decente si relativ talentate (indeajuns cat sa faca totul dintr-un singur cadru). Iar tu stai pe margine si faci pe haterul. Am pierdut si eu vremea si m-am pierdut si eu in detalii „legaliste” sau cel putin conservative, dar aici chiar nu vad nimic deocheat. Daca tie-ti trebuie o femeie care sa poarte burqa la fel ca in orientul mijlociu, e problema ta, dar nu-ti mai critica surorile de credinta (asta e terminologia, nu?) pentru ca ai tu niste mofturi. Exemplul negativ de aici il promovezi tu pentru ca nu aduci nimic de valoare celorlalti, doar stai pe margine, judeci si interzici comportamente altora. Pe cand ele au demonstrat creativitate si talent. De la ele un copil de orice sex are mai multe de invatat decat de la tine.

  Apreciază

  1. Nu neg deloc creativitatea si talentul lor. Si da, e de imitat. Clipul are multe detalii care merita remarcate si din care se poate învăța. Asta nu înseamnă ca e desăvârșit.

   Eu am atras atenția asupra unui domeniu care ne privește pe noi – astia din tagma ei. Sunt câteva detalii care trec dincolo de performanța, talent, pasiune, munca etc. Iar daca sunt unii care nu vor sa se gândească la ele – nu e nici o problema – dar nu mi se pare corect sa ii drăcuiești pe cei care nu gândesc ca tine, care văd și altceva, care nu sunt legați de subiectivismul tău (ci de al lor probabil) și care văd lucrurile și din alt unghi.

   A observa ce tu nu vezi nu înseamnă ură, lipsă de valoare (și ce mai zicea pe acolo). Poate însemna exact opusul. Sunt detalii esențiale – atunci cànd poți vedea și copacii, nu doar pădurea. În final pădurea e formată din copaci și dacă dispar copacii dispare și pădurea. Detaliile au importanță. Dacă nu au pentru tine, nu e nici o problemă. Pentru alții au. Așa cum ție ți se pare că ai dreptate așa i se poate părea altuia care are idei contrare celor pe care tu le susții. Până la o probă de idei nu prea avem voie să catalogăm prea virulent. Privește articolul meu și vezi că am pus mai mult întrebări. Iar voi ați jignit, nu ați răspuns.

   Apreciază

 22. Andrei C. multe lucruri pot fi considerate „piedici ale trezirii” cum le numesti tu. Faptul ca te speli pe dinti ai putea sa`l bagi in aceeasi oala sau faptul ca te uiti la stiri, sau pe facebook sau… altele. Incearca sa nu starnesti discutii si dispute pentru un nimic. 🙂 Peace out!

  Apreciază

 23. Fetele au facut un clip cu evolutia muzicii usoare romanesti. Daca vroiau sa arate telentul lor sau sa faca ceva inedit, puteau la fel de bine sa faca un clip cu evolutia muzicii crestine romanesti, doar ca poate nu ar fi avut asa rating. Asta au vrut, asta au facut.
  Nu le apreciez deloc pentru ceea ce au realizat. Cand am vazut ca multi pocaiti dau share, am sperat macar sa nu aud ca-s „pocaite” fetele alea. Mie mi-ar fi rusine sa fac asa ceva, si apoi sa merg sa mai cant si in biserica. Sper din suflet ca fetele alea 3 stau pe banca in biserica si nu se ridica sa cante.
  Un „Acan” a fost suficient in tabara poporului Israel, incat Domnul sa se manie pe ei. Si eu consider asta o piedica in calea trezirii.
  Pentru cei ce condamna articolul: sa aveti sursa voastra de inspiratie: Biblia, nu alte bloguri sau predici libertine. Domnul judeca dupa Biblie, nu dupa Facebook sau bloguri.

  Apreciază

   1. Direct de la ștrand in biserica. Au uitat sa treaca pe acasa sa se schimbe.
    Nu e treaba mea sa le judec, Domnul are dreptul acesta. In ce ma priveste nu as sta intr-o astfel de „club”, sper ca nu se numeste „biserica”.

    Apreciază

 24. Intrebare: in Rammstein a scos o melodie, Copiii Dunarii (Donaukinder) ca urmare a dezastrului ecologic de la Baia Mare din 2000, cand tot ecosistemul raului Tiza a fost exterminat ca urmare a scurgerilor de cianura. Pot sau nu pot sa ascult aceasta piesa, in calitate de pocait crestin? Daca nu, atunci de ce nu a existat o alta formatie pocaita crestina care sa cante despre asta? De ce atata legalism in ceea ce priveste arta, fratilor?

  Apreciază

  1. de ce vorbești aiurea? am zis eu ceva despre o melodie făcută într-un astfel de context? ți se par comparabile celor două situații? dacă ți se par măcar apropiate cele două situații atunci să ne vedem de treabă fiindcă nu știm despre ce vorbim.

   Apreciază

 25. [Niste fete pocaite trebuie sa faca asta?] Niste baieti pocaiti trebuie sa joace fotbal si sa posteze un filmulet pe youtube?
  [Niste fete pocaite pot sa faca asta?] Da, pot sa faca un filmulet si sa il posteze pe youtube.
  [Pentru niste fete pocaite, e de asteptat sa faca asta?] Da, e de asteptat sa faca ceva asemanator, dar pentru ca ideea e unica (cel putin in Romania) putem spune ca nu e de asteptat.
  [Pentru niste fete pocaite e frumos sa faca asta?] Da, e frumos ce au realizat.
  [Pentru niste fete pocaite e duhovnicesc sa faca asta?] Nu e duhovnicesc, e firesc, vine din natura umana. Nu tot ce au facut apostolii sau profetii a fost duhovnicesc si nici postarea de articole nu e ceva duhovnicesc.

  Daca vrei sa transmiti ceva, te rog sa o faci in asa fel incat textul sa fie clar. Mare parte din articol e ambiguu.

  Apreciază

  1. si ca sa iti raspund in aceeasi formula:
   Puteau sa faca un clip cu evolutia muzicii crestine din Romania? Da, puteau sa faca.
   Zideste pe cineva clipul acesta? Nu
   Zidea pe cineva un clip facut cu muzica crestina? Da.
   Omul se cunoaste dupa roadele lui. Consider ca cei care le apreciati si le sustineti pt ce au facut, aveti acelasi fel de roade: care nu satura nici nu hranesc. Va amagiti singuri.

   Apreciază

   1. Tu cand joci fotbal sau cand citesti sau mananci zidesti pe cineva d.p.d.v spiritual? Hai sa fim sinceri…
    Ele nu au zidit pe nimeni spiritual vorbind si nici nu cred ca au intentionat asta, dar au inveselit multi oameni si poate ca au inspirat cel putin atatia sa isi foloseasca talentul intr-un mod creativ.
    Conexiunea pe care o faci intre apreciere si roade mi se pare deplasata. Poate poti sa ma lamuresti.

    Apreciază

  2. aa,

   Ți se pare că a juca fotbal e la fel cu a cânta despre cârciumioare? sau despre cum vara nu dormi? Ești serios? A juca fotbal nu are implicații morale ca și cuvintele rostite (în versuri sau proză).

   Eu nu am întrebat dacă pot să facă un filmuleț să-l posteze pe youtube ci dacă trebuie să facă un ASTFEL de filmuleț. Una e să faci acest clipul și alta e să faci ceva ASEMĂNĂTOR. Nu? E frumos ce au realizat din ce punct de vedere? profesional, al implicării, al talentului, al dăruirii? Probabil da. Din alte puncte de vedere? Cel mai probabil nu. Când întrebam dacă e frumos nu mă refeream a estetic ci dintr-un punct de vedere creștin. Dacă nu e duhovnicesc atunci nu trebuiau să facă. Postarea de articole e ceva duhovnicesc.

   Întrebările mele cereau răspunsuri cu argumente nu doar răspunsuri.

   Apreciază

   1. Ti-am zis, exprima-te clar! Inca mai poti sa faci modificari la articol.

    Fiecare lucru pe care il faci poate avea mai mult sau mai putin implicatii morale, chiar si fotbalul. Dar fotbalul e doar un exemplu. Si exemplul cu fotbalul daca vrei poti sa il schimbi cu altceva. Poate fi teatru, film, desen, mesaj catre public, scrisoare, orice alt lucru pe care il faci si e vizibil si pentru alte persoane. Si sa zicem ca postezi undeva ceea ce faci. Problema e continutul care are implicatii morale? Da de multe ori e o problema continutul. Dar despre ce implicatii morale vorbesti in legatura cu filmuletul asta? Ti frica ca fata ta va ajunge ca Miley Cyrus „[Miley Cyrus a fost sacrificată pe toate blogurile posibile fiindcă prezintă un model nebunesc pentru fetele noastre]”?. Uita-te la filmuletul asta ca la o reprezentare. Ii ca si cum ai citi tu din istorie despre Hitler si ai posta asta pe youtube. Asta ar insemna ca ai indemna pe oameni sa fie ca Hitler nu? Pur si simplu ai reda ceea ce s-a intamplat atunci intr-o anumita forma care ar tine de tine.

    Postarea de articole nu are nimic duhovnicesc in sine, poate doar daca subiectul e duhovnicesc si atunci vorbim despre altceva.

    Apreciază

   2. aa,

    Dacă aș vorbi despre ce a făcut Hitler cântând cu drag, relaxat, pasionat atunci cu siguranță că asta ar fi imoral. Nu simplul povestit e problema ci MODUL în care povestești, ATMOSFERA în care povestești, MOTIVUL pentru care povestești.

    Dacă aș cânta cu drag despre faptele lui Hitler atunci cu siguranță înseamnă că îi îndemn pe oameni să fie ca Hitler. FORMA în care redai, povestești, cânți, narezi, istorisești … este crucială, așa cum tocmai am arătat.

    Când am atact ideea cu fotbalul m-am referit la faptul că, în general, a juca fotbal (simplu – a juca fotbal) nu are ceva moral sau imoral în sine. Indiferent că postezi un clip pe youtube sau nu.

    Apreciază

   3. Iti raspund la ce ai scris mai jos, pentru ca doar aici am gasit link-ul de „Raspunde”.

    Nu poti combina modul-atmosfera cu motivul. Putem sa analizam MODUL si ATMOSFERA, dar nu si motivul. Putem presupune motivul, dar ne putem insela in privinta asta pentru ca e greu sa il aflam cu acuratete, iar daca nu il cunoastem in mod sigur, atunci nu discutam despre MOTIV. Analizam ceea ce vedem si auzim.

    Revin. Te-am rugat sa vezi filmuletul ca o reprezentare. Din ce observ si bine ar fi sa ma insel, nu vrei nici macar sa incerci sa vezi lucrurile asa. Nu intelegi ce inseamna o reprezentare a unor cantari din trecut? Din ce zici tu eu inteleg ca daca fetele plangeau sau exprimau cantele prin tristete, era ok. Atunci mesajul care l-ar fi transmis ar fi fost ceva in genul: „Ceea ce transmit melodiile noastre e moral, de asta noi plangem. Daca am zambi si am canta cu drag si bucurie atunci ar fi imoral iar noi nu putem face asta”. Mesajul din cantari e mai departe o reprezentare a realitatii. Trebuie sa accepti realitatea ca exista carciumi (un simplu exemplu), dar ca nimeni nu indeamna in filmuletul asta sa mergi la carciumi. Ele canta intr-un mod „cu drag, relaxat, pasionat” pentru ca in modul asta ar REPREZENTA cel mai bine cantecele respective.

    Apreciază

   4. De acord cu ceea ce spui despre motiv. Ideea mea nu era să îl analizăm ci doar vroiam să subliniez faptul extrem de important că aceste aspecte (motivul, modul, atmosfera, implicarea, contextul) contează.

    De acord cu ce spui și la partea a doua însă întrebarea rămâne aceasta: trebuie (şi pot) nişte creştini evanghelici să compună un colaj cu piese necreştine, în care să se implice cu pasiune şi dedicare, în cadrul căruia să-şi dea acordul cu privire la unele piese care promovează acţiuni cu caracter moral, ca mai apoi să publice acest colaj public pe youtube?

    Apreciază

   5. In articolul tau ai adresat intrebari la fiecare punct de la 1-7 si avand in vedere ca 1.ziceai ca „interesul meu este tot pentru PUBLIC și de aceea articolul meu este la fel de … public” si 2. „însă am câteva semne de întrebare (și mirare)”, deduc de aici ca intrebarile tale interioare sunt in acelasi timp adresate si cititorilor, iar eu fiind cititorul acestui articol, VREAU SA ANALIZEZ video-ul pentru a raspunde la cateva din intrebarile care le-ai ridicat. Daca nu analizez nu pot raspunde la intrebari. Deci, trebuie sa analizam, altfel nu are rost sa punem intrebari de dragul intrebarilor.

    Corect. Conteaza aspectele pe care le-ai mentionat. Ma bucur ca ai amintit de implicare si dedicare in general („în care să se implice cu pasiune şi dedicare”). Cand ai talent poti face ceva foarte usor si in scurt timp. Implicarea/dedicarea sunt variabile pentru ca depind de talent/abilitati si pot fi diferite de la persoana la persoana. Stiu ca te-ai referit la general in intrebarea ta, dar eu as vrea sa luam video-ul ca exemplu. Da, poate au dedicat mult efort pentru asta, dar in acelasi fel putem spune ca au realizat rapid video-ul. Poate au avut cantarile scrise (observ ca de multe ori in video fetele se uita in jos), poate le-au auzit o data si le-au retinut. Poate, da. Poate nu. Nu pot sa ma exprim cu exactitate in privinta asta si in consecinta as elimina partea cu „implicare/dedicare” din argumentare pentru ca putem gasi mai multe pro/contra la partea asta.

    Intrebarea pe care ai adresat-o e foarte buna si o sa iti raspund direct [chiar daca nu prea inteleg la ce te referi prin „trebuie”, dar o sa ma leg doar de „pot”]. Niste crestini evanghelici NU POT sa compuna un colaj de piese de orice fel – crestine sau necrestine – atata timp cat transmit un mesaj care indeamna la o traire care NU E POTRIVITA cu principiile Bibliei. DAR eu nu consider ca fetele transmit asta prin video-ul care l-au realizat. Si sti de ce? Pentru ca am ascultat cuvintele cantarilor. Daca vrei asculta-le cu atentie inca o data. Cele mai multe vorbesc despre dragoste, sentimente si alte lucruri care se intampla in lumea din jurul nostru si poate le vedem zilnic. Da, nu sunt normale pentru un crestin, dar exista in jurul nostru. Ba inca cred ca realitatea (ma refer la ceea ce experimentam in mod obiectiv) e mai cruda decat reprezentarea fetelor. Si asa ajungem inevitabil la discutia despre IMPACTUL unor astfel de lucrari asupra noastra. Si aici imi pun intrebarea oare ce ne afecteaza cu adevarat? Video-ul asta sau ce ni se intampla noua la nivelul mintii/emotiilor/relatiilor? Dar asta e alt subiect, dar daca e sa raspundem la intrebarea ta aici ajungem in mod sigur la impact. Te rog arata/descrie/demonstreaza impactul, sau efectul (cum te-ai exprimat la punctul 3 din articol) negativ pe care video-ul asta il are asupra unor persoane. Eu nu cunosc pe nimeni care sa fi fost influentat in modul asta, dar in schimb stiu multe persoane care s-au exprimat tare tare urat aici la articolul asta si pare-mi-se ca postarea ta a avut un impact mai „acru” decat video-ul fetelor ceea ce ar trebui sa iti dea de gandit avand in vedere ca esti crestin. Poate ai gresit cu ceva? Oare cu ce? Te las pe tine sa meditezi la asta.

    Cred ca am petrecut destul de mult timp aici incat sa realizez ca nu are rost…

    Mult succes!

    p.s. Daca nu cunosti persoane poate chiar ar fi o posibilitate sa testezi pe tine insuti efectul acestui video si sa il revizualizezi sau vizualizezi.

    Apreciază

 26. Tu cand joci fotbal sau cand citesti sau mananci zidesti pe cineva d.p.d.v spiritual? Hai sa fim sinceri…
  Ele nu au zidit pe nimeni spiritual vorbind si nici nu cred ca au intentionat asta, dar au inveselit multi oameni si poate ca au inspirat cel putin atatia sa isi foloseasca talentul intr-un mod creativ.
  Conexiunea pe care o faci intre apreciere si roade mi se pare deplasata. Poate poti sa ma lamuresti.

  Apreciază

  1. A citi sau a manca nu e un dar pe care sa il folosesti asa cum este cantatul.
   Da-mi voie sa te intreb altfel, daca tot veni vorba de Rammstein (de la unul din comentatorii de pe blog): ar fi frumos ca eu, un crestin, sa iau cantecele lor rock si sa pun pe partitura, iar apoi sa le public pe net ca sa arat ce bun sunt? Nu ma refer aici la dreptul lor de autor, sau alte chestii, ci doar la munca mea in sine, ascult muzica lor de cateva ori la rand, cu atentie, ca sa fac o chestie si sa arat lumii ce bun sunt. Te-ai bucura? sau ai zice: „mai bine facea asta cu niste cantari crestine, mai usura munca unora”.

   Apreciază

   1. In legatura cu intrebarile tale… Parerea mea ii ca ar fi bine sa nu repetam greselile din trecut. Pentru asta ar fi necesar sa ne uitam putin in istorie. Ti-as recomanda sa citesti cateva carti despre istoria crestinilor ca sa vezi cum au procedat crestinii in legatura cu cantarile necrestine, sarbatorile necrestine, ritualuri necrestine si alte lucruri asemanatoare. Dupa aceea revino aici si comenteaza cat doresti! Daca deja ai citit materiale de genul asta, atunci inseamna ca ai uitat ce ai citit. In cazul asta ti-as recomanda din nou sa mai citesti cel putin inca o data astfel de materiale.

    Cum era titlul filmuletului? Era cumva „evolutia muzicii ROCK romanesti”? Si din cat stiu si am vazut, rock se canta destul de mult in bisericile evanghelice din Romania si de peste tot in lume.

    Observ multe scapari in comentariul tau. Te rog incearca sa imi oferi o comparatie cat mai apropiata de cazul nostru si anume filmuletul de pe youtube, pentru ca nu pot sa ofer un raspuns la intrebarile tale care nu au legatura cu subiectul articolului.

    Apreciază

   2. Sincer nu imi place sa scriu, dar sunt, intr-un fel, nevoit sa o fac. Nu evit niciodata sa raspund la o problema atata timp cat vorbim pe aceeasi unda… Eventual, daca vrei, citeste raspunsurile mele de mai sus (discutia cu Andrei C.) ca sa iti faci o parere despre cum vad situatia asta si asa vei avea si raspunsul meu la intrebarea ta: „ar fi frumos ca eu, un crestin, sa iau cantecele lor rock si sa pun pe partitura, iar apoi sa le public pe net ca sa arat ce bun sunt?”.

    Si draga Adi, Biblia nu o inteleg de multe ori, dar cu ajutorul Domnului…

    Apreciază

  2. …si vezi ca inca nu ai adus o explicatie la asocierea dintre aprecierea fetelor si roade. M-as bucura sa citesc explicatia ta in legatura cu asta.

   Apreciază

   1. Vad ca iti place sa scrii, cauti sa eviti sa privesti problema cu adevarat. Eu ti-am dat un exemplu, am crezut ca poate vei intelege, dar tu te faci ca nu pricepi, lungesti discutia doar de dragul de a scrie. Eu ti-am spus parerea mea. Ca sa intelegi faza cu roadele, ti-as da un exemplu, dar sigur te-ai lega de faptul ca nu-s fetele astea 3 in exemplul meu, si n-ai pricepe.
    P.S. Daca tot asa greu intelegi si Biblia, nu ma mai mir…

    Apreciază

   2. Bați câmpii. Dacă ai de spus ceva spune, dacă nu, nu te mai juca.

    Dacă nu am înțeles explică – că nu avem creier comun. Nu știi dacă mă fac sau nu. Treaba ta e dă explici nu să speculezi. Fiecare are un background în spate. La fel aș putea spune eu despre tine dar nu spun fiindcă aș fi subiectiv. Te ascult cu răbdare și încerc să te înțeleg. Asta dacă te vei explica. În momentul în care abandonezi în acest FEL, e imatur.

    Apreciază

 27. „4. Să facem bine diferența între spațiul public și privat. Ce faci acasă, în baie, în pat, în somn, cu soția trebuie ținut în cel spațiu. A pune pe YouTube chestia aia înseamnă să vii public. Ceva bun din privat poate deveni rău în public. Bineînțeles că au înregistrat pentru public și că publicul a apreciat dar trebuiau ele să vină cu acel clip în public?”

  „sper că nu ți se pare coerent mesajul tău. Altfel va trebui să te pun la spam”

  Interesanta abordare gasii aici. Pe de-o parte sunt condamnate fetele pentru ca si-au „publicat” o anumita creatie artistica nefacand astfel diferenta dintre spatiul public, unde poate avea acces oricine, si spatiul privat unde puteau face ce vor, iar pe de alta parte autorul articolului, publicat in spatiul public, foloseste destul de des amenintari cu pusul la spam. Facand exceptie de mesajele care necesita cenzura, oare exprimandu-ti opiniile in public, nu ar trebui sa fii dispus la randul tau sa fii comentat, oricat de incoerente ti s-ar parea afirmatiile?
  Sau doar mie mi se pare ca masuram cu 2 masuri diferite?

  Apreciază

  1. Dacă vorbim pe lângă subiect și argumentând irațional atunci trebuie să luăm măsuri. Asta pentru că acesta este blogul meu. Fiecare poate să pună pe blogul lui absolut orice regulă vrea el.

   Apreciază

 28. Articolul asta e culmea fatarniciei, venind de la un tip care conduce o biserica unde se canta muzica furata!
  Exact, cand vei plati drepturi de autor la muzica americanilor (la care ei asteapta drepturi de autor), atunci vei putea fi un reper moral pentru altii.

  Succes.

  Apreciază

   1. Andrei
    Vezi pacate acolo unde nu exista; ai chiulit la orele de logica de la liceu.
    Nu e nici un pacat ca fetele au cantat niste muzica (crestina-necrestina, astea sunt niste definitii idioate si trase de par).
    Dar daca fratii tai de peste ocean ar afla ca in biserica ta se canta muzica lor fara sa isi primeasca partea leului, in timp ce voi ziceti ca laudati pe Domnul, asta e si pacat si nesimtire.

    De aici rezulta ca ar trebui sa o lasi mai moale cu judecarea altora. Profesional, nu ai capacitatea, moral nu ai calitatea.

    O zi faina.

    Apreciază

   2. Unde am spus eu că fetele au păcătuit fiindcă au cântat muzică – fie ea creștină sau necreștină?

    Sper că îți imaginezi ce prostii spui. Bisericile noastre au cărți de cântări cu sute de cântări pe care nici un membru al bisericii nu stă să le verifice copyrightul. De asta se ocupă altcineva. Ar fi stupid să spui că fiecare membru cântând (și chiar dacă ar fi așa) anumite cântări furate este fățarnic. Nu, nu este fățarnic. Unii abia știu să citească. Nu ei se ocupă de furatul cântărilor – chiar dacă s-ar întâmpla asta.

    Și dacă tot vorbești de logică – ca să faci afirmații despre un lucru trebuie să îl cunoști în totalitate altfel generalizezi sau exagerezi și exagerarea este o eroare logică. Nu știi biserica mea, nu știi ce cântări se cântă, nu știi cine cântă, nu știi de unde se cântă.

    Problema este că exagerezi tu așa gratis și aiurea doar pentru a deturna discuția spre prostiuțe care nu fac parte din discuția noastră acum. Repet, chiar dacă s-ar fura muzică – furatul muzicii nu are legătură cu ceea ce discutăm noi aici.

    P.S. La următoarele aberații, devieri de la subiect, jigniri gratuite și nefondate te pun la spam.

    Apreciază

 29. AleXXander

  A fost cel mai dezgustător și infect comentariu pe care l-am citit în ultimii ani de zile. Murdar, necivilizat, jignitor, oribil. Ți-am dat spam. Noi discutăm cu oameni care sunt oameni și care au un minim de cultură a comunicării.

  Apreciază

  1. Mi se pare absurd ceea ce se intampla aici si de-a dreptul penibil. Nu vad nimic in neregula cu acel video, niste fete au facut un videoclip in care canta la chitara si voce niste piese foarte cunoscute din istoria romanilor. Insa tu te faci de ras printr-un articol prin care iti evidentiezi fanatismul inutil fata de o religie. Acum nu mai ai voie sa canti sau ce? Iar asta nu e discutie de oameni pentru ca ceea ce faci tu e jignitor si aberant, denota prostie exact ca toate culturile religioase care incearca sa manipuleze, acelasi lucru il faci si tu, insa nimeni nu e atat de prost incat sa te asculte. Mai bine fa un articol legat de preotii care au calcat stramb, ar fi mai interesant. Sau eventual despre banii cheltuiti pe masini de ultima generatie Audi care sa transporte preotii la patriarhie. Fa ceva cu scop, nu ceva inutil. Am mai vazut oameni care au facut cover-uri la piese (daca stii ce aia) si in alte tari, insa prostie de articol ca al tau nu exista nicaieri pe glob. Garantez asta.

   Apreciază

 30. Am citit articolul si poate e adevarat ceea ce au comentat unii pe aici, că se putea mai bine să fie argumentat… sunt de părerea că viața publică și privată trebuie să fie aceeași doar că ideea aici cred că este ( dacă te numești ( ești) creștin nu te da mare pe internet cu toate apucăturile tale ce nu au legătură cu identitatea ta în Cristos) Nu am fost chemați să facem noi creștinii istoria muzicii firești și să bata talăngile noastre din urechi mai ceva ca si clopotele unei Biserici .. Nu obișnuiesc să comentez prea mult pe bloguri pentru că nu mă pricep și nu mă pasionează dar mă gândesc dacă acțiunea fetelor acestea au avut ca scop proslăvirea lui Dumnezeu? Dacă eu aș fi fost necreștin în urma acestei acțiuni l-aș fi căutat pe Dumnezeu, s-au nici nu m-ar fi interesat? Nu vreau să judec doar ridic aceste întrebări

  Romani 14:8  Căci dacă trăim, pentru Domnul trăim; şi dacă murim, pentru Domnul murim. Deci, fie că trăim, fie că murim, noi Suntem ai Domnului.

  căci dacă cântăm pentru Domnul cântăm.

  Romani 6:13  Să nu mai daţi în stăpânirea păcatului mădulările voastre, ca nişte unelte ale nelegiuirii; ci daţi-vă pe voi înşivă lui Dumnezeu, ca vii, din morţi cum eraţi; şi daţi lui Dumnezeu mădulările voastre, ca pe nişte unelte ale neprihănirii.

  Apreciază

 31. 1) Întrebi dacă e frumos să facă asta. Răspunsul este evident: este frumos să facă asta. Și tot evident e că aici apelăm la simțul estetic propriu sau eventual putem să spunem că a fost frumos pentru cei care au răspândit clipul. Iar duhovnicesc de ce n-ar fi? Înțeleg că dacă te apuci să încadrezi duhovnicescul între niște scânduri ca cele de sicriu puține vor intra în copârșeul tău.

  Fetele astea nu trebuie să-și facă o apologie. Tu ar trebui să-ți argumentezi „întrebările”. Dacă întrebi „e duhovniecesc?” intenționând să transmiți că nu este duhovnicesc atunci mă aștept să nu pui întrebarea de parcă toți cititorii ar sări în sus cu răspunsul „nu e duhovnicesc”. Iată că eu spun „e duhonvicesc” și aduc la fel de multe argumente precum ai adus tu pentru „nu e duhovnicesc”. Ar trebui să te mulțumească scorul 0 – 0.

  2) Le-a stat bine fetelor. M-am uitat cu soția mea la clip și nu a fost jenant. Dar oricum cele atacate de „extremiști conservatori fanatici legaliști irelevanți și bătrâni” nu sunt numaidecât din zona gri. Tocmai pentru că sunt extremiști își permit să atace chestiuni din zona albă de parcă ar fi din zona neagră. Sunt în zona gri când oameni rezonabili de o parte și de alta își exprimă dezacordul. Extremiștii cu greu greu pot fi rezonabili.

  3) Vor avea efectul de a mai dezgheța niște minți. De a genera niște gânduri în plus față de cele date în doze foarte mici de către o comunitate creștină care este în mare parte o sinucigașă din punct de vedere intelectual.

  Să nu crezi că „fetele noastre” vor ieși dintre scândurile de la copârșeu și se vor îmbrăca la fel. Le este prea frică să fie marginalizate social de către comunitatea din care fac parte, le este frică să nu fie criticate și își doresc să fie acceptate. Dacă va face o treabă bună, comunitatea creștină le va putea condiționa acceptarea și să le impună astfel să se îmbrace „așa cum trebuie”. Stai liniștit, sunt mecanisme psihologice destul de puternice în joc și astea trei fete nu vor reuși să le destructureze.

  4) Să facem bine diferența? Păi probabil atunci că nu aveai ce căuta în public cu aceste gânduri. Sau nu încă. Trebuiau cizelate, ca să nu-ți iasă pe gură nicio vorbă fără folos, etc. Dar nu. Tu ai ținut să-ți dai drumul în public de parcă ai avea diaree și nu mai poți aștepta până ajungi la WC-ul privat.

  La fetele astea am văzut altceva decât la tine. Să nu crezi că ele și-au dat drumul în public că nu mai puteau răbda până la WC.

  În cazul lor este vorba de pregătire, de muncă. De repetiție. De dorința de a face ceva bine, de a fi responsabile.

  Nu văd același lucru în cazul articolului tău însă.

  5) Este vorba așadar de subiecte vechi de când creștinismul și tu ești în stare să oferi doar întrebările legate de aceste subiecte vechi precum creștinismul? Și ce sens are să le pui dacă oricum nu dai un răspuns? Fetele se pare că și-au dat un răspuns.

  Poate că unii oameni nu au o latură seculară. Poate că ei cred că atunci când au fost mântuiți au ajuns în starea de „a face totul ca pentru Domnul” și atunci nu trebuie să-și bată capul cu întrebări pe care doar cei care cred că există părți în viața lor care nu au nicio legătură cu Dumnezeu.

  6) Aici ți-ai tăiat propriile aripi. Păi tu așa îți lași amprenta? Cu articolul acesta nepregătit și într-un „stil superficial de gîndire și exprimare” (expresia lui Alin Cristea de mai sus)?

  Dar nu este vorba despre tine aici, nu-i așa? Este vorba despre fete. Ele trebuie să-și lase amprenta frumoasă.

  Văd că ai o problemă că părerea lor despre istoria muzicii românești „în mare parte nu a fost negativă”. Dar trebuia să fie negativă în mare parte? Sau ce vrei să spui aici? Noi trebuie să venim în lume și despre orice găsim, valoros sau nu, să avem părere negativă? Dacă nu asta ai vrut să spui atunci vezi că exprimarea ta a lăsat o amprentă foarte proastă. Dacă asta ai vrut să spui atunci gândirea ta a lăsat o amprentă foarte proastă. Alege care a fost și îndreaptă, cere scuze, fă ceva.

  Apropo, chestiunea cu acele „cârciumioare” a fost de-a dreptul penibilă. Sigur că putem cânta despre cârciumioare. Sau ce, ai o problemă cu acest cuvânt în sine? Dacă David poate cânta să le „zdrobească dinții din gură” tocmai în Psalmi (vezi Psalmul 58) care e problema cu această „cârciumioară”?

  7) Ce muzică o fi în bordeluri? Sunt curios. Dar sigur că nu poți să face ce ai propus tu. Poți să faci ce ai propus doar dacă sunt blesteme ca cel cu „zdrobirea dinților din gură”, dacă e din bordeluri deja nu mai poți. (Înțelegi? E tot un punct amplificat aici.)

  Apreciază

  1. 1. Nu mă refeream la frumos din punct de vedere estetic. I-am răspuns și unui comentator, mai sus, asupra aceleiași observații. Uite care era contextul în care am întrebat: „fete pocăite trebuie, pot, e de așteptat, e frumos, e duhovnicesc să facă asta”. Mă refer la frumosul duhovnicesc, creștinesc (al pocăitului). Nu am absolut nici un dubiu că din punct de vedere estetic este frumos ce au făcut. Absolut deloc nu mă îndoiesc. Marius, cum definim duhovnicescul? Cum vrei tu sau eu? Problema este că astăzi fiecare își dă cu părerea despre absolut orice și orice definiție este contestată. Dar problema mai mare este că atunci când ajungem să definim anumite concepte după Scriptură fiecare își alege, aleatoriu (sau cine știe după ce criterii), ce reguli de interpretare dorește el (deși am mari dubii că masele ar avea reguli de interpretare gândite). Deci ce înseamnă duhovnicesc, din perspectiva ta? Accept scorul tău după ce îmi răspunzi.

   2. Le-o fi stat bine, nu zic nu. Întrebarea chiar nu e și nu a fost dacă le-a stat bine. Nu intru în altă dezbatere ca să clasific ce e în zona gri și ce nu sau cine este extremist și cine nu. Cel puțin acum nu e fundamental asta. Întrebarea pe care eu am pus-o avea un alt context, pe care l-am precizat acolo: „nu trebuie ca să fie definite de credința ta creștină?” Dacă ție gesturile respective, îmbrăcămintea, atitudinile, elementele decorative personale ți s-au părut creștinești … atunci nici nu cred că mai vreau să discut despre chestiunea asta. Știu unde să te încadrez și îmi imaginez (speculând, bineînțeles) și care e motivul pentru care ai mentalitatea asta.

   3) Cu siguranță că e sinucidere intelectuală dacă nu cânt „eu vara nu dorm” sau că „te-aștept la cârciumioara de la colț.” Dezghețare plăcută. Eu nu îmi doresc să mă dezgheț pe mine așa și nici să-mi dezgheț copiii în acest fel. Treaba asta e cu bătaie lungă. Ne vom vedea copiii și îi vom avea fiecare cum i-am dezghețat. Mă tem că va trebui să plângem pentru mântuirea lor când va fi puțin cam târziu. Și nu pentru că au ascultat muzica asta. Insist să accentuez asta. Ăsta e doar un efect ales aleatoriu de mine. Problema e mult mai profundă.

   Nu subestima potențialul fetelor. Văd unde țintești prin sarcasmul tău. De ce modul în care se îmbracă nevastă-ta nu este un alt copârșeu? Oare nu îi este ei prea frică să fie marginalizată social de comunitatea în care se perindă? Oare nu îi este și ei frică să nu fie acceptată? Dacă aceste fete, ca multe altele, au fost destructurate de cultura, mentalitatea, societatea căreia îi sunt victime? Și dacă ai fost și tu în același fel destructurat și acum argumentezi în acest fel tocmai pentru că ai fost o victimă a destructurării? Bineînțeles că nu ți se va părea că ai fost în acest fel și că prin libera ta gândire și alegerile tale perfect libere ai ales să gândești și să te comporți în acest fel. Toți putem spune la fel despre noi înșine.

   4. Tocmai pentru acest motiv am pus atât de multe întrebări. Să cizelez și să cristalizez gândurile împreună cu ceilalți. Bineînțeles că mi-am dorit o altă atmosferă. În public sunt mai multe șanse de cristalizare decât în altă parte. Și mi-am luat riscurile iar acum plătesc pentru asta discutând cu acești oameni.

   Nu contest pregătirea, munca, repetițiile, dorința de a face bine și de a fi responsabile. Dorința e una, efectul e altul (cel puțin în mod potențial pot fi diferite). Contează puțin ce vezi tu, sau alții, la articolul meu. Mă mulțumesc cu argumentele tale. Afirmațiile de acest gen mă lasă rece. Dacă te abții de la ele avem șansa să ajungem la esența problemei. Dacă nu, argumentăm și între timp mai batem și câmpii sub pretenția că avem o înțelegere psihologică mai profundă asupra lumii și a celor cu care discutăm.

   Faptul că am oferit doar întrebările nu înseamnă că sunt în stare DOAR să ofer întrebări. Am motivele mele pentru care am făcut acest lucru. Și îți spun unul dintre ele: tocmai pentru ca să nu se găsească oameni, parțial ca tine, care să tragă cu tunul în mine înainte să fi gândit pentru ei înșiși subiectul adus în discuție. Am pus întrebări și pentru că am vrut să fie privită problema și dintr-un unghi specific. Alții pot să privească din ce perspectivă vor, eu vreau din perspectiva aceasta. Dacă merită, dacă e bună sau rea dacă are logică, dacă are sens … rămâne de văzut. Asta facem în comentarii. Cristalizăm și concluzionăm.

   Tocmai asta am încercat să lămuresc în comentarii: că latura seculară și cea creștină sunt întrepătrunse și că una o definește pe cealaltă și aici mi se pare falimentul lor și al tău.

   6. Ele și-au lăsat amprenta frumos, estetic vorbind. Din alte puncte de vedere, rămâne de văzut. Piesele care sunt prezentate acolo sunt de referință. O grămadă din acele piese au porcării în ele care nu merită cântate, recitate, amintite … decât poate pentru o eventuală critică și lecții de a nu face și a nu spune în acel fel. Da, noi trebuie să venim în lume și tot ce este o lucrare a întunericului (ceva greșit, păcătos) să osândim. Nu spun că totul trebuie osândit oriunde, oricum, față de oricine. Dar trebuie osândit. (totuși, aici nu avem de-a face cu fete din lume, cel puțin așa se spune).

   Tu ești serios? Ți se pare că e același lucru să cânți vesel despre cârciumioare (și alte porcării) și a dori ca dușmanii Domnului să fie zdrobiți?

   7) David purta războaiele Domnului, dușmanii lui erau și dușmanii Domnului. A fost un mod unic în istorie – modul în care Dumnezeu a lucrat prin Israel și împărății care l-au condus. În alte ocazii, ca și Psalmul menționat de tine, el pur și simplu dorește puritatea poporului și de aceea vrea ca cei nelegiuți să fie extirpați. Dorința lui este din pasiune pentru gloria lui Dumnezeu, binele și sfințenia poporului. Cazul acela nu are legături cu discuția noastră. Chiar l-ai ales prost.

   Apreciază

   1. Andrei,

    1) Dacă voiai să te referi la frumos duhovnicesc puteai spune „frumos duhovnicesc” și nu „e frumos, e duhovnicesc”. Așa nu ai făcut decât să te repeți inutil și să induci în eroare audiența care ia în considerare virgula. Dar în fine, fie vorba atunci despre frumos duhovnicesc și să pornim de aici.

    Dar ai atins un punct interesant care duce discuția la alt nivel: modul în care definim duhovnicescul. Susții că „Problema este că astăzi fiecare își dă cu părerea despre absolut orice și orice definiție este contestată.” Așadar dacă asta e problema soluția ar fi ca doar unii să-și dea cu părerea și nu orice definiție să fie contestată. Dar cine să fie privelegiații? Pastorii, pastorii cu grade academice, cei din comitete? Și mai ales cine decide care sunt privelegiații? Texte de felul „Dumnezeu decide” sunt frecție la picior de lemn – pentru că apoi se ridică problema interpretării voii Lui și se ridică alte întrebări.

    Faptul că masele nu ar avea reguli de interpretare gândite nu spune nimic. Pentru că nu există niciun fel de garanție că cei care au totuși reguli de interpretare gândite au de fapt și reguli de interpretare gândite bine.

    Acum te rog să fii atent ce ai făcut: ai folosit cuvântul duhovnicesc și ai sugerat că nu este duhovnicesc ceea ce aceste fete au făcut – evident că nu ai definit nici ce este duhovnicesc și nici nu ai prezentat vreun argument de ce n-ar fi duhovnicesc ce au făcut aceste fete (orice ar fi acel duhovnicesc). Eu am venit și am subliniat ideea că doar ai trântit cu „e duhovnicesc?” fără să aduci vreun argument spunând că „e duhovnicesc” neaducând nici eu vreun argument.

    După acest proces se pare că eu sunt cel care are în cârcă definiția duhovnicescului deși tu ești cel care a adus subiectul în spațiul public și a acuzat niște fete.

    Nu poți întoarce discuția cum vrei tu aici. Nu e duhovnicesc să faci așa (sic). E manipulator pentru cei care procesează mai încet.

    Dacă ai îndrăznit să sugerezi că nu e duhovnicesc fără a defini duhovnicescul și fără a argumenta că nu e duhovnicesc acum după ce am subliniat acest lucru ar trebui să îndrăznești și să definești și să argumentezi aceste lucruri, nu să mă pui pe mine să le fac.

    2) Ca să intru în gura leului, mi s-au părut creștinești elementele decorative și restul elementelor. Nu mi s-au părut însă „pocăiești”, nu mi s-au părut a se potrivi cu anumite „subculturi” dezvoltate de anumite grupuri de creștini. Sigur că toate aceste „subculturi” se îmbracă, vorbesc, gândesc, muncesc fix ca Hristos. Și tocmai de aceea le este foarte ușor să încadreze oamenii direct după haină în tot soiul de categorii. Sunt atât de profunzi în gândire și cu mirosuri atât de dezvoltate încât o bucată de haină este suficientă pentru „încadrări”, „catalogări”, „excluderi”, „judecăți”. Las-o în colo de inimă. Sper că apreciezi ironia.

    Dar acum să revenim la „contextul” tău, și anume: „nu trebuie să fie definite de credința ta creștină?”. Te referi aici dacă ar trebui să fie definite de credința lor (a fetelor) creștină sau de credința ta (Andrei) creștină?

    Probabil că după credința lor creștină sunt definite foarte bine și se potrivesc. Aha, că nu se potrivesc cu credința ta creștină este altă poveste. Nu cred că a fost vorba nici de poticnire sau ispitire pentru alții. Sper că nu sunt bărbați prin biserici care se excită sexual de la o pereche de blugi sau de cercei. Dacă e așa, atunci mă întreb cum umblă pe stradă.

    Din câte văd fetele astea au de îndeplinit o misiune imposibilă – să se potrivească atât cu credința lor creștină cât și cu credința ta (și a altora). Ce se întâmplă dacă diferă credințele?

    Cred că nu ar strica să fii mai realist când ridici astfel de întrebări.

    3) Aici ai răstălmăcit ceea ce am susținut. Eu am făcut o afirmație (din observațiile proprii) legate de faptul că o parte din comunitatea creștină este o sinucigașă din punct de vedere intelectual. Nici urmă în textul meu să fi spus că dacă nu asculți muzica x te sinucizi intelectual.

    Ai pus fain problema legat de ideea de destructurare, dar ai omis faptul că s-ar putea să nu fi fost niciodată mai structurat de atât. Da, s-ar putea aplica în unele cazuri ceea ce ai spus acolo. Eu doar am dat asigurări că aceste fete nu vor reuși să facă mare lucru – dacă un pastor, un mamă și o tată pun problema la nivel relațional cu fetele lor într-un mod similar cu ce se vede în multe predici / articole de pe bloguri de mame și tați, atunci fetele astea trei constituie un pericol nul. Acesta este punctul meu.

    Poți încerca să întorci acest punct împotriva mea dar nu merge, mai ales pentru că nu mă cunoști. Așa că hai să ne referim la ceea ce spunem (asta cunoști) nu la speculații inutile.

    O chestiune comică: e ciudat că tocmai un calnvinist se apucă să vorbească despre absența alegerii libere în cazul soției mele.

    4) Răspunsul pe care mi l-ai dat aici mă face să cred că ești un potențial pericol public pentru alți oameni.

    În începutul articolului tău spui că „am totuși dubiile mele că ar lua aminte serios la ceea ce vreau să spun.”, așadar ai ceva important de spus și chiar dacă nu poți chestiona dragostea și omenia fetelor „ai totuși” dubii că ar lua „aminte”. Când e vorba de luat aminte se presupune că spui ceva important, avertizezi, oferi valoare – interprinzi o activitate care merită luată în seamă.

    Dar acum ne trezim că tu ai vrut doar să-ți cizelezi și să cristalizezi niște gânduri împreună cu ceilalți. Te citez: „Să cizelez și să cristalizez gândurile împreună cu ceilalți.”.

    Ai vrut niște șanse de cristalizare, le ai acum. Dar atunci ce a fost cu luatul aminte. Adică tu aduci în public niște gânduri pe jumătate terminate, exprimare deficitară, argumentare zero – și speri că din acest nimic să iasă totuși ceva și „ai dubiile tale că fetele nu vor lua aminte”. Păi nu mai bine spuneai că „nu-ți contești propria gândire și exprimare dar ai dubiile tale că fetele nu te vor lua în seamă tocmai din cauză că ai scos din minte niște chestiuni nedigarate”?

    Era mai onest să pui așa problema decât să arunci cartoful în curtea fetelor.

    În plus aici subiectul era „Să facem bine diferența între spațiul public și privat.”, acum tu de fapt te referi al „latura creștină și seculară”. Măcar hai să stăm pe subiect: tu scrii în articol public – privat, eu îți răspund la povestea cu public privat și acum vii și mă găsești falimentar pe mine și pe cei care se întâmplă să fim în dezacord cu tine în domeniul definirii reciproce dintre latura creștină și cea seculară. Pari un pic confuz (deși sincer cred că ești doar grăbit și nu gândești mult înainte să scrii – văd cu ce frecvență apar comentariile tale, le primesc pe email).

    6) Așadar nu ai nimic de spus aici decât că rămâne de văzut cum au lăsat altfel de amprentă decât cea estetică. Și atunci oare nu era mai bine de așteptat și văzut înainte de a vorbi?

    Dar stai, că în articol spui că „ele au lăsat-o clar” (te referi la amprentă). Nu spui ce amprentă, doar că și-au lăsat-o clar. Și spui că în mare parte nu a fost negativă – ceea ce implică faptul că în mică parte a fost totuși negativă. Deci problema este că nu au făcut grimase la toate melodiile la care ai fi vrut să facă grimase.

    Legat de întrebarea „Ți se pare că e același lucru să cânți vesel despre cârciumioare (și alte porcării) și a dori ca dușmanii Domnului să fie zdrobiți?” – nu mi se pare același lucru. Mi se pare mult mai grav să cânți blestemând decât să cânți vesel despre cârciumioară. Știu pe cineva care se ruga să-i fie iertați dușmanii.

    7) Aici se pare că argumentezi „dorința de zdrobire a dinților” ca fiind justificată de o altă dorință mai înaltă din punct de vedere moral. Oare nu poate fi aplicat acest lucru și în cazul fetelor. Poate că doresc ceva mai măreț și acest mic eveniment este ceva infim pe lângă pasiunea lor.

    Dacă merge la David cu zdrobitul dinților (ceea ce tu nu ai de unde ști), de ce nu ar merge și în cazul fetelor? De ce e David mai justificat să blesteme (blesteme care au rămas în istorie) decât fetele astea să facă o chestiune mai moderată? Amprente și amprente.

    Cazul are legătură. Pentru că e vorba de o cântare. Și ești nedrept: pentru că omul blesteamă în stânga și-n dreapta și este justificat de gloria lui Dumnezeu, dar când unii creștini de azi încearcă să fie relevanți pentru aceeași glorie sunt numaidecât condamnați de oameni asemănători cu tine ca profil (și dacă nu chiar blestemați, măcar vorbiți de rău).

    Apreciază

   2. Errata: Înainte de „Și spui că în mare parte nu a fost negativă – ceea ce implică faptul că în mică parte a fost totuși negativă.” textul meu se referă la „amprentă”, dar de la citatul redat (implicit și textul citat) mă refer la părerea fetelor.

    Felul în care am scris inițial în text indică o referire tot la „amprentă”, ceea ce nu e intenția mea.

    Apreciază

   3. 1. Ți-am spus scopul pentru care articolul a fost în mare parte conceput din întrebări. Când am fost întrebat am sugerat în comentarii ce cred eu că înseamnă duhovnicesc: duhovnicesc e ceva ce aduce cinste lui Dunnezeu, realizat in dependență de Dumnezeu, făcut după criteriile lui Dumnezeu, în credință, conform cu voia Lui revelată (nu după capul tău), cu atitudini corecte (asa cum le definește Biblia), cu motivații corecte, realizat prin puterea Duhului Sfânt. Se regăsesc astea in acel colaj? Bineînțeles că definiția mea nu este exhaustivă dar nu cred că este greșită. Aș putea spune despre acest colaj că îndeplinește toate aceste criterii – Filipeni 4:8 „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”

    Virgulele nu sunt folosite doar pentru a separa și enumera elemente complet diferite ci pentru a enumera elemente care se leagă unele de celelalte, care se întrepătrund, care poate exprimă o mare parte din cel anterior sau ulterior, care se suprapun (fiind poate sinonime). Așa că atunci când am pus virgulă nu am vrut deloc să înțelegi că frumos ar fi din altă categorie decât duhovnicesc. În plus, contextul te ajuta ușor să înțelegi la ce m-am referit. Cuvintele pocăit, duhovnicesc (și celelalte) îți arătau clar la ce m-am referit.

    2. Credința creștină e una singură. Nu există credința mea și credința ta. Poate modul în care ne exprimăm este diferit sau cum experimentăm această credință. Dar ea este una singură. Aici mă refer la principii, la ceea ce experimentezi în nașterea din nou și venirea Duhului Sfânt în viața ta.

    3. Eram ironic la toată treaba cu alegerea … Ce vroiam să spun este că aparentele preferințe libere pentru CEVA (orice vrei tu) sunt de fapt determinate de mulți factori pe care nu avem acum timp să-i dezbatem. Și vroiam să subliniez că a te îmbrăca cumva (Spre exemplu) nu ține neapărat de motivațiile precizate de tine (deși sunt de acord că în foarte multe cazuri ele sunt prezente exact așa cum le-ai spus – nu numai la conservatorii extremiști ci și la cei așa-auto-numiți liberi în Hristos, descuiați la minte și dezghețați) ci de mulți alți factori care intervin în viețile noastre și pe care nu îi conștientizăm atât de ușor – devenind un fel de victime.

    4. Nu absolutiza tot ceea ce spun. Nu am spus că singurul lucru pe care am vrut să îl spun este să cizelez. Dar acesta a fost unul dintre scopurile mele importante.

    Când am spus că fetele nu vor lua aminte nu mă refeream că nu vor lua aminte la ACEST articol ci la o potențială argumentare cu ele pe baza clipului respectiv. Și când am spus că am dubii că vor lua aminte – am lăsat o urmă de îndoială (care poate fi mai mare sau mai mică). Deci, nu am spus că ele nu ar lua aminte, în mod sigur, ci că s-ar putea să fie așa și că s-ar putea, de asemenea, ca eu să mă înșel deoarece nu sunt nici prooroc, nici vrăjitor și nici adevărul absolut (cum, se pare, că nu am reușit să vă conving pe unii dintre voi).

    Activitatea mea poate fi de valoare – pentru o anumită categorie de oameni, și poate fi considerată fără valoare – pentru o altă categorie de oameni. Fetele s-ar putea să fie dintr-o categorie anume care să nu ia aminte la ce spun eu – nu pentru că ceea ce spun eu nu are valoare sau nu merită luat în seamă ci nu merită luat în seamă de ele. Fac un exercițiu de logică deși ar trebui să curm ideea asta de la început.

    Nu amice … nu sunt confuz (deși par). Uite la ce mă refer: în cazul nostru am atras atenția asupra acestui colaj prin mai multe filtre. Un filtru este: privat vs public. Alt filtru este: partea seculară – partea religioasă. Ele se întrepătrund dar sunt totuși diferite și le-am tratat în idei diferite.

    Acum, eu nu te-am găsit falimentar (pe tine sau pe alții) în definirea reciprocă a laturii creștine și seculare deoarece doar latura creștină definește pe cea seculară (când e invers, de fapt, e definită o latură pseudo-creștină).

    Îmi las varianta asta: că sunt neclar în ce spun, altfel nu înțeleg (deși există și altă variantă) cum poți să-mi înțelegi cuvintele în acest fel distorsionat și confuzionant până și pentru mine. Măcar prezintă confuziile așa cum le fac eu fiindcă nu mai înțeleg nimic dacă le reproduci cu confuziile tale.

    6. După ce aștepți s-ar putea să fie prea târziu. De aceea eu am CHESTIONAT și nu atât de mult CONDAMNAT. Am chestionat pentru a afla răspunsuri și a trage concluzii, evident. E o diferență. Nu asta de deranja la un moment dat? Că am chestionat prea mult? (și nu am fost precis etc)

    Problema nu e că nu au făcut grimase la toate melodiile la care cred eu că ar fi trebuit să facă grimase – ci dacă ar fi trebuit să facă colajul ăsta în întregime. Sub nici o formă nu sugerez că ar fi trebuit să facă grimase la unele piese și la unele nu. Deloc, pun sub semnul întrebării justificarea, pentru un creștin, să facă un astfel de colaj al muzicii ușoare românești.

    7. Se poate aplica. Care o fi dorința aceea care poate depăși faptul că rezultatul unui astfel de colaj ar putea, să presupunem, să facă mai mult rău decât intenția lor de a face bine (presupusa aceea dorință superioară).

    Am de unde ști … deoarece am citit Psalmul respectiv și poți face ușor aceleași observații. David e justificat datorită chemării sale unice, datorită statutului și poziției sale și pentru că era reprezentat ales de Dumnezeu uns cu Duhul Sfânt, profet, împărat etc. Fetele astea nu sunt. Nici eu , nici tu.

    Aha! punct ochit punct lovit. Deci era vorba de relevanță, nu? Uite, să presupunem că fetele încearcă să fie relevante pentru gloria lui Dumnezeu. Trebuie ele să fie relevante în acest MOD? Scuză scopul mijloacele? Unde ne cere Dumnezeu să fim relevanți? Mi se pare că e sacrificată gloria lui Dumnezeu pentru relevanță deși nu contest DELOC intenția lor (nu acum). Dumnezeu ne-a lăsat și SCOPUL (gloria Lui) dar și METODELE prin care să împlinim acest scop. Nicăieri nu găsesc că metoda ar putea fi suprapusă pe ideea de relevanță. Nu o găsesc în Biblie. Dumnezeu are dreptul de a-și alege metodele pentru scopurile pe care vrea să le atingă și nu găsesc că a zis undeva: așa vorbește Domnul, trăiți pentru gloria mea în mijlocul lumii devenind relevanți pentru ei, fiecare conform mediului în care se află (Epistola către cei relevanți, capitol 5 versetul 2).

    Apreciază

   4. Andrei,

    Tocmai faptul că trebuie să te apuci să faci teoria virgulei, să rectifici, să tai de aici și să adaugi dincolo indică faptul că articolul tău a fost unul la repezeală, superficial și cu puțină gândire investită.

    Am văzut că ai mai scris un articol care răspunde la confuzia provocată de articolul prezent mai sus. Nu cred că ai scris degeaba acel articol.

    Ocupi mai mult spațiu rectificând decât având un dialog pe temă. Ești un soi de țintă mișcătoare care se retrage ba într-un ungher, ba în altul. Oare pot să mă refer la ceva din ce ai spus fără ca mai apoi să spui că de fapt acel lucru înseamnă altceva?

    Admit și posibilitatea ca limbile noastre să fie atât de diferite încât să nu mai aibă sens dialogul, dar mă întreb cum de tu trebuie să rectifici într-un iar eu nu.

    Poți dacă vrei să concluzionezi că habar n-ai care e scopul fetelor și că tu cunoști doar mijlocul (pe care se întâmplă să nu-l consideri potrivit).

    Legat de relevanța respectivă – eu am adus-o în discuție la nivel de posibilitate. Nu cred că cineva ar trebui să se compromită în vreun fel pentru a fi relevant (nu acesta este subiectul, așa că nu merg aici mai departe).

    Dacă e să rămâi cu ceva din acest dialog sper să fie o înțelegere mai bună a motivului pentru care te exprimi deficitar: eu cred că te pripești, scrii prea repede și gândirea rămâne în urmă.

    Apoi mai e un citat din Lewis: „Don’t use words too big for the subject. Don’t say infinitely when you mean very; otherwise you’ll have no word left when you want to talk about something really infinite.”

    Dacă îți vei reciti articolul/comentariile vei vedea că absolutizezi în mod inutil. A spune toți acolo unde „unii” de fapt te lasă cu imposibilitatea de a spune „toți” atunci când vrei cu adevărat să exprimi „toți”.

    La fel cum ție îți plac discuțiile, îmi plac și mie. Constat însă că ce facem noi aici nu e folositor. Pentru a vedea mai clar ce vreau să spun – urmărește linia de la primul meu comentariu din acest lanț până la ultimul tău comentariu.

    Cred că noi ar trebui să avem prima dată o dezbatere despre dezbatere și apoi să discutăm despre fetele astea. Ai rectificat atât de mult încât eu chiar nu mai știu ce vrei să spui. Poate nu știi nici tu ce vrei să spui.

    Apreciază

   5. De ce nu te-ai întrebat tu de ce nu stii care e valoarea virgulei si ca ti-am făcut un favor cand ti-am explicat fara sa te ard ca nu stii lucruri elementare? Oare e problema mea că trebuie să-ți explic regula contextului pentru a înțelege o propoziție atât de simplă? Faptul că mulți dintre voi nu înțelegeți nu înseamnă că mulțimea are dreptate (deși potențial, ca principiu, există varianta asta) ci că nu e atentă și e ignorantă etc.

    Nu am rectificat nimic, nici tăiat. Am adăugat și explicat. Adăugarea nu implică tăiere. Poate implica o lipsă sau termeni generali folosiți. Poate dar nu e sigur. Am explicat nu pentru că m-am exprimat greșit ci din motive pe care le explic imediat.

    De ce esti pornit de la început ca eu sunt greșit? (Deși văd normală atitudinea asta deoarece niciunul nu recunoaștem ușor ca celălalt e corect iar eu greșit).

    De ce să nu te întrebi tu cu privire la faptul că nu poți pune lucrurile în categorii distincte, că nu ai înțeles scopul articolului si forma lui – nu pentru ca am fost neclar ci pentru ca aveți deja o agendă dinainte să citiți ce spune omul, că încercati prin argumente nu să luați apărarea fetelor ci a unui tip de comportament si filozofie a vieții pe care le trăiți deja din abundență.

    Poate nu stiu ce vreau sa spun dar poate știm. Aici duce termenul „poate” nu? Cine e imprecis?

    Vorbesc de ani de zile cu oamenii pe diverse subiecte și am invatat ceva ce mi-ai confirmat si tu: ca nu suntem exacti si precisi. Dar mai e ceva: venim cu definiții personalizate, cu backrounduri diferite, respiram în medii uneori opuse. Asa ca ar trebui sa ne chinuim multă vreme in a înțelege mediul celuilalt (greșit sau nu).

    Apropo de toți. Mi-e teamă că nu vei găsi un simplu exemplu în care să-l fi folosit pentru a mă referi la unii. Așa că faci inserții de aparente greșeli în mod gratis și dezinformator.

    Apreciază

   6. Andrei,

    Deja devine pierdere de vreme. Eu mai multă nu voi pierde. Ai văd că destui aici cu care să faci pe arogantul.

    Nu recunoști nici chestiuni pe care le-ai scris cu mâna ta. Te las doar cu un exemplu de absolutizare gratuită și tâmpă. Pentru a o localiza citește-ți articolul:

    „Miley Cyrus a fost sacrificată pe toate blogurile posibile fiindcă prezintă un model nebunesc pentru fetele noastre”

    Apreciază

 32. Am citit in mare parte comenturile afisate in legatura cu acest clip si din ce am observat au fost pareri de toate felurile ,toate bineinteles plecand de la prejudecati si pe fundamentul Bibliei.O sa pun problema in alt mod pt ca consider ca raul e la radacina si anume :nu parerile sunt problema ci substratul care alimenteaza totul si anume convinegerile pe care le aveti pe seama unei carti care prezinta o contradictie puternica cu realitatea si ridica multe semne de intrebare daca ESTENTA PE CARE va bazati e adevarata.Unu la mana istoric vorbiind biblia e desfiintata din start de descoperirile stiintifice (dupa Biblie pamantul ar fi de vreo 6000 ani)in contradictie cu multiplele descoperiri.care atesta o varsta de 4.5 miliarde ani2.Sursa inspirationala din vechile scrieri egiptene :Zeii Osiris,Horus 3.Moral:tarile cu inalt grad de educatie si care nu cred neaparat intr-o entitate superioara ca:Australia,Suedia,Canada,Olanda prezinta o rata a crimelor si a violurilor mult mai mica etc decat in tarile unde mesajul biblic abunda.Ok cred ca adevarata problema este aici pt ca daca am elimina toata aceasta sursa „onorabila dar invechita „precum zicea Albert Enstein din care pleaca atatea pareri si atata confuzie s-ar putea sa avem o sansa in a ne accepta si a trai in pace si deasemenea a ne
  focusa pe adevaratele probleme ale omenirii.Si o ultima intrebare in incheiere :Care sunt dovezile tale ca ceea ce crezi este si adevarat si ar trebui sa ne ghidam in ECOSISTEMUL ASTA AL iIGNORANTEI pe care il afisezi ,pulsand atata judecata cu privire la cum ar trebui sa fie altii .PEACE

  Apreciază

  1. Cu tot respectul, ești pe lângă subiect. Articolul ăsta nu este apologetică creștină. Pornim de la niște presupoziții în care deja credem. Tu negi temeliile și bazele. Discuția pe care încerci să o deschizi e prea amplă și mult mai grea decât îți imaginezi. Citește și altceva decât cărțile alea din care te-ai alimentat. Oricum, la câte comentarii am citit la acest articol îți promit că ai câțiva potențiali convertiți la ateism sau agnosticism din modul în care acești oameni nu înțeleg absolut nimic din Scriptură și absoluturi.

   Apreciază

 33. Andrei,
  articolul tau e bine venit in lumea ‘pocaita’ de azi, lipsita de discernamant si dornica de afirmare si recunoastere. Eu sunt dintre cei care au ‘savurat’ clipul si apreciez talentul deosebit al fetelor, cred ca sunt pregatite in domeniul muzical si foarte daruite. Pentru ca in general nu sunt lipsita de simtul umorului, am apreciat pe alocuri chiar si ironia si umorul fetelor si modul in care au legat unele melodii. Pe moment nu m-am intrebat daca au facut bine ce au facut, am apreciat colajul din punct de vedere artistic, cum cred ca a si fost menit sa fie apreciat. Eu cred in frumusetea harului comun si cred ca talentele si creativitatea oamenilor in general sunt de apreciat, si fara sa ma supun unei influente nepotrivite, cred ca e un lucru ‘normal’ si ma astept ca oamenii sa cante despre dragoste si bautura si alte lucruri care le aduc bucurie si le ‘improspateaza’ viata si nu de putine ori am zambit la modul amuzant/artistic/inteligent in care aceste idei au fost expuse in muzica/literatura/arta in general (un zambet amar de multe ori, ce-i drept). Eu am dilemele mele despre cum sta treaba cu harul comun, si cred ca nici tu nu pretinzi a detine adevarul absolut in aceasta privinta. Cred ca multe elemente ‘din zona gri’ au fost duse de multi intr-o extrema sau in alta si cred ca e foarte important sa gasim si sa practicam acest echilibru cand e vorba despre unele lucruri. Personal, nu imi face placere sa ascult muzica ‘necrestina’, sa ma uit la filme, sa citesc romane si etc.in care sunt expuse si promovate idei false, ostile crestinismului si opuse lui Dumnezeu si adevarului sau, dar atunci cand o fac, cu un scop sau altul, nu mi-e imposibil sa inteleg mentalitatea autorului/artistului si chiar sa ma amuz pe seama unor aspecte surprinse acolo. Desi nu cred ca este OK sa ‘glumim cu pacatul’, ma intreb in acelasi timp cum a putut Domnul Isus sa fie prietenul pacatosilor si sa participe la ospetele lor fara ca acestia sa trebuiasca sa opreasca muzica si sa incheie dansul, devenind dintr-o data seriosi. Nu cunosc intentia fetelor si relatia lor cu Isus si pacatul, cu toate astea cred ca e posibil ca niste fete cu adevarat crestine, care iubesc muzica si arta sa ‘guste’ aceasta viziune ‘lumeasca’ despre dragoste si viata, s-o ironizeze pe ici pe colo fara sa o adopte neaparat si sa o promoveze. M-am gandit si eu ca poate unele melodii ar fi putut fi inlocuite cu altele (nu neaparat cele despre ‘carciumioara’- echivalentul barurilor de azi- care nu cred ca sunt locuri ‘interzise’ pentru crestini), eu nu cunosc asa de bine istoria muzicii romanesti, poate pur si simplu acestea li s-au parut mai potrivite pentru a surprinde aceasta ‘istorie’. Desi nu ascultam muzica ‘necrestina’ prea des la noi acasa (si daca o facem avem grija ce anume transmite), nici nu cred ca trebuie sa ne izolam in ‘ghetoul crestin’ si sa ascultam si sa savuram doar arta ‘crestina’, care trebuie sa recunoastem, mai ales cea actuala, da din patetic in jalnic. (poate ai citit cartea lui Michael Horton „Where in the world is the Church?”, pe acest subiect) Ma gandesc si la multele piese ‘crestine’ care au idei care mai de care mai bizare si mai departe de adevar, sau in care se repeta un vers de 7 ori si se face un show mostruos in timpul de ‘lauda si inchiare’ din biserica. Pe mine mult mai mult m-a dezgustat acest clip: http://www.youtube.com/watch?v=FSTQ-qsc13g , in care fetele astea sunt imbracate mult mai indecent si atitudinea lor e una nepotrivita in ‘inchinare’.
  Nu am inteles nici eu de ce spui ca daca ar fi facut-o la ele acasa, fara sa faca acest lucru public, ar fi fost diferit. Ma intreb daca e ok ca la mine acasa sa citesc poezie de.. Lucian Blaga, de ex., dar nu am voie sa ma filmez recitand-o si sa o incarc pe Youtube, pentru ca am reusit sa o fac ‘al dracului de bine’, cum zicea cinevamai sus. Nu stiu, eu chiar ma intreb sincer cum ar trebui sa luam lucrurile astea, fara sa o dam in supra-spiritualitati, cum spuneai si tu, si in acelasi timp fara sa traim in libertatea de a pacatui…
  Intrebarea asta pe care ai pus-o tu ( Până unde ducem linia dintre implicare culturală și socială și separare de lume? ) mi-o pus si eu destul de des, si trebuie sa fi de acord si tu, ca daca unii devin lumesti din cauza a prea multei implicari culturale, altii devin farisei si extraterestrii spirituali. Si cred ca uneori nu-i usor sa stii cum sa traiesti incat sa eviti ambele extreme.
  Oricum, cred ca e bine ca ai ai scris acest articol privind clipul cu un ochi critic si ai facut intradevar unele remarci necesare, mai ales pentru lumea ‘crestina’ de azi, pentru care Dumnezeu e dragoste si atat. Dar poate nici tu nu ai reusit sa-ti raspunzi intrebarii de mai sus si esti poate mai inclinat catre una dintre extreme?!
  Imi doresc pentru mine si pentru tine si pentru toti crestinii adevarati sa fim cat mai echilibrati si mai aproape de adevar si sa stim zilnic cum sa traim IN lume, si totusi sa nu fim DIN ea.

  Apreciază

  1. Agnia,

   Bine venit și comentariul. Mă simt nevoit să-ți mulțumesc pentru bun simț, limbaj, nepărtinire, atenție și judecată. La mai multe.

   Să nu te gândești că eu nu am savurat clipul. Mi-au plăcut și ironiile (în special :D). Pentru început am avut atitudinea ta. Cred că fetele sunt talentate, au muncit, au avut o idee grozavă (deși parțial împrumutată) și și-au atins, așa cum ai observat, scopul.

   Cred în harul comun. Cred că poți să cânți despre subiecte care nu au de-a face în mod imediat cu Dumnezeu dar nu cred că poți cânta, în calitate de creștin, dintr-o altă poziție decât aceea în care ești. De aceea insist să facem diferența între aceste fete și restul oamenilor, fete care au mai mult decât harul comun, au un har special, mântuitor (cel puțin două din ele așa pretind).

   Eu întreb următorul lucru: poți cânta despre lucruri ostile creștinismului, cu caracter imoral (nu amoral). E clar că fetele nu au dorit să arate că se asociază cu ceea ce cântă – nu acesta a fost scopul lor. Dar eu întreb dacă nu cumva au transmis și altceva pe lângă scopul lor principal, adică o anumită afinitate cu anumite piese (nu promotoare de valori creștine) sau dacă nu au fost în asentiment cu câțiva compozitori care nu cântă în general dintr-o perspectivă creștină. Eu mă gândesc dacă nu cumva ele vor lăsa în mintea celor care le ascultă (și aici mă gândesc la creștini nu tocmai maturi, adolescenți, tineri deja corupți etc) ceva cu bătaie lungă – o posibilitate, o permisiune, o promovare a unor piese necreștine (cu caracter necreștin).

   Eu nu știu dacă aceștia dansau sau își dădeau cu sticlele de bere în cap încinși fiind de manele iar Hristos stătea cu ei încercând să îi convertească. Am mai întâlnit acest tip de vizionare a unor porțiuni din viața Domnului Isus și am întrebările mele cu priivre la ele. Mă întreb dacă nu cumva acești oameni erau atât de marcați de Domnul Isus încât banchetele lor aveau o cu totul altă atmosferă decât cea care a fost până atunci.

   Da, cred că muzica creștină proastă trebuie ignorată, ironizată și pusă la colț. Cred în implicare socială, cred că avem un soi de teren comun (bazat pe harul comun) cu cei necredincioși atât în muzică cât și în celelalte arte. Dar ne trebuie principii clare după care să stabilim clar și ceilalți să vadă explicit că Dumnezeu ne definește viața, credința, principiile, implicarea socială, prieteniile, munca seculară, etc.

   Uite de ce fac diferența între privat și public. Acasă poate să o fi făcut pentru perfecționare, profesionalism, învățare etc. Acasă n-ar fi influențat pe nimeni negativ (sau pozitiv, pentru unii).

   Eu vreau să fiu ÎN lume și să trăiesc CU oamenii din ea însă aceștia să înțeleagă clar că în viața mea există anumite principii, o dispoziție creată de nașterea din nou, prezența Duhului Sfânt, o relație cu Dumnezeu care îmi definește ÎNTREAGA viață.

   Într-un articol viitor poate o să lămuresc mai bine ce vreau să spun.

   Apreciază

 34. Cu tot respectul ,esti pe langa realitate si imi pare rau sa zic asta . pt ca motivul de la care ai inceput aceasta discutie nu isi prea are fundament si consider ca intrebarea pe care ti-am pus-o e o intrebarea corecta si sanatoasa si nu vad nici un motiv in a crede aceste predispozitii .Esti intr-un fel baiat destept pt ca eviti sa te bagi in discutii de genu pt ca CREDE-MA(cuvant cu care esti familiarizat)iti va fi foarte greu…inca ceva eu nu sunt ateu si nu as prefera neaparat sa mi se zica asa ci pur si simplu combat niste ideologii care nu au un fundament la fel cum nu poti zice daca unii sunt rasisti ca ceilalti sunt nonrasisti.”Citeste si altceva decat cartile alea din care te-ai alimentat „-cred ca e o intrebare care ar trebui sa ti-o adresezi tie,cu tot respectul .Eu vin din famile de crestini penticostali si cel putin 20 de ani am trait in universul asta biblic deci consider ca cat de cat cunosc teritoriul din care faci parte la toate capitolele ,deci cuvantul”citeste si altceva „cred ca mi se aplica ,dar sincer(trecand peste intepaturile asta direct la persoana care nu duc la nimic bun) nu vreau sa jignesc si sper sa nu imi iei in nume de rau dar ce vroiam sa punctez era faptul ca problema e mai mare decat pare si pleaca din profunzime( deasta nici nu am vrut sa intru in vartejul asta al discutiilor bazate pe clipul de fata pt ca nu asta e adevarata problema din punctul meu de vedere) si aicea ar trebui sa mediteze multi si cred ca prin educatie putem avea o sansa sa convietuim mai frumos.Multumesc pt ca ai suportat si mesajul meu critic .O zi buna Andrei

  Apreciază

  1. Vreau să-ți spun că am citit dintre cele mai acide lucrări împotriva creștinismului. Am ascultat dezbateri între oameni mult mai pregătiți. Știu despre ce vorbești.

   de aceea eu am scris articolul în exclusivitate pentru creștini. Nu am absolut nici o problemă să-l citească necreștinii dar am vrut să discut cu creștinii deoarece întrebările pe care le-am pus pot primi răspunsuri doar de la ei,

   Mulțumesc pentru comentariu. Apreciez atitudinea ta.

   Apreciază

 35. Sunt dezgustat de aberatiile acestui articol si nu pot sa cred ca exista astfel de oameni in aceasta tara, m-am saturat de aberatiile de genul asta facute de nu stiu cati fanatici religiosi care vor decat sa-si faca reclama, ei bine, isi fac reclama negativa. Acest articol a aparut pe un forum sub forma de amuzament pentru ca e foarte amuzant. Oare cand scapam de acesti fanatici care n-au nicio legatura cu ceea ce se scrie in biblie? Penibilism total. Am vazut ca domnul care l-a scris a facut o referire la melodia „eu vara nu dorm”, care desi nu o apreciez, nu vad nimic in neregula cu acea melodie. Iar tu chiar habar nu ai despre ce vorbesti, aberezi la greu incercand sa prezinti o imagine care n-are nicio legatura cu clipul de mai sus! Fetele acelea prezinta un cover si canta foarte bine! Bravo lor! Probabil daca cantau „Tatal nostru” probabil ai fi avut alta parere ca asa sunt fanaticii.

  Apreciază

 36. Yo man! Hai să ne face friends pe face (trebuie să deduc ce înseamnă expresia ta, nu? Sau alţii care sunt mai puţin familiarizaţi…).
  Vorbeşti o muzică care ar fi nu ştiu ce şi nu ştiu cum. Dar exprimarea ta lasă de dorit…”dude”…
  Trezeşte-te…prima dată româneşte…
  Videoclipul e în primul rând o istorie. Una ce nu poate fi neglijată. Hai să ne facem că Hitler nu a existat. Sau Lenin…sau Stalin…Ceauşescu…holocausul evreiesc sau cel contemporan nouă, cel palestinian.
  Pe mine unul nu m-a convins cu nimic articolul tău. E unul subţire şi foarte subţire ce dezbate o pă rere aruncată în grabă din lipsă de subiecte.

  Apreciază

  1. Eu tot nu pricep de ce credeți ca ma interesează părerea voastra despre articol. Sau a ta. Daca ai argumente de adus adu-le, daca nu, citește si fa altceva, nu ma provoca sa raspund la alt comentariu care o ia pe lângă subiect.

   Apreciază

   1. Corneliu, stai liniștit că Andrei minte. Mie mi-a spus că îl interesează să-și cizeleze gândurile cu alții și de aia pus întrebări mai multe în articol – ca oamenii la comentarii să-i cizeleze gândurile.

    Ba chiar a spus că a fost unul dintre scopurile lui importante.

    Citez:

    1) „Să cizelez și să cristalizez gândurile împreună cu ceilalți.”

    2) „Nu am spus că singurul lucru pe care am vrut să îl spun este să cizelez. Dar acesta a fost unul dintre scopurile mele importante.”

    Apreciază

   2. Uite ca tocmai ti-ai tăiat craca. Deci e clar ca nu gândurile exprimate aici sunt cele mai importante. Ce sens ar avea? Numai asa ca sa avem aici vorbăraie?

    Chiar nu va puteți folosi putin logica? Hai sa lăsam aiurelile care deviaza de la subiect

    Apreciază

   3. Bun…pe lângă asta ce numeşte Andrei C viral? Un videoclip ce a atins circa 310.000 de vizualizări? Care e scala de comaparaţie? Ştie Andrei C că PSY cu piesa Gangnam Style a ajuns la circa 1.790.000.000 de vizualizări?
    Mi se pare mult forţat să spui că videoclipul e VIRAL!

    Apreciază

   4. E viral la nivelul nostru, a românilor, tinand cont de perioada de lansare a clipului și vizualizarile adunate in câteva zile.

    Iar batem câmpii. Știți sa deviați de la subiect. Dar nu ne ajuta.

    Apreciază

   5. Andrei, ce logică vrei să folosim? Tu care ceri argumente de la comentatori și susții că ai un articol argumentat (bine ori nu, dar argumentat) fără să fii în stare să oferi un singur exemplu de argument din propriul articol „argumentat”?

    Hai să fim serioși. E penibil să soliciți folosirea logicii când te comporți astfel în discuții. Ești ca un măscărici.

    Apreciază

   6. Corneliu, legat de A. Cristea.

    Te asociază (și poate mă asociază) cu cineva care nu-i este pe plac și poate că nu-i este pe plac nici unei părți din audiența proprie.

    E o mișcare de om politic, nu că ar avea vreo legătură cu ce ai spus tu sau altcineva. Doar face o asociere cu ceva perceput negativ de unii oameni pentru ca să-ți fie discreditate cuvintele.

    Ieftin intelectual dar eficient pentru unii oameni (dar ajunge că apoi solitică argumente și logică). Aș spune că e rușinos.

    Apreciază

   7. Andrei C.
    Tu zici: „E viral la nivelul nostru, a românilor, tinand cont de perioada de lansare a clipului și vizualizarile adunate in câteva zile.”
    Eu zic: Românii sunt vreo 22.000.000 în toată lumea (cu aproximaţie) iar videoclipul a fost vizualizat de de 310.000 de ori.
    Videoclipul de care vorbeam a fost vizualizat de cca. 1.790.000.000 ori?
    Ştii ce naţionalitate are PSY? e Korean…
    Ştii care e populaţia Koreei de sud?
    Pune mânuţa şi te interesează şi apoi discutăm despre VIRAL.

    Apreciază

 37. „Nu e treaba fiecăruia cum trăiește atata timp cât traiesti intr-o comunitate si ceea ce faci ii afectează intr-un fel sau altul.”

  Ok, atunci cu ce deranjeaza ce au facut cele doua fete in clipul de mai sus?

  „Nu am condamnat nicăieri sa filmezi si sa pui pe YouTube. Nu ai inteles nimic daca asta ai inteles.”

  Ai spus ca ceea ce e in privat trebuie sa ramana privat, sa nu pui pe youtube sa devina public. Ai spus, pe ocolite, e acelasi lucru. Ai dat un exemplu negativ fetele din clip, asta e clar, poate intelege oricine. Inteleg ca tu vrei sa spui ca fetele acelea au dorinta de a place lumii? Asa-i? Deci acum daca eu cant „Someone like you” de la Adele si ma pun pe youtube, gata, sunt „rastignit” pe blogul tau? Daca ma duc la Vocea Romaniei cu aceeasi melodie, gata? Ca daca ma duc la Vocea Romaniei vreau sa plac antrenorilor, nu? Sa ma aleaga sa merg mai departe, deci intra in aceeasi categorie.

  Apreciază

   1. Da, atunci trebuia sa dai un alt exemplu. E clar ca te-a deranjat clipul lor, il critica pe parcursul articolui pentru faptul ca s-au filmat si s-au pus pe youtube si ca prietenii tai au dat share. Tocmai de asta, ar fi excelent daca mi-ai explica ce e in neregula cu clipul lor, al acelor fete.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.