Aproape creștin (4)

Acesta este al patrulea articol din seria celor care arată cât de departe poate merge un om în lucrurile pe care le poate face ca să-și dovedească sieși, altora sau lui Dumnezeu că este creștin dar fără să fie cu adevărat și să trăiască o mare înșelătorie.

12. Un om se poate ruga mult, se poate ruga des, și totuși să nu fie decât „aproape creștin”

Dar nu este rugăciunea un argument în favoarea sincerităţii inimii? Şi nu sunt sfinţii lui Dumnezeu denumiţi “neamul celor care-L caută pe Domnul, al celor care caută faţa Dumnezeului lui Iacov” (Psalmul 24:6)?

Rugăciunile autentice sunt care:

care sunt lucrarea şi şoapta Duhului Sfânt în noi,- acele rugăciuni care vin din inimi sincere ridicate către Dumnezeu,  care provin dintr-un simţământ al propriei noastre goliciuni, şi al plinătăţii infinite a lui Dumnezeu, rugăciuni care sunt făcute după voia lui Dumnezeu, ceea ce reprezintă marea regulă a rugăciunii;  rugăciuni care sunt îndreptate către lucruri spirituale mai mult decât pentru lucruri temporale, care sunt însoţite de credinţă şi dependenţă

Astfel de rugăciuni descriu un om care este întru totul un creştin autentic. Dar pot fi oameni care să se roage mult, dar care să fie străini de astfel de rugăciuni. Iată motivele:

1. Natura îl poate determina pe om să se roage, pentru că rugăciunea este parte din închinarea obişnuită, înnăscută.

2. Un om poate să se roage într-un mod prefăcut, pentru a ascunde anumite păcate; aşa făceau fariseii devotaţi: (Matei 23:14).

3. Un om se poate ruga şi totuşi el să iubească păcatul. Aşa s-a întâmplat cu unul care înaintea convertirii se ruga împotriva păcatului său, dar îi era teamă ca nu cumva Dumnezeu să îl audă şi să îl ia în serios.

4. Un om se poate ruga mult pentru lucrurile lumeşti, dar puţin pentru lucrurile spirituale. Astfel sunt rugăciunile majorităţii oamenilor, care strigă cel mai mult după lucrurile trecătoare.

5. Un om se poate ruga, şi totuşi în chiar rugăciunea lui să fie departe de Dumnezeu (Matei 15:8). Un om se poate ruga şi totuşi să nu pună inimă deloc în rugăciunea lui.

6. Rugăciunea unui om poate fi pur şi simplu o minciună. După cum a pretinde că eşti credincios poate fi o minciună către întreaga lume, tot aşa rugăciunea fără sinceritate este o minciună înaintea lui Dumnezeu (Ps. 78:34; 36-37; 17:1).

7. Suferinţa şi presiunea răului dimprejurul unui om îl poate determina să se roage, chiar să se roage mult. “Când îi ucidea pe ei, Îl căutau şi se întorceau şi reveneau la Dumnezeu” (Psalmul 78:34; Iona 1:5; ).

13. Un om poate suferi pentru Hristos în ce privește lucrurile sale, renumele său, chiar persoana sa și totuși să nu fie decât „aproape creștin”

Există o suferinţă pentru Hristos care vine din sinceritate şi care îşi va primi răsplata cuvenită.  Aceasta este situaţia când un om suferă pentru o cauză bună, la o chemare bună şi cu o conştiinţă bună, suferinţa fiind de dragul lui Hristos şi în tăria Lui; când un om suferă ca un creştin, când un om nu se încrede în sine în mijlocul suferinţelor, ci se bizuie pe chemarea lui Dumnezeu, o astfel de suferinţă este deci dovada integrităţii lui.

Cu toate acestea, nu orice suferinţă pentru Hristos denotă că acel om este un creştin. Iată motivele:

1. Un om poate suferi pentru Hristos, pentru că mărturisirea lui religioasă îi atrage şi consecinţe, întrucât lumea urăşte lucrurile religioase.

2. Un om poate suferi pentru Hristos şi totuşi să nu aibă o dragoste adevărată pentru Hristos (1 Corinteni 13:3).

a. Datorită ideii că prin suferinţele noastre am căpăta unele merite, după cum spun catolicii; sau,

b. Din slavă deşartă, sau pentru a primi aplauzele anumitor persoane:

c. Dintr-o dârzenie a spiritului.

d. Dintr-un scop care ţine de un avantaj sau profit, după modelul lui Iuda, care a lăsat toate lucrurile pentru Hristos, sperând ca astfel să obţină unele avantaje de pe urma acestei apropieri de El;

e. Pentru a-şi păstra o opinie mai degrabă decât ca această suferinţă să fie determinată de promovarea adevărului

14.Un om poate fi chemat de Dumnezeu, poate îmbrățișa această chemare și totuși să nu fie decât „aproape creștin”

a. Iuda este o dovadă faimoasă pentru acest adevăr: el a fost chemat de Însuşi Domnul Hristos, şi el a şi răspuns la chemarea Domnului.

Deşi Dumnezeu cheamă pe toţi cei care vor fi mântuiţi, totuşi nu toţi cei chemaţi de Dumnezeu sunt mântuiţi. Orice om este chemat de Dumnezeu la Evanghelie într-un fel sau altul, însă nu orice om expus Evangheliei este şi mântuit. Există două tipuri de chemări ale lui Dumnezeu – internă şi externă

1. Există o chemare internă de la Dumnezeu. Această chemare este o lucrare specială a Duhului Sfânt, prin lucrarea Cuvântului lui Dumnezeu, prin care un om este adus de la starea sa naturală, păcătoasă, la starea de har.

2. Există o chemare a lui Dumnezeu pe care o poate avea un om şi totuşi să nu fie cea internă. Această chemare a lui Dumnezeu este una externă, chemare care este făcută prin predicarea Cuvântului lui Dumnezeu.

Dar nu orice om care este chemat exterior va fi şi un creştin, întrucât,

1. Mulţi oameni vin la Hristos la chemarea lui Dumnezeu, dar ei nu sunt convertiţi la Hristos, ei nu au nimic în comun cu harul şi viaţa lui Hristos; ca şi acel om care, atunci când Hristos Şi-a trimis slujitorii pentru a aduna invitaţii la nuntă, a răspuns la chemarea lui Hristos, însă “nu era îmbrăcat în haina de nuntă” (Matei 22:11).

2. Mulţi oameni care sunt expuşi la chemarea Evangheliei, vin la Hristos şi totuşi după aceea se dezic de Hristos. Astfel a fost cu Iuda şi Dima. Este scris că atunci când Domnul Hristos a predicat o învăţătură ce nu a fost pe placul ucenicilor Săi, “Din clipa aceea, mulţi din ucenicii Lui s-au întors înapoi, şi nu mai umblau cu El” (Ioan 6:66).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s