Isus mai mare decât îngerii – Evrei 1.4-14

Argumentele care urmează sunt decisiv de importante datorită a ceea ce reușesc să demonstreze cu privire la Hristos: că El nu este o ființă angelică, că are caracteristicile lui Dumnezeu și că, în același timp El este om – deoarece s-a întrupat. Este arătată, în plus poziția și statutul lui Hristos și, de asemenea, relația Lui cu Tatăl.

1. Hristos a luat un loc mai presus decât îngerii pentru că a moștenit un nume mai presus decât al lor. El are așadar o poziție mai mare pentru că are un statut mai înalt. Excelența numelui și locului lui Hristos arată superioritatea Lui asupra îngerilor.

2. Psalmul 2.7; 2 Samuel 7.14

Argumentul de aici este prezentat printr-o două întrebări retorice. Aceaste întrebări subliniază poziția și statutul lui Hristos de FIU. (a) căruia dintre îngeri i-a spus vreodată: tu ești Fiul Meu, astăzi te-am născut? (b) Eu Îi voi fi Tată și El îmi va fi Fiu?

3.Psalmul 97.7

Următorul citat prin care se argumentează este din momentul întrupării Domnului Isus când Tatăl spune: Și toți îngerii lui Dumnezeu să i se închine. Așadar Hristos este superior deoarece îngerii trebuie să i se închine la fel cum se închină Tatălui. Hristos, așadar, primește închinare.

4. Psalmul 104.4; 45.6-7.

Despre îngeri spune, în relație cu Hristos, că sunt slujitorii Lui ceea ce înseamnă că Hristos este Stăpânitor. Citatul spune: Cel care-i face pe îngerii Săi duhuri și pe slujitorii Săi, flacără de foc. Hristos este superior pentru că stăpânește și este slujit de îngeri.

5. Isaia 61.6

Aici este subliniată Dumnezeirea lui Hristos printr-un alt citat: Tronul Tău, Dumnezeule, este în veacul veacului; și un toiag de dreptate este toiagul împărăției Tale; Tu ai iubit dreptatea și ai urât nelegiuirea; de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău te-a uns cu untdelemnt de bucurie mai presus de tovarășii Tăi.

6. Psalmul 102.25

Acest argument arată statutul de Creator printr-un alt citat: La început, Tu, Doamne, ai întemeiat pământul; și cerurile sunt lucrări ale mâinilor Tale. Ele vor pieri, dar Tu rămâi; și toate se vor învechi ca o haină și le vei face sul ca pe un veșmânt și vor fi schimbate; dar Tu ești Același și anii Tăi nu se vor sfârși.

Despre Hristos se spune că: (a) a fost la început; (b) că a întemeiat toate lucrurile; (c) că este din veșnicie (Tu ești Același) în veșnicie (și anii Tăi nu se vor sfârși); (d) că va strânge și schimba întreaga creație într-un act simplu de transformare

7. Psalmul 110.1

Aici apostolul subliniază autoritatea deplină a lui Hristos printr-o altă întrebare retorică: Dar căruia dintre îngeri a zis vreodată: Șezi la dreapta Mea până îi voi pune pe vrăjmașii Tăi ca așternut al picioarelor Tale?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s