Spurgeon pentru studenți

Spurgeon păstra când este posibil, miercurea  ca ziua lui de odihnă. El spunea studenţilor săi:

Starea trupului tău trebuie urmărită… Puţin mai multă … judecată sănătoasă ar reprezenta un mare câştig pentru unii care sunt ultraspirituali şi atribuie toate stările lor emoţionale unei cauze supranaturale, când, de fapt, adevăratul motiv se află mult mai aproape decât ei.

Oare nu s-a întâmplat deseori ca dispepsia să fie confundată cu apostazia, iar digestia neadecvată să fie catalogată ca inimă împietrită?

Cel care uită zumzetul albinelor printre buruieni, uguitul porumbeilor sălbatici din pădure, ciripitul păsărilor din codru, susurul pârâiaşelor printre trestii şi suspinul vântului printre brazi, nu trebuie să fie suprins dacă inima lui uită să cânte şi dacă sufletul îi devine apăsat.

O zi de respirare a aerului proaspăt, sus pe coline, sau o plimbare de câteva ore în liniştea răcoroasă a pădurilor de fag ar elimina toate pânzele de păianjen din creierul a zeci de slujitori din bisericile noastre care trudesc şi sunt acum pe jumătate vii.

O gură de aer de la mare sau mersul încrâncenat contra vântului nu ar da har sufletului, însă ar aduce oxigen trupului, care este al doilea cel mai bun lucru… Ferigile şi iepurii, râurile şi păstrăvii, brazii şi veveriţele, primulele şi violetele, curtea ferme, fânul proaspăt cosit şi hameiul parfumat – acestea sunt cele mai bune medicamente pentru ipohondri, cele mai sigure tonice pentru cei deprimaţi, cele mai bune înviorări pentru cei trudiţi.

Din lipsă de oportunitate sau de înclinaţie, aceste mari remedii sunt neglijate, iar studentul devine o victimă a sinuciderii.

Spurgeon, Lectures to My Students, (1875, 1877, republ. Grand Rapids, Mich.: Zondervan, 1972) 160-161
Eric W. Hayden, Highlights in the Life of C.H. Spurgeon (Pasadena, Pilgrim Publications, 1990), 103
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s