Sunt și eu carismatic!

În Noul Testament, termenul este găsit de 16 ori în scrierile pauline și odată în Petru (1 Petu 4.10). Simplu spus, înseamnă ceva ce harul a turnat. În afara cărții Corinteni Pavel se referă la „darul spiritual” pe care dorește să-l împartă romanilor când îi va vedea, în contextul încurajării reciproce în credință (Romani 1.11); la darul care generează viață în ciuda păcatului lui Adam care a generat moarte (Romani 5.15-16); la darul lui Dumnezeu, viața veșnică în Isus Hristos (Romani 6.23); la alegerea Israelului, deodată ce chemarea și alegerea lui Dumnezeu sunt irevocabile (Romani 11.29); la lista de daruri prezentate în Romani 12.6-7.

În 2 Corinteni 1.11, charsima se referă la favorul plin de har oferit lui Pavel ca răspuns la rugăciunile multora – probabil eliberarea dintr-un pericol de moarte. În 1 Timotei 4.14 îi spune lui Timotei să nu neglijeze darul care i-a fost dat printr-un mesaj profetic când bătrânii și-au pus mâinile peste el, deși darul nu e specificat. Similar, în 2 Timotei 1.6 i se spune să înflăcăreze darul lui Dumnezeu. Probabil că darul a fost lucrarea la care a fost chemat. Uzanța în 1 Petru 4.10 leagă darul de har: fiecare credincios trebuie să folosească fiecare dar pe care l-a primit pentru a-i sluji pe alți.

În primul capitol din 1 Corinteni Pavel îi asigură pe corinteni că nu le lipsește nici un dar în așteptarea Domnului Isus. În 7.7 Pavel le spune cititorilor că fiecare are darul său de la Dumnezeu – în acest context referindu-se la celibat și căsătorie. Nimeni nu poate să se bucure de aceste daruri simultan! Ultimile 5 folosiri sunt în 1 Corinteni 12 (4, 31a, 9, 28, 30).

Termenul charisma nu este folosit doar pentru „daruri spirituale”. Este clar că pentru Pavel acest termen nu este unul tehnic referindu-se doar la uns et de daruri supranaturale ca și miracolele sau limbile.  În acest sens, fiecare creștin este carismatic.

D.A. Carson, Showing the Spirit, p.6-8

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s