Exorcismul iudaic

Am găsit aceste paragrafe într-un document însă nu găsesc sursa. Dacă cineva are idee de vreo carte de unde sunt preluate aceste cuvinte aștept un comentariu:

Evreii înşişi au practicat exorcismul; existau evrei care eliberau demoni şi care vindecau. Să ne uităm la obiceiurile şi metodele exorciştilor iudei, deoarece acestea au un contrast remarcabil metodelor practicate de Isus.

Josephus, un perfect şi reputabil istoric , spune că puterea de a scoate afară demonii a făcut parte din înţelepciunea lui Solomon, şi descrie un exemplu pe care el însuşi l-a văzut (Josephus, Antichităţile evreilor, 8:2:5):

“Dumnezeu de asemeni i-a permis lui Solomon să înveţe acele abilităţi care scot demonii, care este folositor pentru ştiinţă şi un mod de a însănătoşi oamenii”

El a compus asemenea incantaţii, prin care stările mladive erau atenuate. Şi a lăsat în urma lui modalităţi de utilizare a exorcismului, prin care ei alungau afară demonii pentru ca să nu se mai întoarcă niciodată, şi această metodă de eliberare este de o mare forţă în aceste zile; deoarece am văzut în ţara mea un om, numit Eleazar, eliberând oameni în prezenţa lui Vespasian şi fiilor lui, şi a căpitanilor lui, şi a întregii mulţimi de soldaţi.

Maniera de eliberare era următoarea. El punea un inel de felul celor menţionate de Solomon în nările demonizatului, după care scotea afară demonul prin nările sale; atunci când omul cădea la pământ imediat, el lega demonul prin jurământ pentru a nu se mai întoarce niciodată, făcând în continuare menţiuni către Solomon şi recitând incantaţii pe care acesta le-a compus.

Şi când Eleazar voia să convingă şi să demonstreze spectatorilor că avea aşa o putere, el punea o cană cu apă sau chiar un bazin plin de apă, şi poruncea demonului, o dată ce ieşea afară din om să îl răstoarne, astfel să lase spectatorii să ştie că a părăsit persoana; o dată ce aceasta era realizat, abilităţile şi înţelepciunea lui Solomon erau arătate foarte evident.

Aceasta era metoda evreilor; aceasta era întregul accesoriu al magiei. Ce diferenţă faţă de cuvântul liniştit plin de putere rostit de Isus.

Josephus are mai departe informaţii despre cum lucrau exorciştii iudei; o anumită rădăcină era utilizată foarte mult în exorcism. Josephus spune despre aceasta:

“în valea lui Machaerus este o anumită rădăcină cu acelaşi nume. Culoarea sa este ca aceea a flăcării şi spre seară se observa ca o rază de fulger. Nu este uşor de luat de către cei care fac acest lucru, dar se îndepărtează din mâinile lor fie cu urină, fie cu sângele menstrual al femeii turnat pe deasupra acesteia. Ba, chiar şi aşa este moarte sigură pentru cel care o atinge, cu excepţia ca cineva să ia şi să atârne rădăcina în jos din mâinile sale şi astfel să o depărteze. De asemenea poate fi data la o parte printr-o altă modalitate fără pericol, care este aceasta: ei sapă un şanţ în jurul acesteia, până când partea care nu se vede din aceasta este foarte mica; apoi, ei atârnă un câine spre aceasta şi când cîinele încearcă din greu  să îl urmeze pe cel care l-a atârnat, rădăcina este smulsă imediat, dar câinele moare imediat, în locul omului care ar fi trebuit să moară dacă scotea planta afară; nici după această, frica de a o lua în mână nu dispărea; toate acestea aveau valoare în ideea virtuţii celui care o deţinea, dacă o ducea persoanei demonizate, putea scoate afară aşa numiţii demoni. ” (JosephusRăzboaiele evreilor, 7:6:3).

Ce diferenţă între cuvântul lui Isus plin de putere şi aceste metode bizarre utilizate de exorciştii iudei.

Trebuie să mai adăugăm o altă metodă utilizată de exorciştii iudei. Este trecută î cartea apocrifă a lui Tobit. Lui Tobit i-a fost spus de către un înger, că trebuie să se căsătorească cu Sara, fiica lui Raguel.

Ea este o frumoasă fecioară, cu un talent extraordinar, şi ea însăşi este bună. Ea a fost căsătorită cu şapte bărbaţi , dar toţi au murit în noaptea nunţii, deoarece aceasta era iubită de un demon pervers (nelegiut), care nu lăsa pe nimeni să se apropie de aceasta.

Lui Tobit îi este frică, dar îngerul îi spune: ’Când intri în camera de nuntă, ia ceva din ficatul şi inima unui peşte şi pune-le pe tăciuni de tămâie. O aromă va ieşi şi demonul va fugi şi nu va mai fi văzut în preajma ei niciodată.“ (Tobit 6:16). Tobit a făcut aşa şi a fost alungat pentru totdeauna.

Acestea erau lucrurile pe care le făceau evreii şi erau nişte simboluri. Ei au pus eliberarea de demoni şi necazurile umanităţii în  magia şi incantaţiile lor. Poate aceste lucruri pentru puţin timp au adus vindecare prin mila lui Dumnezeu, dar prin Isus vine cuvântul lui Dumnezeu, cu puetrea sa de a duce bărbaţii şi femeile în perfecta eliberare pe care ei au căutat-o cu disperare şi pe care nu au fost în stare să o găsească niciodată.

Unul din lucrurile cele mai deosebite din întregul pasaj este afirmaţia lui Isus: “Dar dacă eu scot dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci împărăţia lui Dumnezeu a venit peste voi.” Este de remarcat că semnul venirii împărăţiei lu Dumnezeu nu erau bisericile pline şi întîlniri de trezire , ci înfrângerea durerii.

Anunțuri

Un gând despre “Exorcismul iudaic

  1. „Unul din lucrurile cele mai deosebite din întregul pasaj este afirmaţia lui Isus: “Dar dacă eu scot dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci împărăţia lui Dumnezeu a venit peste voi.” Este de remarcat că semnul venirii împărăţiei lu Dumnezeu nu erau bisericile pline şi întîlniri de trezire , ci înfrângerea durerii.”

    Oricine a scris asta, statea cu escatologia ca orbul cu scala cromatica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s