Luarea în seamă și încurajarea – Evrei 3.12-14

În acest text avem două porunci pe care apostolul le lasă imediat după ce îl citează pe psalmist. Poruncile sunt exprimate într-o formă negativă și apoi una pozitivă. Este o formă obișnuită de a clarifica exact la ce anume te referi când spui ceva.

I. Luați seama ca nu cumva să fie în cineva dintre voi o inimă rea de necredință

Manifestarea poruncii este să luăm seama. A ține cont, a lua acțiune în funcție de ceea ce ai auzit, cunoști și ai înțeles. Lasă ca informația să modifice practica vieții. Asta înseamnă să iei seama.

Motivul este ca inima rea de necredință să ne depărteze de la Dumnezeul cel viu. Necredința ne depărtează de Dumnezeu. Înainte ca El să se depărteze de noi, necredința noastră ne depărtează de El.

Subiecții: cei care pot avea o astfel de inimă sunt cei dintre voi deoarece nu toți cei din biserică aparțin lui Dumnezeu. Altfel nu ar mai avea nici un sens această poruncă.

Momentul este în viitor deoarece timpul verbului să fie este la viitor. Așadar, apostolul atrage atenția cu privire la ceva ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat.

II. Ci îndemnați-vă unii pe alții în fiecare zi, atâta timp cât se spune: Astăzi.

Manifestarea: porunca aceasta ne spune că trebuie să ne îndemnăm (sfătuim) unii pe alții și nu să ne poruncim unii altora. Doar Dumnezeu are dreptul să ne poruncească ceea ce să facem.

Subiecții acestei porunci sunt: unii pe alții. Așadar, aici găsim un dar duhovnicesc care ne aparține tuturor. Este responsabilitatea noastră a tuturor celor din biserica Domnului.

Momentul în care trebuie să ascultăm este: în fiecare zi. Îndemnarea trebuie să aibă loc acum, aici și astăzi deoarece acesta este momentul în care Dumnezeu lucrează.

Motivul poruncii este ca nici unul dintre voi să nu fie împietrit prin înșelăciunea păcatului. Împietrirea, că tot ne întrebam de multe ori, se realizează prin păcat, însă un mod specific de acționare a păcatului: prin înșelăciune. Așdar poți să te împietrești deoarece ai fost înșelat, nu pentru că ai decis voluntar să te împietrești. Porunca aceasta așadar implică sfințirea – renunțarea la păcat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s