1 Corinteni 15 și apostolii

şi că S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece. După aceea S-a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată, dintre care cei mai mulţi sunt încă în viaţă, iar unii au adormit. În urmă S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. După ei toţi, ca unei stârpituri, mi S-a arătat şi mie.

1. Personal am anumite dubii cu privire la cât se poate argumenta pentru apostolie din 1 Corinteni 15 fiindcă Pavel face clar distincție între „cei doisprezece” (v5) și „tuturor apostolilor” (v7). Altfel trebuie să găsim alt motiv pentru care îi pomenește de două ori și cu două titluri diferite. O variantă ar fi că Pavel susține că Domnul Isus s-a arătat în această ordine: lui Petru, celor 12, la 500 de frați, lui Iacov și apoi iarăși tuturor apostolilor (identificând, poate, pe cei 12 cu „tuturor apostolilor”).  Însă nu găsesc motivul pentru care îi numește altfel a doua oară și de ce nu spune „și iarăși tuturor apostolilor” sau „de această dată tuturor apostolilor.”

2. Pavel că face diferență între Petru și cei doisprezece – de parcă Petru nu ar fi dintre ei („S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece”) sau poate pur și simplu arată cărora categorii li S-a arătat Domnul și în ce ordine și atunci are sens să spună: întâi s-a arătat doar lui Petru după care s-a arătat celor doisprezece (dintre care face parte și Petru, bineînțeles).

3. E clar că „celor doisprezece” nu erau chiar doisprezece deoarece Iuda era mort, ceea ce înseamnă că erau doar unsprezece. Matia încă nu era ales apostol iar apostolul Pavel încă nu era convertit. La ce se referă Pavel când spune că s-a arătat celor doisprezece?

Se mai poate clarifica acest aspect: scopul lui Pavel nu este să stabilească în acest text apostolia cuiva – cu excepția apostoliei sale, ca o temă tangențială în acest pasaj. Așadar nu trebuie să concluzionăm că Iacov era apostol ci doar că lui i s-a arătat Domnul ca și celor 500 de frați care nu erau apostoli dar li s-a arătat Domnul.

Ceea ce este totuși afirmat foarte clar este că după ei toți, ca unei stârpituri, mi S-a arătat și mie” de unde se înțelege foarte clar că Pavel este ultimul căruia Domnul i s-a arătat, într-un mod deosebit și unic. Așadar, întâi trebuie pusă la îndoială orice pretenție a vreunui om că i s-a arătat Domnul și doi, nu se poate dovedi în cazul nimănui că, deși poate i s-a arătat Domnul, El a fost chemat în funcția de apostol.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s