Plagiere, manele, coaliții, și teologie bolnavă

Vorba lui Mark Driscoll, în ultimile zile nu s-a luat nimeni de mine și mi se pare un avertisment serios. Această preocupare s-a potrivit cu o discuție pornită pe facebook legată de plagiere, teologia găunoasă, dăunătoare și bolnavă din melodii ca și cea de mai jos, cât și de coalițiile lăutărești păstori-muzicanți.

http://www.youtube.com/watch?v=RCW3T3pQOhg

Să batem în cuie două trei idei:

Aici nu e vorba despre discreditarea întregii lucrări a Speranței. Cei care trag confuzia aceasta îi invit de la început să se exprime în altă parte. Este vorba de anumite deviații doctrinare care merită specificate. Faptul că unii dintre voi știți piesa pe din afară îmi validează articolul.

Nu se discută nici despre limitarea Duhului Sfânt sau a libertății în Hristos. Așa cum voi definiți lucrarea Duhului și libertatea în Hristos într-un fel asemenea o fac și cei cu care nu sunteți de acord. Sperănțenii nu sunt emisarii unici și direcți ai Duhului Sfânt. Duhul Sfânt a inspirat deja o Scriptură care bate în cap melodii ca acestea.

Dacă nu observați deviațiile cântate cu atâta spor și fală, vorba fratelui M. Cruceru, citiți cu glas tare Epistola către Romani. Nu e nevoie să fii filolog, omul litelelor, cu master în limba greacă etc ca să vezi cum se promovează deformările doctrinare. Apropo, aici nu e nici o „sită măruntă” ci una destul de largă prin care nu trec marile gogomănii.

Pentru cei care cred că ar trebui să abordăm în privat – să lăsăm baltă deviațiile astea puerile! prostiile publice nu se abordează privat. Principiul se găsește și în Bibliile voastre, de orice traducere ar fi (nu garantez pentru Fideaua).

Nu trebuie să fii muzician ca să-ți poți trage fratele de mânecă atunci când o „dă aiurea” ci trebuie să fii mădular în trupul lui Hristos. Atunci te doare, te interesează, te atinge. Ei au darurile lor, noi pe ale noastre. Rana trebuie curățată, puroiul dat afară. Așa se face în trupul Domnului Isus, și muncă de spital.

Cât despre ideea că noi ăștia cu ciocu mare stăm toată ziua pe internet și dăm enter cu disperare (parafrazez pe Beck Corlan) și nu facem nici 0,1% cât fac ei, să ne fie cu iertare dar fiecare are darul lui, măsura credinței lui, după harul dat de sus. Să nu măsurăm și să nu comparăm ce nu trebuie măsurat și comparat doar de dragul devierii discuției.

Faptul că oamenii aceștia au impact nu spune absolut NIMIC. Impact are și Miley Cirus, Britney Spears și Putin. Înțelegeți ideea pe care vreau să o transmit – impactul nu dovedește că ceea ce este transmis este bun. Impactul poate fi pozitiv sau negativ. Uneori poate fi pozitiv altădată poate fi negativ. Noi vorbim despre o situație în care este negativ. Plus că este de discutat ce înseamnă impact pozitiv în cazul oamenilor cu daruri ca ale lor.

Dacă nu e darul lor să „facă teologie” atunci să nu cânte! Dacă nu știu doctrină și teologie despre ce anume cântă? Să facă colaje cu evoluția muzicii ___românești sau …. din ce țară or fi fost aceia de unde au mai plagiat câte o piesă.

Nu ne pierdem vremea! Influența muzicii este impresionantă. Să nu ni se spună că trebuie să ne vedem de ale noastre și să-i lăsăm pe ei cu ale lor! Când o astfel de piesă strânge atâția papagali care să o îngâne, să o fredoneze, să o plagieze și să o perpetueze – situația nu e tocmai roz.

Cei care nu înțelegem nimic din Domnul Hristos și din dragostea Lui să nu ne promovăm hristoșii noștri languroși, siropoși, romantici, efeminizați și neputincioși. Același Hristos care a binecuvântat copiii a pus mâna pe un bici și a făcut curățenie în Templu și pe unii i-a numit cu dragoste: „povățuitori orbi, nebuni, fățarnici, morminte văruite, șerpi, pui de năpârci” (Matei 23).

Cei care sunteți foarte sensibili în duh și nu puteți vedea atât „fariseism și critică” și credeți că am face mai bine dacă ne-am ruga, vă invit pe genunchi și evitați să comentați.

Dacă plagiem o astfel de piesă suntem vinovați întâi probabil de abateri doctrinare, de prostie și abia apoi de furt. Dacă încurajăm, dacă suntem nepăsători, dacă stăm cuminciori și nu criticăm „lucrarea duhului” nu facem decât să fim părtași la valul ăsta de deviații, manele, prostiuțe, plagiere, comercializare pe holul bisericii ca la ușa cortului, afaceri păstori-lăutari și, foarte important, fiert ficații bătrânilor cu iphone-ul, stația și negativul duminică dimineața.

P.S. Dacă aveți dinții prea ascuțiți pentru pila mea, puteți intra la discuția pornită pe facebook. Sunt sigur că veți avea un oponent pe măsura dvs.

Anunțuri

5 gânduri despre “Plagiere, manele, coaliții, și teologie bolnavă

 1. Care e treaba cu Fidela? Eu am auzit numai de bine despre ea până acuma, dar nu-i știu povestea…

  În rest, citind articolul m-am simțit ca atunci când ascult pe cineva vorbind la telefon și trebuie să încerc să ghicesc ce zice persoana de la celălalt capăt al firului. Ce să-i faci, dacă n-avem Facebook, nu știm! Mai bine așa. Bănuiesc că despre asta este vorba…http://www.youtube.com/watch?v=1VvlJdbknos….M-am speriat un pic, trebuie să recunosc.

  Apreciază

   1. Mulțumesc frumos pentru linkurile cu lămuriri.
    Nu aveți de ce să vă simțiți vinovat, într-adevăr. Și apoi, cum spuneam, ferice de mine. Nu cred că m-ar fi zidit să urmăresc toată discuția pe Facebook. Și-apoi nici nu am dinții ascuțiți… M-a trezit Domnul la realitate cu „Muzica în echilibru” de F. Garlock și K. Woetzel. Muzica chiar nu e amorală cum se crede prin popor.
    La mine merge linkul… Și apoi, dacă nu merge, nu e mare pierdere. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s