Daruri și/sau dragoste?

1 Corinteni 12:31 „Umblaţi, dar, după darurile cele mai bune. Şi vă voi arăta o cale nespus mai bună.”

În special în cercurile cesaționiste extremiste (duse acolo prin efectul pendulului) se promovează o interpretare a acestui verset care sună cam așa: Pavel spune „umblați după daruri” în mod ironic deoarece el exclude această variantă prin ultima parte a propoziției unde spune că dragostea este o cale nespus mai bună. Din perspectiva mea această interpretare este ușor demontabilă și nu ar trebui să aibă prea mulți susținători însă de dragul celor care insistă totuși în a flutura astfel de idei voi oferi contra-răspunsul unuia mult mai mare și mai bun decât mine:

Ideea lui Pavel este că dragostea, despre care urmează să discute, nu trebuie clasificată între charismata: nu este o charisma dintre mai multe, ci o întreagă „cale” a vieți, un stil de viață atotcuprinzător, care transcende din plin în importanță pretențiile la unul dintre aceste charisma.

Aceasta nu înseamnă, desigur, că charismata nu sunt importante; înseamnă, mai degrabă, că dacă li se oferă prea multă atenție, credicnioșii pot trece cu vederea importanța absolut crucială a unui mod întreg de viață care trebuie să caracterizeze fiecare creștin, fiecare persoană care a fost botezată cu Duhul Sfânt.

Dragostea, așadar, nu este o charisma ci o întreagă cale a vieții fără de care, așa cum se va observa, toate charismata trebuie judecate ca find fără valoare. Este calea vieții care oferă semnificație și profunzime oircărui dar spiritual oferit de Dumnezeu, dar care întotdeauna poate fi diferențiată de ele – ca în 14.1.

D.A. Carson, Showing the Spirit, p.50,51

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s