Hiperbola în expunerea darurilor spirituale

Mulți dintre cei care susțin continuaționismul (continuitatea darurilor miraculoase) neagă orice aspect hiperbolic din limbajul paulin sub pretextul unei interpretări literale și unei dorințe de a lua cuvântul Scripturii „așa cum este scris.” Pretențiile însă sunt de departe ilegitime. Să privim un exemplu sau două:

1 Corinteni 13:2 „Şi chiar dacă aş avea darul prorociei şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu sunt nimic.”

Dacă veți fi de acord cu faptul că Pavel aici vorbește ipotetic sau chiar hiperbolic mă întreb de ce nu ați fi de acord că face același lucru și în versetul 1.

Cu siguranță Pavel se joacă cu superlative ipotetice. El însuși nu se gândea că un profet poate „cunoaște toate tainele și toată știința” deodată ce el însuși spune că „Căci cunoaştem în parte şi prorocim în parte” (13.9).

Ideea este că indiferent de cât de multă informație ar aduce darul profeției, (cel care îl exersează) este în mod intrinsec fără valoare dacă operează fără dragoste.

Legat însă de versetul 1 nu aș da apă la moară unor interpretări cu care sub nici o formă nu pot fi de acord în mod complet deoarece ar trebui să speculez în textul biblic și să introduc ceea ce nu se găsește acolo:

Nu este clar dacă apostolul Pavel sau cititorii săi gândeau despre darul limbilor că erau dialectele îngerilor.

Este posibil ca Pavel să scrie hiperbolic pentru a sublinia un contrast puternic cu dragostea.

Îmi imaginez că un pedant poate argumenta că nu poate să fie vorba de limbile îngerilor, pentru că în acest caz ar fi prostesc ca limbile să îngeteze când vine ceea ce este desăvârșit deodată ce asta este cel mai sigur că ne vom întâlni cu îngeri!

Dar ovi lăsa această problemă privitoare la ce limbi sau limbă vom vorbi în noul cer și noul pământ celor care sunt mai dăruiți în speculații decât sunt eu. Ideea lui Pavel este relativ simplă. Nu contează cât de înalt este darul meu al limbilor, deoarece fără dragoste sunt nimic.

D.A. Carson, Showing the Spirit, 53-54

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s