Sfințirea o lucrare progresivă – John Owen

[1] Este lucrarea Duhului lui Dumnezeu în noi. Este renovarea Duhului Sfânt care ne-a salvat. El nu ne sfințește doar sfătuindu-ne. Este o lucrare internă, puternică și abundentă a Duhului în noi.

[2] Această lucrare de sfințire este diferită de regenerarea. Regenerarea este instantanee și este un singur act. Sfințirea este progresivă și graduală.

Creșterea în sfințire ne este promisă de multe ori în Scripturi (2 Petru 3:17-18). Sfințirea are bază în „sămânța lui Dumnezeu” prin care suntem regenerați.  Plantarea și creșterea sunt ambele prin Duhul Sfânt și El le face în două moduri:

În primul rând: prin creștere și întărirea harurilor sfințeniei pe care le-am primit și în ale căror exerciții suntem implicați. Acest lucru este făcut de Duhul Sfânt în câteva moduri:

– Întâi, prin provocarea unor acte frecvente. Frecvența actelor crește și întărește în mod natural obiceiul. O face moral, prin predicarea cuvântului și serviciile de închinare și o face real și intern fiindcă El locuiește în credincioși păstrând principiul harului prin propria Lui putere.

– Doi: prin aprovizionarea credincioșilor cu experiențe ale adevărului, realitatea, și excelența lucrurilor pe care le cred. Ori de câte ori credința gustă din dragostea divină, sau cât de milos este Domnul, adaugă o măsură la statura ei.

– Trei: El o face lucrând imediat și crescând actual aceste haruri în noi. Acestea sunt capabile de îmbunătățiri, și de grade care pot fi adăugate. Ele sunt lucrarea imediată, originală și produsul Duhului Sfânt în noi.

În al doilea rând: sunt haruri care sunt exercitate ocazional, și nu neapărat trebuie să fie în exercițiu tot timpul ca dragostea și credința. Duhul intenționează ca fiecare har să fie experimentat la timpul potrivit și la ocazii speciale. Sunt trei căi prin care face acest lucru:

– Întâi, prin ordonarea acestor lucruri și aducerea noastră în asemenea condiții încât exercitarea acestor haruri să fie necesare

Doi, În această stare de lucruri El ne arată datoria noastră și ce haruri trebuie să le exercităm.

Trei, El provoacă în mod actual și pune la lucru toate harurile de care avem nevoie.

John Owen, The Holy Spirit, vol 3, 386-393
Anunțuri