6 tactici satanice pentru distrugerea rugăciunii

Intenția

Să-l ții pe pacient departe de orice intenție serioasă de a se ruga. Obții cel mai ușor lucrul ăsta încurajându-l să-și amintească, sau să-și închipuie cum papagalicea rugăciunile în copilărie.

Interiorizare

Prin contrast poate fi împins să încerce ceva cu desăvârșire spontan, interior, neconvențional, și în afara oricăror canoane; la un începător, o astfel de intenție se traduce prin efortul de a-și produce o stare vagă de devoțiune în care adevărata concentrare a voinței și inteligenței nu joacă nici un rol. Este exact genul de rugăciune de care avem nevoie; și dat fiind că din afară arată întocmai ca rugăciunea tăcută, așa cum o practică cei ce au înaintat considerabil pe terenul Dușmanului, pacienții descurcăreți și leneși vor cădea în plasă vreme îndelungată.

Poziția corpului

De-ar fi numai și fapul că asfel ajung să socoească cu totul neimportantă poziția corpului în vremea rugăciunii; căci uită mereu un lucru, pe care tu trebuie să ți-l amintești necontenit, anume că ei sunt animale și că tot ce se întâmplă corpului lor are directă influență asupra sufletului. Ciudat cum în imaginația muritorilor noi sunem cei care le băgăm în cap tot felul de lucruri: în realitate noi cel mai bine lucrăm ferindu-le mintea de prea multe idei.

Focalizare

Dacă asta nu merge vei avea de lucrat mai fin la proasta orientare a intențiilor lui. Ori de câte ori oamenii se îndreaptă către Dușmanul Însuși, cauza noastră e pierdută. Cel mai simplu e să le înorci privirile dinspre El către ei înșiși.

Autosugestia

Pune-i să se ocupe doar de mintea lor și să încerce să-și inducă sentimente prin acțiunea propriei voințe. când inenția ar fi fost să-I ceară Lui milă, pune-i să încerce să-și croșeteze singuri milostivenia fără a-și da seama că asta fac de fapt. Când intența era să-L roage să le dea curaj, fă-i să încerce din răsputeri să se simtă ei singuri curajoși. Când își spun că se roagă pentru îndurare, covinge-i să încerce să se simtă deja iertați. Învață-i să aprecieze valoarea fiecărei rugăciuni după reușita ei de a produce sentimentul dorit;

Imagini false

Am avut de-a face cu cazuri în care ceea ce pacientul numea „Dumnezeu” era în fapt localizat  – în colțul din stânga sus al tavanului din dormitor, sau înăuntrul propriului lui cap, sau într-un crucifix din perete. Oricare ar fi natura amalgamului, nu-l lăsa să se roage decât lui – obiectul pe care el l-a creat, și nu Persoanei care l-a creat pe el.

Dacă vreodată izbutește să-și îndrepte rugăciunile „nu spre cel care cred eu că ești, Doamne, ci spre cel ce ești Tu, așa cum singur Te cunoști”, situația pentru noi e, momentan, disperată.

C.S. Lewis, Sfaturile unui diavol bărân către unul mai tânăr, scrisoarea 4

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s