Dragii noștri tineri pseudo-misionari

iulie 2011, după 4 ani de teologie

Circulă puternic o falsitate despre ceea ce înseamnă „misiune” și constiința multora din cercurile prin care umblu e bătătorită în ce priveşte însemnătatea conceptului amintit. Aproape complet este degradată perspectiva biblică despre misiune. În special printre tineri. Nici americanii nu o duc mai bine dar pentru ei, altădată.

Practic. Ce vreau sa spun? Nu vreau să definesc neaparăt ce este misiunea ci aspecte incompatibile cu misiunea.

Dacă ai o traire păgână în timpul săptămânii e imposibil să ai ungere duminică. Duhul Sfânt nu poate fi activat cu telecomanda. Dacă ţi se pare ca ai ungere înseamnă că este un alt duh care te călăuzește pe tine si întreaga congregație.

Când traiesti într-un mediu cu oameni care sunt posedați de modă și vedete; care au, iubesc și poarta o îmbrăcăminte sumară și senzuală; când stai între oameni cu care poţi spune bancuri și glume proaste, porcoase și idioate; când toată săptămâna ai făcut baie în bârfă, bănuieli, discuţii obsedant îndreptate spre relaţii – ceea ce faci duminica nu este misiune ci un păcat.

Misiunea nu înseamnă să mergi într-o biserică cu câţiva tineri veseli ca ți tine cu care să cânți câteva cântări, să recitați pseudo-poezii sau parodii și apoi să predicați. Acesta, în cel mai bun caz poate fi numit program iar în cel mai tragic caz “show”. Bisericile s-au săturat de noi.

Misiunea are de-a face cu a împuternicit și umplut de Duhul Sfânt pentru a vesti Evanghelia celor care nu-L cunosc pe Hristos. Cei mai mulţi dintre cei care pretind să facă misiune nu fac acest lucru așa că ceea ce ei fac poate fi numit oricum altcumva dar nu misiune.

Dacă în timpul săptămânii nu ai stat cu Dumnezeu dar ai timp la discreție pentru prieteni, filme sau chiar pornografie; dacă îţi este oribil de greu să cânți și să te rogi în fiecare zi sau îţi este rusine când o faci, atunci nu ai ce caută duminica ca să slujești biserica. Dacă te sui la amvon, va fi grav, va fi moartea în oală.

Nu poţi pretinde ca Duhul Sfant sa te însoțească în slujire când în majoritatea zilelor săptămânii cel mai bun timp l-ai petrecut în preajma altor tineri neîncercați, nepricepuți și neastâmpărați. Eşti ca un măr aruncat într-o ladă cu alte mere stricate. Doi oameni proști puşi la un loc nu vor ajunge ca Solomon. Un idiot plus un idiot nu rezulta doi înțelepți ci doi idioți care stau împreună.

Dacă timpul pe care-l petreci în timpul săptămânii cu Domnul este de 5 minute zilnic sau odată pe săptămâna ca nu cumva sa ţi se formeze aureola sau sa fii canonizat ca sfânt; sau dacă la timpul ăsta se mai adaugă cel petrecut la repetiții și cel de la tineret unde încerci să-ţi cauti prada atunci nu eşti om de misiune.

Lipsesc oamenii cărora să le mai placa să stea și singuri. Pentru aceştia e misiunea, cântărea si amvonul. Altfel vom crește numărul vedetelor care cânta ca la piaţă; a predicatorilor șugubeți și a clownilor bisericoși. Ne-am săturat de ei.

Când poţi bate mingea toată săptămâna și dacă zile la rândul “te scapi” cu expresii de maidan și mahala atunci cuvântul misiune pus lângă numele tau nu poate avea vreun numitor comun.

Dacă îţi plac “cărţile”, biliardul, ping-ping-ul, promenadele după ora în care se întuneca dar nu-ți plac cărţile, biblioteca, studiul personal, rugaciunea și meditația, citirea și memorare Scripturilor, atunci nu ai nici o tangență cu misiunea.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut în ultimii patru ani a fost să nu merg doar cu tineri în slujire. Al doilea a fost să nu-mi fac prieteni prea mulţi; băieţi sau fete deopotrivă. A fost orchestrat divin fiindcă nu aș fi bănuit repercursiunile în timp.

Anunțuri

4 gânduri despre “Dragii noștri tineri pseudo-misionari

  1. nu era deloc vorba că e rău ping-pongul … articolul trebuie înțeles în ANSAMBLU. Dacă nu am fost destul de clar nici explicațiile nu își au rostul. Răspunsul la întrebări e simplu – se găsește în citirea articolului și nu în izolarea unor fraze sau idei.

   Apreciază

   1. deci să mă uit la ploaie și să nu observ că pică și grindină… păi unde e logica? Dacă îl ai model pe Isus, încearcă să vezi dacă modelul tău de logică merge cînd el povestește ceva. dacă merge, fain! dacă nu, e bai!
    dacă pui doar vorbe și poți să fi atacat înseamnă că ce ai spus sau scris nu este acceptat sau ascultat.
    fondul art este bun, nu asta e misiune, dar explicațiile mai trebuie gîndite.
    continuă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s