Sunt un fariseu Doamne?

Mă întreb dacă nu cumva am devenit un fariseu cu centura neagră teologică (și aia, Domnul știe cum am făcut rost de ea), în stare să recit anumite idei religioase și cu o filozofie despre lume și viață biblicizată  dar care în fapt sunt un schismatic: am schimbat rolul minții cu cel al inimii, corectitudinea crezului cu compasiunea pentru pierduți.

Nu cumva fariseii au făcut asta cu Hristos și întreaga populație evreiască? Ar fi trimis un om plin de boală în mormânt și apoi în iad după care ar fi bolmojit câteva cuvinte deasupra mormântului și prin spălarea mâinilor ar fi scăpat de orice pericol de a fi necurați numai să nu cumva să calce crezul care le interzicea vindecarea unui om în ziua de Sabat.

Vedeți, crezul lor excludea compasiunea, creierul le-a omorât inima, ideile le-au ucis sentimentele. De ce ne este așa de greu să nu fim reacționari și să nu ne mai dăm pe leagănul teologic trăind la extremele create de efectul de pendul?

O altă problemă a fariseilor era modul negativ în care priveau viața. Se temeau de contaminarea cu păcat din exterior în timp ce păcatul cel mai periculos era chiar în pieptul lor, în interior. Se temeau să nu fie contaminați de alții în timp ce ei înșiși îi contaminau pe alții cu nebunia lor teologică și religioasă.

Oamenii ăștia, ca și evanghelicii astăzi, aveau o doctrină foarte bine pusă la punct în ce privește separarea de păcătoși însă doctrina asta a spulberat însăși scopul oficiului lor – salvarea păcătoșilor. Dacă ne separăm atât de mult de oameni încât aceștia nu pot fi mântuiți acea separare nu este biblică ci stupidă. Trebuie să fim atât de apropiați de oameni încât cel mai mare păcătos să fie mântuit.

Să nu mai spun că ideea asta cu separarea biblică de păcătos și păcat arată de fapt vidul religios în care trăim și impotența tuturor experiențelor noastre religioase. Când Hristos a fost uns cu Duhul Sfânt i-a contaminat pe toți cei din jurul Lui – de la vameși și până la curve – cu acea viață și putere dumnezeiască care transformă sufletele oamenilor moral și spiritual. Este atât de slabă acțiunea Duhului Sfânt în tine încât nu te poți apropia de nici un păcătos?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s