Vreau credința care te lasă să mori, care nu îți dă promisiunile …

În credinţă au murit toţi aceştia, fără să fi căpătat lucrurile făgăduite; ci doar le-au văzut şi le-au urat de bine de departe, mărturisind că sunt străini şi călători pe pământ. Cei ce vorbesc în felul acesta arată desluşit că sunt în căutarea unei patrii. Dacă ar fi avut în vedere pe aceea din care ieşiseră, negreşit că ar fi avut vreme să se întoarcă în ea. Dar doreau o patrie mai bună, adică o patrie cerească. De aceea lui Dumnezeu nu-I este ruşine să Se numească Dumnezeul lor, căci le-a pregătit o cetate. Evrei 11.13-16

Deși Enoh prin credință „nu a văzut moartea” cei mai mulți prin aceeași credință „au murit”. Credința nu este o metodă prin care poți evita, dribla, amâna, șmecheri moartea. Credința însă se folosește de moarte, te face să vezi și să ajungi dincolo de ea. Credința nu este oprită, nu se poticnește de moarte. Urmează câteva verbe la participiu (gerunziu în limba română) care descriu activitatea credinței acestor oameni: neprimind, văzându-le, salutându-le și mărturisind, spunând.

Întâi, apostolul spune că prin aceeași credință „neprimind promisiunile”. Credința nu garantează că întotdeauna promisiunile făcute se vor împlini în dreptul tău. Credința nu este o metodă de a „accesa” în mod absolut tot ceea ce Dumnezeu a promis. Ea face acest lucru deseori dar ea nu face o regulă din promisiuni.

Doi, însă elementul credinței i-a ajutat ca să le vadă – „văzându-le de departe”. Așadar, ei au crezut în existența lucrurilor promise. Credința te ajută să vezi. Credința îți deschide ochii, nu apologetica, nu argumentele, nu știința.

Trei, credința i-a făcut să aibă o afinitate specială față de aceste lucruri așa că „salutându-le”. Termenul (gr. aspasamenoi) înseamnă a saluta, a oferi respect, a îmbrățișa. Credința te face să iubești ce îți promite Dumnezeu.

Patru, credința i-a făcut să-și dorească așa de mult acele lucruri încât „mărturisind că sunt străini și călători pe pământ.” Cât timp nu te vezi „străin și călător” nu ai credință. Credința care îți înfinge tentaculele și rădăcinile în pământ este o falsă credință. Credința care nu te face să vezi pământul ca ceva temporar nu este adevărata credință. Credința care nu te ajută să mărturisești prin purtarea și vorbele tale identitatea ta legată de ceruri – de Dumnezeu este necreștinească.

Cinci, credința acestor oameni arată că ei „caută o patrie.” Apostolul explică ce patrie: „dacă și-ar fi amintit de aceea din care ieșiseră, ar fi avut timp să se întoarcă; dar acm doresc una mai bună, adică cerească.” Așadar, credința te face să „cauți” și să „dorești” patria mai bună. Credința care nu îți deschide apetitul pentru acea patrie este greșită. Credința însă degustă „patria mai bună”. Ea este logică deoarece este atrasă de ceea ce este superior. Ceea ce e superior pământului este „patria mai bună” adică una „cerească”.

Șase, ca rezultat al acestei căutări și dorințe Dumnezeu „nu Se rușinează de ei, ca să fie numit Dumnezeul lor”, ba mai mult „le-a pregătit o cetate.” Dumnezeu, deși nu le-a dat promisiunea pe pământ și-o va împlini totuși într-o altă dimensiune, într-un loc superior și absolut diferit de ceea ce experimentăm acum pe pământ.

Închei cu câteva concluzii:

– Credința te lasă să treci prin moarte spre viață

– Credința nu e un acces nelimitat la împlinirea promisiunilor

– Credința îți deschide ochii ca să vezi cele din depărtare

– Credința îți dă brațe cu care îmbrățișezi cele viitoare

– Credința îți dă un sentiment de înstrăinare față de pământ

– Credința îți dă puteri să cauți o patrie mai bună

– Credința îți sădește în inimă dorința după această patrie

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s