Cum ar trebui să arate un botez? Jean Calvin

Care este ritualul botezului?

Ar fi cu mult mai bine să se omită din ritualul botezului toate gesturile teatrale, ce orbesc ochii celor simpli şi le întunecă mintea; ori de câte ori trebuie botezat cineva, să fie prezentat adunării credincioşilor, iar în timp ce Biserica este martoră şi se roagă pentru el, să fie adus ca dar înaintea lui Dumnezeu; să se recite mărturisirea de credinţă în care ar trebui să fie instruit catehumenul; să se enumere promisiuinile date prin botez; să se boteze catehumenul în Numle Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt; în fine, să fie lăsat să plece cu rugăciuni şi mulţumiri.

Cine are voie să boteze?

Este greşit ca persoane particulare să-şi asume administrarea botezului; căci aceasta, cât şi servirea Cinei Domnului constituie o parte a lucrării ecleziastice.

În ce priveşte pe femei, s-a decretat, fără să se admită vreo excepţie la Conciliul de la Cartagina că ele nu au dreptul să creadă că pot boteza (p501),. Botezul administrat de femei este un păcat şi mai grav, fiind clar că încalcă o regulă dată de Hristos (p503).

Ce fel de botezare se aplică?

Dară dacă persoana botezată ar trebui scufundată în întregime în apă, o dată sau de trei ori, dacă ar trebui numai stropită cu apă curgătoare – aceste detalii sunt lipsite de importanţă, şi ar trebui să fie lăsate la alegerea Bisericii, potrivit cu diversitatea ţărilor. Totuşi, cuvântul „a boteza” înseamnă a scufunda, şi este clar că ritualul scufundării a fost respectat în Biserica antică.

Ce se întâmplă cu copiii nebotezaţi?

Copii nu sunt opriţi să intre în Împărăţia lui Dumnezeu numai pentru că au murit înainte să fie scufundaţi în apă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s